TRČANJE I MONOTONIJA: Kako treninge opet učiniti zabavnim?

Sjećate li se dana kada su odlazak na trčanje i treninzi bili radosni? Kod onih koji od nedavno trče, to je vjerovatno još uvijek tako, ali za one dugogodišnje trkače koji redovno „gule“, pretrčavanje sve više i više kilometara ili patnja kažnjavanjem brzim treninzima da bi se postigao novi PR, može trčanje vezati uz negativne emocije, pa čak i strah.

1302
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trkačima je lako da uđu u rutinu.

Trče istu rutu, slušaju istu listu pjesama i prate isti plan treninga. Tu raznolikost zaista može pomoći. Dovoljno je unošenje samo jedne ili dvije male promjene koje će vratiti radost trčanju. Ovo može biti i nešto jednostavno, kao nova playlista ili nekoliko dana unakrsnog treninga svake nedelje.

Nove trkačke rute

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Drugi način da dodate raznolikost je promjena mjesta na kojem trčite. Ako putujete zbog posla (ili zadovoljstva), napravite mjesta za patike u prtljagu i pješke istražite novo okruženje. Ako nemate dovoljno vremena ili novca za putovanje, i dalje možete potražiti nove rute u vašem gradu. Uskočite u automobil i vozite pet minuta u bilo kom smjeru. Zaustavite se, izađite i trčite. Izgubite se, idite van glavnog puta, izađite u prirodu.

Eksperimentišite sa ekstremima

Tipična (i, priznajmo, dosadna) progresija za većinu trkača započinje 5K trkom i polako ide do pola ili punog maratona. Oborićete nekoliko PR-ova i iako ćete se zbog svakog od ovih podviga osjećati dobro, oni zapravo ne nude dovoljno izazova da vas uzbude onako kako je to bilo kada ste istrčali prvih 5K. Da biste vratili taj osjećaj, morate isprobati nešto zaista drugačije – poput testiranja svojih granica.

Koliko brzo možete pretrčati kilometar? 400 metara? Šta kažete na sprint na 100 metara? Ili, ako niste za kratko i brzo, šta kažete na to da krenete na dugo? Trke od 100 kilometara ili višednevne od 200 milja su sve popularnije. Izlazak izvan zone komfora zagarantovano će izazvati novo zanimanje i uzbuđenje.

Družite se

Napravite svoj efekat leptira – tzv društveni leptir. Trčanje nudi velike mogućnosti za uspostavljanje jakih društvenih veza. Trčite sa prijateljem, i iz zabave i zbog veće odgovornosti. Članstvo u trkačkom klubu – lično ili virtuelno – je još jedan odličan način za izgradnju trkačkih odnosa. Kada radimo bilo šta što volimo sa drugim ljudima, uvijek je zabavnije.

Budite fini prema sebi

Često sami sebe kritikujemo i nalazimo nedostatke, ali važno je uočiti ono što dobro radite, pored onoga što ćete možda trebati da poboljšate. Nema ništa zabavno u tome da se samokritikujete zbog lošeg treninga ili trke. Vježbajte samopohvalu, zaustavite negativne razgovore i usredsredite se na pozitivno. Drugim riječima, budite dobri prema sebi.

Ne uzimajte se previše ozbiljno

Kada ste posljednji put pobijedili na trci? Nikad? Pa, da li je vam je to stvarno toliko bitno? Veći problem trkačima od dosade je izgaranje. To je neravnoteža između nagrada koje dobijamo trčanjem i troškova. Ako su sve vaše nagrade usredsređene na brojeve – brža vremena, veće razdaljine, bilo šta što se zbraja – to vjerovatno neće nadoknaditi znatne troškove vremena, bolne mišiće i povrede (a da ne pominjemo sve veće troškove za patike).

Ovaj problem se usložnjava kako starimo i počinjemo usporavati. Očekivanja su veliki razlog koji dovodi do sagorijevanja. Koliko god zvučalo kao kliše, kad dođete do te tačke sagorijevanja, sjetite se zašto ste uopšte počeli da trčite. Bilo je perioda kada vjerovatno niste bili usredsređeni na formu, vrijeme ili performanse, ali ste zaboravili na to.

Ironično je da nam je svima na početku trkačkih dana na vrhu liste bilo ublažavanje stresa, a odmah zatim i zdravstvene koristi i gubitak kilograma, ali smo to vremenom zaboravili. Predložena radikalna terapija je: ostavite sat kod kuće.

Pokušajte da trčite nedelju dana, a da ništa ne pratite. Izađite napolje i trčite onoliko brzo ili sporo, koliko dugo ili kratko želite. Slušajte svoje tijelo. Osjetite sunce na licu i vjetar u kosi. Dišite. Nasmijte se. Tu je opet ono ushićenje, mir i radost za koje ste mislili da su nestali.

(Izvor: active.com)

Vaši komentari

Banner