6. BANJALUČKI POLUMARATON: Održan u posebnom formatu i pod sloganom “Banja Luka trči odgovorno”

Proteklog vikenda, u nedjelju, 11. 10. 2020., u Banjaluci je održan 6. Banjalučki polumaraton, u organizaciji Trkačkog rekreativnog kluba.

1785

Moje trčanje – trcanje.net

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje RS, vodilo se računa o sigurnosti svih učesnika, te tako ove godine nije bilo masovnog starta, kao ni okupljanja na cilju, već su trkači imali priliku da trče u intervalima, grupa po grupa, koristeći novu trasu Banjalučkog polumaratona.

Trasa ide od Tvrđave Kastel, kroz ulicu Kralja Petra I Karađorđevića, Gundulićevu, Istočnim tranzitom, sve do Vodovoda u Novoseliji, te nazad. Trkači su imali priliku da trče i virtuelnu trku na lokaciji i terminu koji sami izaberu.

Banjaluka trči odgovorno

Kako je dokazano da trčanje pored ostalog jača imunitet, možemo da kažemo da je i to jedan od načina kojim možemo da se zaštitimo od svih prijetnji po naše zdravlje. Trčanje pomaže, da u periodu smanjenog kretanja ostanemo u kondiciji, te zaštitimo svoje psihičko zdravlje. Zbog svega ovog, kao i svih tehničkih mjera preduzetih da bi se učesnici zaštitili od potencijalne zaraze virusom, slogan ovogodišnjeg Banjalučkog polumaratona bio je “Banja Luka trči odgovorno”.

Na samom ulazu u Kastel, u koji se ulazilo po unaprijed dogovorenom rasporedu, trkači su dobijali maske, mjerena im je temperatura, a nakon istrčane trke, na cilju su opet dobijali maske, čekalo ih je osvježenje, hrana i pića, te su obaviješteni da je zadržavanje ograničeno.

– Lično sam jako zadovoljan da je sve prošlo u najboljem redu i da su svi učesnici pokazali veliki nivo odgovornosti prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Moram da kažem da sam ponosan, da smo u relativno kratkom roku, kada nismo znali da li će uopšte biti moguće održati događaj, uspjeli sve isplanirati te onda 99% plana realizovati na terenu. Na ovogodišnjem događaju, zahvaljujući virtuelnom trčanju, imali smo učesnike iz najudaljenijih dijelova svijeta, Hong Kong-a, Australije i drugih. Svi oni su pored Banjalučkog polumaratona, sada čuli i za Banjaluku te Republiku Srpsku. Našim najvećim uspjehom smatram upravo održavanje, jednog sigurnog događaja, danas kada se većina svjetskih događaja nije uopšte održala. Još jednom smo bili u prilici da promovišemo zdrav život kroz trčanje, izjavio je direktor Banjalučkog polumaratona Vladimir Selec.

Slijepi trkač, Miladin Dragojević, i Vladimir Selec

Pozitivne reakcije

Miladin Dragojević, slijepi trkač koji je istrčao svaki do sada Banjalučki polumaraton, na ovogodišnjoj utrci je uz pratnju Milana Kosića uspio oboriti i svoj lični rekord za 11 minuta.

Veliku podršku TRK i Banjalučki polumaraton su dobili i od prijatelja i trkača širom svijeta, među njima i od Ambasadora Evropske unije u BiH Johana Zatlera koji je podržao Banjalučki polumaraton, te je zajedno sa ‘Džemom’, trkačem iz Kalinovika, istrčao polumaraton na ruti od sarajevske Aleje ambasadora ka Palama.

– Ova trka je baš jedinstvena, širi pozitivnu energiju. Atmosfera topla, radna i lijepa. Osjećaj sreće, zadovoljstva, radosti. Doživljeno još jedno divno iskustvo. Sjajno je bilo učestvovati u ovoj utrci, susresti se i družiti se sa dragim prijateljima. Trasa trke najljepša do sad. Posebna zahvalnost i naklonost organizatoru što nam je sve to omogućio, rekao je Mladen Stevandić, jedan od učesnika.

Svi trkači svoje rezultate trebaju prijaviti organizatoru, a objavljeni preliminarni rezultati se mogu pronaći na: LINK1, LINK2, LINK3.

TRK, na čelu sa Vladimirom Selecom, već ulazi u pripreme 7. Banjalučkog polumaratona, u nadi da ga sljedeće godine trčimo, kao i prethodnih godina, uživo, te da će pandemija izazvana korona virusom uskoro završiti.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPRETRENIRANOST ILI UMOR: Simptomi i rješenja
Sljedeći članakMenstrualni ciklus, grčevi i trčanje
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.