5. MOSTAR RUN WEEKEND: Humanitarna trka na 4km prava motivacija za nove zaljubljenike u trčanje

Prvi, osnovni i najvažniji cilj ulaska u trčanje je ulaganje u vlastito zdravlje, poboljšanje svakodnevnih navika i rotacija u zdravi stil života.

1548
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

U tom smislu je uvijek za poticanje i motiviranje lokalne zajednice kroz trkačke događaje osnova pružiti rekreativcima dostižne ciljeve.

Nije moguće omasovljenje postići isključivo organizacijom polumaratonskih ili dužih trka jer će se malo ko odlučiti na takav zalogaj da odmah pokuša savladati npr. trku od 21.1km. Posebno u mjestima gdje nema trkačkih klubova ili škola trčanja.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Iz tih razloga organizatori Mostar Run Weekenda su uvijek nastojali posebno promovirati, pažnju i važnost dati svojoj kraćoj trci u sklopu ove manifestacije, trci na 4 kilometra koja uvijek ima i humanitarni karakter.

– Mislim da su to utrke gdje se ljudi zaljubljuju u trčanje koje ima ogromne benefite za ukupno zdravlje, kaže ispred organizatora Mostar Run Weekenda doc. dr. sc. Franjo Lovrić.

Prijavite se na humanitarnu 4K trku na rasporedu 20. 3. u sklopu Mostar Run Weekenda na OVOM LINK-u.

Važnost aktivnosti

A humanitarna trka je upravo okrenuta skretanju pažnje na važnost preventivnog djelovanja za zdravlje. Ove godine ima slogan “Hope” ili “Nada” u nastojanju organizatora da se podrži udruženje “Novi pogled” koje okuplja žene oboljele od karcinoma dojke i ostalih malignih bolesti. Dio sredstava od kotizacija će biti usmjeren za pomoć ovoj organizaciji.

Cilj udruženja “Novi pogled” je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim obiteljima tokom i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

– Nadamo se da ćemo zajedno sa trkačima i svima uključenim u organizaciju ove utrke barem malo pomoći i ukazati na važnost kretanja, kao jednog od uvjeta za očuvanje zdravlja, ali i skrenuti pažnju na sve probleme u društvu sa kojima se susreću osobe oboljele od malignih bolesti. Tjelesna neaktivnost je četvrti uzročni faktor smrtnosti. Aktivnost je dobra i u prevenciji malignih bolesti i poboljšanja psihološkog stanja osoba koje su već oboljele, i prema tome koliko su one već u mogućnosti biti aktivne, napominje Lovrić.

Više o Mostar Run Weekendu saznajte iz naših ranijih objava (LINK1, LINK2).

Staza

Staza humanitarne trke na 4 kilometra prolazi samim centrom grada i ima za cilj privući što veći broj građana, od onih mlađih do najstarijih, tako da osjete pozitivne efekte učešća u jednoj ovakvoj manifestaciji te se odluče pokrenuti.

– Humanitarna utrka je dodatni motiv da se uključe svi. Vremenski limit za završetak ove utrke postavljen je na 60 minuta od starta što omogućuje svima koji žele sudjelovati da mogu i šetnjom u ovoj utrci podržati naša nastojanja. Ona je otvorena za sve, poručio je Franjo Lovrić.

Vaši komentari

Banner