HANA BAŠIĆ ZA MT: Želim na OI u Tokiju obojiti nokte u boje zastave BiH

Titula prvakinje Australije u sprintu na 100m, kao i njen lični rekord od 11.18, što je zaista vrhunski rezultat, je uzdignuo Hanu Bašić (rođena 22. januara 1996. godine u Melburneu) u vrh svjetske atletike.

1176
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ona je time posebnu popularnost stekla u državi njenog rođenja, ali i zemlji njenog porijekla – Bosni i Hercegovini.

Živjeli u Zenici

Razgovarali smo sa njom i njenim roditeljima koji žive u Melbourneu.

– Hana je dala nekoliko intervjua australskim medijima, međutim neke stvari nisu kod njih dobro prenesene. Žana i ja smo došli ovdje iz Zenice. Žana je rođena u Mostaru, a ja u Banjaluci, međutim sve vrijeme smo u BiH živjeli u Zenici, htio je pojasniti detalje o porijeklu Armin Bašić, Hanin otac.

– Većina rodbine u BiH nam je u Prijedoru, Hanina baba je u Prijedoru, a ostali su najvećim dijelom u Švedskoj.

Hana Bašić ističe da jako voli Bosnu i Hercegovinu te da je u našu zemlju redovno dolazila proteklih godina.

– Dolazila sam pet puta, prvi put kad sam imala 11 godina, a onda sam dolazila svake godine između 2016. i 2019. Bila sam rezervirala let da idem opet prošle godine, ali onda zbog pandemije nisam mogla, govori Hana na solidnom bosanskom jeziku i dodaje:

– Razumijem sve, samo mi nekad treba neke riječi malo sporije izgovoriti.

Trka u Beogradu

Očekuje da će BiH posjetiti u martu sljedeće godine.

– Imam takmičenje u Beogradu, gdje ću prvi put trčati dvoranskih 60m, tako da uz to želim posjetiti i babu u BiH. Već sam bila svukuda u BiH, priča Hana.

Ona će najvjerovatnije predstavljati Australiju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Trenutno nema ispunjenu normu (11.15), ali po IAAF tabeli ona je sad 48. sprinterka svijeta, a 56 ih ide na OI. Prvakinja je Australije i teško će joj izmaći takmičenje u Tokiju. Tamo međutim na neki način želi predstaviti i zemlju svog porijekla.

– Hana me neki dan pitala može li na takmičenju obojiti nokte u boje zastave BiH. Ona će predstavljati Australiju, ali BiH joj je u srcu, govori Armin Bašić, a Hana dodaje:

– Želim u Tokiju obojiti nokte u boje bosanske zastave kako bih bar simbolično predstavila i BiH, odnosno pokazala ljubav prema zemlji porijekla.

Hvala ljudima iz BiH

Nakon što smo objavili priču o njenim posljednjim uspjesima, dobila je dosta poruka iz BiH.

– Dobila sam puno lijepih poruka podrške iz BiH i hoću da se zahvalim svim tim ljudima. Nastojat ću da ih učinim ponosnim, poručila je Hana Bašić.

Iako je svakako jako blizu odlaska na OI, ona želi ispuniti olimpijsku normu i tako otići u Tokio. Za to će imati još pet prilika u junu, počevši od 5. juna u Queenslandu.

– U Melbourneu je trenutno previše hladno, nešto drukčije je na sjeveru Australije gdje bi trebali biti bolji uslovi za kvalitetne rezultate, pojašnjava Armin, dok je Hana uvjerena u uspjeh.

– Znam da mogu ispuniti normu i trčati bolje od australskog rekorda (11.11) i vjerujem da ću to napraviti sad u junu, zaključila je Hana Bašić.

Pandemija je pokrenula

Nakon velikog progresa koji je ostvarila posljednjih mjeseci, interes javnosti je veliki.

– Nešto slično sam iskusila sa 18 godina kad sam trčala Svjetsko juniorsko prvenstvo, ali to je bilo 2014. godine. Poslije toga sam imala povredu i operaciju lijeve noge pa se nisam takmičila dvije godine. Onda sam putovala, izlazila, pila sa prijateljicama, uživala u životu… Nisam puno trenirala. Ali onda je došao Covid-19, nisam mogla ništa posebno raditi 8 mjeseci, bila sam kući i ostalo mi je samo trenirati i studirati, kaže Hana.

Znala sam da ću biti prva

Hana je još 2014. godine trčala 11.64 na 100m, a do kraja prošle se nije pomakla dalje. Potom je uslijedio veliki progres.

– Nisam se iznenadila jer znam kako sam trenirala dok je trajao lockdown. Znala sam da ću biti prvakinja Australije, samouvjerena je Bašić.

Tokio ispod 11s?

U njenim intervjuima za australske medije često se spominje i 100m ispod 11 sekundi što je zaista top rezultat.

– Upravo smo imali sastanak sa Haninim trenerom (John Nicolosi), koji je jedan od najboljih u Australiji. On joj je rekao da za Olimpijske igre treba trčati ispod 11 sekundi. Ona je odgovorila: “Da, u Parizu 2024. može ispod 11 sekundi”. A trener je kazao: “Ne, ne, sad za Tokio moraš biti spremna za ispod 11 sekundi”. Hana je rekla “dobro”, ispričao je Armin.

Gimnastika je najbolja

Hana Bašić se u djetinjstvu bavila gimnastikom za koju je izjavila da je danas čini boljom atletičarkom.

– Gimnastiku sam počela trenirati sa 5 godina, pa sve do 15. – 16. godine. To je najbolji sport na svijetu! U svakom smislu mi je puno pomogla da postanem bolja sprinterka.

Zenica je najljepša

Hanina majka Žana ističe da u kući Bašića i dalje pričaju maternji jezik, zbog čega i Hana vlada njime iako je rođena u Melbourneu.

– Hana je stvarno dobila puno finih, ljubaznih poruka od ljudi iz BiH. To nismo očekivali, iznenadilo nas je i stvarno smo zahvalni na tome, kaže Žana koja je rođena u Mostaru.

Mostar je poseban grad za mene, tamo imam još uvijek dosta rođaka, kao i u Zenici. Ipak Zenica je najljepši grad na svijetu za mene. Dolazili smo nekoliko puta u BiH poslije rata. Čim se opet otvore granice, planiramo opet ići.

Vaši komentari

Banner