TRENING BEZ REZULTATA: Pet razloga zašto postajete sve sporiji što više trčite

Mnogi iskusni i redoviti trkači ponekad dođu do gorkog saznanja: što više trče to postaju sve sporiji. Ako se slično događa i vama, nastavite sa čitanjem.

8723

Pripremio: Dražen Filipović

U ovom tekstu navest ćemo pet razloga kada veća sedmična i mjesečna kilometraža vas čine sporijim.

1. Uvijek trčite istu rutu

Ukoliko uvijek trčite istom stazom vaše trčanje postaje neefektivno. U biti navikli ste svoje mišiće na istu rutinu i tako vježbate samo određene grupe mišića. Stoga je raznovrsnost u planu trčanja neophodna kako bi osnažili sve grupe mišića i spriječili moguće ozljede. Osim trčanja u svoj sedmični plan treniranja uključite vježbe snage i jačanja jezgre.

2. Trčite na krivom gorivu

Bilo da se trčanjem bavite rekreativno ili profesionalno ispravna prehrana je ključna. To ne uključuje samo vrstu namirnica koje konzumirate nego vrijeme obroka. Stoga jedite ugljikohidrate za potrebnu energiju prije treninga, a proteine poslije, kako bi se tijelo brže oporavilo. Osim hrane pazite na pravilnu i dostatnu hidraciju.

Vrijeme obroka je isto vrlo važno. Kod jutarnjih treninga jedite uravnotežen obrok noć prije, a kod večernjih treninga ne pretjerujte sa obilnim ručkom.

3. Manjak motivacije za napretkom

Često upravo ustaljena rutina može dovesti do gubitka motivacije i volje za napretkom. Umjesto da ciljate na određeno vrijeme pokušajte svoj napredak procijeniti time kako se osjećate prije i nakon treninga. Isto tako zone treninga, broj otkucaja srca i brzina oporavka nakon trčanja, mogu biti indikator napretka.

Svakako promjena ruta kojima trčite. Raznovrsnost treninga i povećanje broja uzbrdica može učiniti vaše treninge zanimljivijima i izazovnijima.

4. Trenirate previše

Za razliku od prošlog primjera ovdje se radi o prevelikoj motivaciji za napretkom. Veliki broj sedmičnih treninga, brze i naporne dionice neće vašem tijelu dati dovoljno vremena za oporavak. Ako trčite svaki dan u sedmici to vas može učiniti sporijim, jer tijelo dovodite do ruba izdržljivosti.

Preporuka je svakako da uzmete dan ili dva sedmično za odmor i oporavak. Kombinacija drugih fizičkih aktivnosti i sportova je isto dobrodošla.

5. Nosite krive patike

Ovdje je poenta da nije svaka trkačka patika dobra za svaki tip noge, kao ni za svaki stil trčanja. Ovu činjenicu često trkači saznaju iz vlastitog iskustva. Potrebno je da dobro obratite pažnju koje vam patike najbolje odgovaraju, kao i da vodite računa o promjeni istrošenih patika na vrijeme.

Ukoliko ste se pronašli u jednom od navedenih pet razloga to znači da nešto možete promijeniti te i dalje napredovati u trčanju.

(Izvor: datasport)

Vaši komentari

Banner