PRETRENIRANOST ILI UMOR: Simptomi i rješenja

Ako je tijelo pod prevelikim stresom tokom dužeg vremenskog perioda ili mu se ne da dovoljno vremena da se oporavi, to može dugoročno dovesti do smanjenih performansi.

4849
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ukoliko nastavite sa pretjerivanjem to može čak rezultirati sportskim povredama.

Međutim, nekada je teško odrediti granicu – da li ste samo umorni ili ipak pretrenirani?

Ključ uspjeha – oporavak

Većina rekreativnih trkača zna da je oporavak važan dio treninga. Međutim, iako su dobri u teoriji, mnogi to ne primjenjuju u praksi. Prvi znaci umora i pretreniranosti često se zanemaruju.

Najčešće se pretreniranost javlja kada trening ide zaista dobro, jer želimo da guramo još jače i ne usporimo. Trčanje nas čini srećnim i euforičnim – to je ono što ovaj sport čini toliko privlačnim, a opet opasnim za tijelo ako se pretjera.

Postoji razlog zbog kojeg profesionalci pravilan oporavak smatraju ključem uspjeha. S druge strane, u rekreativnim sportovima adekvatno vrijeme oporavka se često uzima kao manje važno. Mnogi ljudi teško mogu da naprave razliku između „puno“ i „previše“ treninga.

Nakon dugog ili intenzivnog trčanja, sprinta ili brdskih intervala, simptomi umora su normalni do određenog stepena. Oni čak mogu biti znak da ste učinili sve kako treba. Ali kako možete znati da li postoji rizik od pretreniranosti?

Mogući znakovi upozorenja

*Produžena upala mišića

*Sporiji i manje potpun oporavak

*Noge su teške i umorne

*Uporni zamor

*Povećana razdražljivost i neraspoloženje

*Depresivna raspoloženja

*Gubitak motivacije

*Promjene apetita

*Stagnacija ili pad kondicije

*Problemi sa spavanjem

*Povišen puls u mirovanju

Ako primijetite pet ili više simptoma pretjeranog treniranja, pokušajte da napravite 10-dnevnu pauzu od treninga. Razmislite o tome da li možete da optimizujete plan treninga i povećate vrijeme oporavka i da li biste trebali da malo spustite tempo.

(Izvor: runtastic.com)

Vaši komentari

Banner