Menstrualni ciklus, grčevi i trčanje

Iako je nekad daleko od uživanja, trening tokom menstrualnog ciklusa je moguć.

2419
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje tokom ciklusa je često tabu tema, ali na svu sreću o ovome se sve više govori, pa otud i sve više savjeta o tome kako da treninzi „onih dana u mjesecu“ budu lakši.

Uta Pippig i njeno iskustvo

Uta Pippig je 1996. godine pobijedila na Bostonskom maratonu, uprkos velikim gubicima menstrualne krvi. Štampa je uglavnom ignorisala krv, i umjesto toga proslavila je njenu sportsku čvrstinu i snagu. Njena slika kako prelazi ciljnu liniju i noge niz koje kaplje krv, savršeno ilustruju ovu temu. Priznala je da je iskusila bol i čak razmišljala o odustajanju, ali je odlučila je da sve potisne. Nagrađena je pobjedom zbog svoje odlučnosti.

London 2015.

Ne mogu se sve žene povezati s junačkim, ako ne i zastrašujućim, primjerom upornosti Ute Pippig.

Ispitivanje koje je provedeno na 1.073 učesnice Londonskog maratona 2015. godine pokazalo je da je oko 30% izjavilo da je njihov menstrualni ciklus negativno uticao na trening i rezultat.

Faze ciklusa

Poznavanje ciklusa može vam biti dobar saveznik za optimizaciju treninga. Budite posebno pažljivi u svojim treninzima od 14. do 28. dana menstruacije. Za to vrijeme postoji i do tri puta dodatni rizik od ACL povrede (poput puknuća) koljena.

Ciklus i performanse

Ne postoje formalni dokazi koji kažu da je „menstruacija povezana sa lošim performansama“ u trčanju ili drugim sportovima velike izdržljivosti. Međutim, povećanje nivoa hormona u ženskom tijelu može otežati mišićima dotok kiseonika. Na ostala mjerenja performansi uglavnom nema uticaja.

Tijelo tokom PMS-a

Menstruacija je vezana za hormonalne cikluse. Nivo hormona opada tokom prve faze menstruacije, što se zapravo događa neposredno prije njenog početka. To može uzrokovati da žene imaju vrlo teške simptome koji utiču na određene aspekte treninga. Ta faza je poznata kao predmenstrualni sindrom (PMS).

Simptomi mogu da uključuju osjetljivost grudi, zadržavanje vode u tijelu, promjene u ponašanju.

Ostali fizički znakovi mogu da uključuju i bol u kostima i zglobovima, glavobolju i probavne simptome kao što su mučnina, zatvor ili proliv.

Grčevi

Grčevi su svi različiti bolovi koji nastaju tokom menstruacije.

Rezultati različitih studija pokazuju da grčevi pogađaju između 30 i 50% svih žena reproduktivnog doba, te se to tako odnosi i na veliki broj žena trkača.

Pozitivni učinci

Dobre vijesti su da porast estrogena u stvari može imati pozitivan uticaj na nivo energije, najviša tačka je u fazi ovulacije (oko 14. dana). Za sportove velike izdržljivosti, estrogen potiče skladištenje energije u mišićima, kao i ulazak glukoze u mišićne ćelije.

Farmaceutska i alternativna medicina

Više o specifičnostima treninga kod žena na OVOM LINK-u.

Prvo i najvažnije je da konsultujete svog ginekologa za savjet o uzimanju lijekova protiv bolova tokom menstruacije. Oni često prepisuju jednostavna sredstva za ublažavanje boli kao što je Ibuprofen. Aspirin povećava rizik od krvarenja, zato ga ne uzimajte tokom menstruacije.

Možete koristiti i alternativne lijekove koje preporučuje homeopatija, fitoterapija itd.

Kontracepcija

Većina sportiskinja koristi kontraceptivne tablete ne samo za kontrolu rađanja, već i za kontrolu menstrualnog ciklusa.

Najbolji savjet je da razgovarate sa ljekarom prije promjene ili primjene nove metode kontracepcije. Obavezno razgovarajte o trčanju i treninzima i tražite savjet.

Prilagodite trening

Ako imate bolan ciklus, ili ako ste prije ili tokom treninga umorniji, slušajte svoje tijelo. Ne stavljajte sebe u tešku situaciju. Međutim, ako imate nagon da sagorite malo nervoze i kalorija, ne oklijevajte sa treningom.

Trčanje tokom menstruacije je i te kako moguće. Njegova veza sa lošim performansama nije dokazana. Istina je da svako različito doživljava svoj ciklus. Na svakom od nas je da svoj trening prilagodi trenutnom fizičkom i mentalnom stanju.

(Izvor: Runtastic)

Vaši komentari

Banner