MOSTAR RUN WEEKEND: Razvoj manifestacije od 2017. i konstantan progres do malog jubileja 20. 3. 2021.

Mostar Run Weekend će 20. marta imati mali jubilej, peto izdanje ove trkačke manifestacije u organizaciji udruženja “Zdrav život – Kinezis”.

1219
Sa prvog izdanja polumaratona u Mostaru 2017. godine
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Prijave su otvorene do 1. 3., a svi zainteresirani se mogu prijaviti na OVOM LINK-u, dok više o događaju možete saznati iz naših ranijih objava (LINK1, LINK2, LINK3).

Mostar je svoj prvi polumaraton imao 9. 4. 2017. kad je trka jedini put održana u nedjelju. Sva ostala izdanja su bila u subotu.

– Dosad je trčanje na neki način bila sporadična aktivnost iako je postojao određeni broj rekreativaca u Hercegovini. Želimo ukazati na važnost rekreacije, svaka promocija znači novu mogućnost da zarazimo ovom zdravom aktivnošću i druge. Već samom objavom da ćemo organizirati utrku bilo je vidljivo koliko je to razbudilo trkače u Mostaru, ljudi su dobili motiv, rekao je prije prvog izdanja trke predsjednik Organizacionog odbora trke, doc.sc.dr Franjo Lovrić.

Mostar je tad imao samo polumaraton, a od sljedeće godine redovno dječju i humanitarnu Trku građana na 4km. Ukupno su Mostarci usput uspjeli i popularizirati trčanje u svom gradu, a zajedno je rasla i sama centralna trkačka manifestacija. Prvo izdanje je imalo nešto više od 400 učesnika, a pobjednici su bili Ante Živković (1:14:31) i Marija Vrajić – Trošić (1:28:09).

Pobjednica 2017., hrvatska olimpijka Marija Vrajić Trošić (Foto: Dražen Filipović)

Cijelovikendni događaj

Sljedeće godine, konkretno 23./24. 3. 2018. razlika je u činjenici da je manifestacija pretvorena u cijelovikendni događaj koji je ima vrlo zanimljivu “Run konferenciju”, a potom tri trke (dječju na 1km, Trku građana na 4km i polumaraton). Osim toga termin je pomjeren u mart, što svakako bolje pogoduje trkačima s obzirom na klimatske prilike u Mostaru. To je zadržano do danas, osim pandemijske 2020. kad je trka morala biti odgođena pa je održana 5. 9. 2020. Pobjednici drugog izdanja su bili Darko Živanović (1:11:06) i Matea Parlov (1:17:23). Danas je zanimljivo da su tri od četiri spomenuta atletičara/atletičarke ujedno i olimpijci. Živanović iz Londona 2012., Vrajić – Trošić iz Rio de Janeira 2016., dok Parlov svoj nastup očekuje u Saporu ovoga ljeta. Sljedeće godine je pobjednica bila i peterostruka olimpijka Olivera Jevtić (2000., 2004., 2008., 2012., 2016.). Ovo (drugo) izdanje u Mostaru je imalo oko 450 polumaratonaca i još toliko trkača na preostale dvije trke.

Franjo Lovrić o putu Mo Halfa

Franjo Lovrić

“Ono što posebno smatramo našim uspjehom u ovih pet godina je pokretanje škole trčanja Sanus Motus u Mostaru, razvoj trkačkog pokreta u Hercegovini i velik broj lokalnih trkača. Tako smo u 2020. na utrci polumaratona imali 27% natjecatelja iz Mostara. S druge strane našu manifestaciju želimo pozicionirati kao destinacijsku utrku te mislimo da smo na dobrom putu jer Mostar i Hercegovina imaju što ponuditi trkačima i njihovoj pratnji”.

Samuel Kiplimo i Milan Mitrović 2019.

Sačuvali kontinuitet

Treće izdanje trke u Mostaru je po prvi puta donijelo AIMS certificiranu stazu na kojoj su 23. 3. 2019. pobijedili Samuel Kiplimo (1:08:25, rekord staze) i Olivera Jevtić (1:18:57, rekord staze po AIMS-u). Polumaraton je imao rekordnih preko 500 finišera.

Svake godine je manifestacija bolja. Bila sam i prije u Mostaru i nije bilo ovako puno trkača, kazala je Lucia Kimani koja je tad bila druga sa 1:26, ali se vratila sljedeće godine i pobijedila.

To se desilo tek 5. 9. 2020., odnosno u termin kad je trka odgođena zbog pandemije koronavirusa, ali je na odličan način sačuvala tradiciju održavanja. Mostar je imao čak 313 finišera polumaratona, što je u ovakvim okolnostima rijetkost u čitavom svijetu. Dječja trka nije održana, dok je humanitarna Trka građana imala 162 trkača. Kod domaćina je bilo vidljivo stečeno iskustvo organiziranja trka pa smo upravo na Moje trčanje ovo izdanje Mostarskog polumaratona ocijenili najboljim dosad. Pobjednici su bili Ivan Dračar (1:13:06) i Lucia Kimani (1:24:58).

Iz ovih kratkih crtica je vidljivo da je Mostar za dosadašnjih godina imao konstantan progres manifestacije, bar u specifičnim segmentima, ako ne svim, jer je tako nešto teško očekivati npr. u prošlogodišnjoj pandemijskoj trci kad je, logično, bio manji broj učesnika.

Kako će to izgledati ovoga puta, vidjet ćemo u malom jubileju, petom izdanju trke na rasporedu u tradicionalnom terminu – 20. marta 2021. godine.

Pandemijski start 2020. godine (Foto: Vladimir Selec)

Vaši komentari

Banner