JUTARNJI TRENING: Dobitna kombinacija sa 8 stavki se slaže večer prije

Jedite, spavajte, trčite, pa sve ponovo. Možda zvuči kao jednostavna formula, ali postoji puno toga što je potrebno za održavanje zdrave ravnoteže između ciljeva svakodnevnog života, posla i treninga.

2541

Pripremila: Ljilja Lukić

Iako možete da izvučete nekoliko treninga nedeljno sa minimalnom količinom sna, to ne samo da nije dugoročno izvodivo, već može dovesti do povećanog rizika od povreda i potencijalnog izgaranja.

Priznajemo da su jutra prije trčanja teška, bez obzira na to koliko ste se naspavali. Dajte sebi prednost tako što ćete se pripremiti najbolje što možete noć ranije; ovo će vam pomoći da se osjećate spremnije, oporavljeno i smanjiće negativne efekte kasnog lijeganja.

Od pripremanja trkačke odjeće do punjenja flašice sa vodom, evo osam stvari koje bi svi trkači trebali da urade prije spavanja kako bi pojednostavili svoja jutra prije trčanja.

Pripremite sve za kafu

Mmmm, kafa! Pripremite sve za kuvanje jutarnje kafe noć prije. Miris svježe kafe brzo nakon buđenja pomoći će vam da olakšate svoju jutarnju rutinu.

Provjerite vrijeme

Trčanje po lošim vremenskim uslovima može povećati rizik od razbolijevanja, a trčanje po ozbiljno lošem vremenu može vas ostaviti nasukane u ponekad opasnoj situaciji. Provjerite vrijeme prije spavanja, a ako vam ne izgleda dobro, smislite plan B u slučaju da se probudite, a dan nije idealan.

Pripremite odjeću za trening

Nakon što ste pogledali prognozu i saznali kakve vremenske prilike očekujete, izaberite opremu za trčanje koja odgovara tim uslovima i pripremite je prije nego što odete u krevet. Ako trčite baš rano, neki trkači čak spavaju u odjeći za trening, što će im skratiti još jedan korak u spremanju nakon što se alarm oglasi.

Napunite svoje uređaje

Bez obzira da li koristite telefon ili GPS sat, obavezno ih povežite tokom noći kako bi bili potpuno napunjeni i spremni za rad ujutro. Ovo takođe uključuje punjenje stvari poput Bluetooth slušalica ili bilo kojih uređaja za vidljivost koje koristite.

Napunite boce

Ne dozvolite da se u jutro uzvrtite bez potrebe kada shvatite da je vaša boca za trening još uvijek neoprana. Obavezno napunite boce noć ranije, i slobodno dodajte elektrolite. Ako očekujete vruće jutro, ostavite boce u frižideru da se hlade preko noći, i ujutro ih dobro protresite ako na dnu boce ima još neistopljenog praha.

Valjanje i istezanje

Valjak za masažu je najbolji prijatelj trkača. Stvarajući redovnu naviku kotrljanja i istezanja na njemu prije spavanja, ne samo da ćete se opustiti, već ćete i odraditi sve one pokrete koji će otkloniti posljedice prethodnih treninga. Probudićete se osvježeni, oporavljeni i spremni za trčanje.

Izbjegavajte ekrane

Iako ste možda skloni da pred spavanje pregledate Instagram ili gledate TV, bolje je izbjegavati ekrane najmanje sat vremena prije nego što pokušate da zaspite. Umjesto toga, odlučite se za omiljeni podcast, audioknjigu ili pravu knjigu.

Preispitivanje

Trčanje je naporno i može s vremenom testirati vašu motivaciju, tako da ćete odvojiti nekoliko minuta i postaviti sebi neka pitanja prije spavanja (ili dok ležite u krevetu). Podsjećanje na to zašto radite ono što radite i šta vas je privuklo da trčite za početak će pomoći da opravdate rano ustajanje i sav napor na treninzima.

(Izvor: active.com)

Vaši komentari

Banner