TRČANJE I ASTMA: Kontrolisani uslovi i nadzor ljekara

Iako astma uzrokuje simptome koji otežavaju disanje, možete učestvovati u bilo kojoj aktivnosti sve dok pratite simptome. Redovno trčanje može poboljšati količinu kiseonika koje vaše tijelo koristi, ali i vaše sveukupno zdravlje.

1994
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Prvo i najvažnije za one koji imaju astmu i planiraju da trče, važno je da se konsultujete sa ljekarom i da slušate svoje tijelo.

Ovo važi za svakoga ko ima astmu, ali posebno za one koji imaju astmu izazvanu vježbanjem, a koji tokom trčanja mogu da dožive opasno pištanje i stezanje u grudima.

Bezbjedno trčanje sa astmom zahtijeva potpune informacije o uslovima trčanja, jer problemi kao što su kvalitet vazduha i temperatura mogu uticati na simptome astme.

Pozitivni uticaji

Trčanju će vas privući različite stvari. Nekima se sviđa što im to omogućava da treniraju na otvorenom sa drugima; drugi osjećaju da im to pomaže da se usredsrede na sebe i razbistre glavu. Treći pak vole nalet endorfina i pozitivna osjećanja koja on proizvodi.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Trčanje je vrsta aktivnosti koja vam takođe može pomoći da postignete nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući izgradnju izdržljivosti i sprečavanje nezdravog debljanja. Ovi ishodi su korisni za svakoga, pa i za one koji imaju astmu.

Odrasli i djeca koja imaju astmu mogu poboljšati aerobnu kondiciju, postići bolju kontrolu simptoma i poboljšati kvalitet života.

Ako ste oduševljeni trčanjem, postoje dobri razlozi da slijedite svoje interesovanje.

Okidači astme

Ipak, zabrinutost zbog razvoja simptoma astme tokom trčanja je stvarna i mora se uzeti u obzir.

Kod astme izazvane vježbanjem, očigledno je da sama aktivnost pokreće bronhoopstrukciju. U drugim slučajevima veliku ulogu igraju i faktori okoline.

Trčanje po hladnom vremenu može izazvati edem (otok i tečnost) u plućima, kao i bronhopstrukciju (suženje disajnih puteva) i iznenadni bronhospazam.

Zagađenje i alergeni poput polena u vazduhu mogu izazvati upalu koja djelimično blokira otvore disajnih puteva u plućima.

Ovi fiziološki odgovori na spoljne faktore otežavaju ulazak dovoljno vazduha u disajne puteve. Kao rezultat toga, tokom trčanja možete osjetiti stezanje u grudima, pištanje i otežano disanje, a nivo kiseonika može postati opasno nizak.

Pametne strategije

Ako želite redovno ili povremeno da trčite, možete preduzeti nekoliko mjera predostrožnosti i planirati unaprijed kako bi trening bio bezbjedan.

Prvo razgovarajte sa svojim doktorom.

Pored toga što će osigurati da je vaša astma pod dobrom kontrolom prije nego što se počnete baviti toliko fizički zahtjevnom aktivnošću, ljekar vam savjetima i redovnim praćenjem stanja može pomoći u tome kako da vremenom trenirate više. Sa ljekarom možete razgovarati o akcionom planu koji vam pomaže da prepoznate rane znakove predstojećeg napada astme i signalima koji mogu da vam pokažu kada da trčite, a kada ne. Ovi planovi su podijeljeni u tri odjeljka: zeleni (što ukazuje na dobru kontrolu astme), žuti (koji ukazuje na pogoršanje astme) i crveni (koji ukazuje na medicinsko upozorenje). Uključene su informacije o simptomima na koje treba paziti i šta učiniti s njima u svakoj situaciji.

Odvikavanje od pušenja

Pušenje uzrokuje plućne bolesti i pogoršava astmu. Ako pušite, vaša izdržljivost i sposobnost da podnesete zahtijeve trčanja biće smanjeni. Pušenje može povećati rizik od iscrpljenosti i / ili napada astme tokom trčanja.

Uvijek nosite svoj inhalator dok trčite, bez obzira da li ga često koristite ili ne. Ako se tokom treninga pojave simptomi, moraćete odmah da ih upotrebite.

Izbjegnite polen

Trčite kada je nivo polena nizak. Ako je visok odložite trening ili ga maksimalno skratite. Takođe je dobro da izbjegavate vjetrovite dane jer vjetar povećava izloženost pokretačima astme. Zbog toga je dobro da trenirate poslije kiše jer ona ispere mnoge alergene u vazduhu, a polena je najmanje nakon kišne oluje. Razmotrite i mogućnost korištenja zaštitne maske, jer je u tom slučaju smanjena izloženost polenu. Obavezno provjerite kakvo će biti vrijeme. Ako je hladno, razmislite o trčanju u zatvorenom na traci za trčanje. Kišni, vlažni, topli, oblačni i dani bez vjetra su najbolji za trčanje sa astmom. Ako želite da trčite kada je hladno, takođe možete nositi zaštitnu masku ili šal kako biste spriječili da vam previše hladnog vazduha uđe u pluća.

Zagrijavanje i hlađenje

Polako započnite svoj trening zagrijavanjem – nemojte samo izaći na ulicu i početi da trčite. Isto tako, nemojte iznenada prestati sa treningom. Umjesto toga, polako smanjite napor prije nego što pređete na hlađenje.

Sperite alergene

Da biste smanjili simptome koji bi vas mogli spriječiti da se sutra ponovo osjećate spremno za trčanje (ili bi na neki drugi način mogli uticati na vaš dan), istuširajte se nakon trčanja da biste uklonili sve alergene koje ste pokupili dok ste bili vani i koji bi se inače mogli nastaniti u vašem domu. Možda će vam pomoći da odjeću odmah stavite u veš mašinu i da očetkate i patike.

Tuš takođe pruža topao, vlažan vazduh koji može biti dobar za pluća nakon trčanja.

Pratite simptome

Ako se simptomi astme pogoršaju, možda ćete morati da napravite pauzu u trčanju dok ne postignete bolju kontrolu prilagođavanjem lijekova ili drugim promjenama u načinu života. Razgovarajte sa svojim ljekarom o tome šta osjećate.

Upoznajte svoja ograničenja

Trčanje je naporna aktivnost za koju je vjerovatnije da će pokrenuti astmu od ostalih aktivnosti. Počnite polako i imajte na umu koliko daleko i koliko brzo možete ići.

(Izvor: verywellhealth.com)

Vaši komentari

Banner