HANA BAŠIĆ: Najbrža australska sprinterka je porijeklom iz BiH

Na putu da postane najbrža Australka svih vremena je djevojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine – Hana Bašić.

2102
Hana Bašić
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Bašić je rođena 22. januara 1996. godine od oca Armina iz Banjaluke koji je držao kafić i majke Žane, advokatice iz Mostara, koji su izbjegli u Australiju početkom rata.

Dobili su dvije kćerke, Miju 1994. godine i Hanu dvije godine kasnije.

– Moji roditelji su radom skupili dovoljno novca i doveli svoje roditelje u Australiju, tako da su me odgajali dedo i nena koji su se vratili u BiH 2014. godine. Zato je bosanski moj prvi jezik, a engleski sam naučila tek u školi, ispričala je Hana Bašić za australski The Sydnay Morning Herald.

Hana Bašić se u mlađim dobnim kategorijama ranije bavila i skokom u dalj, a njen lični rekord u toj disciplini je 5.60cm, postavljen još 2011. godine. Lični rekord na 200m joj je 24.52, ali datira iz 2013. godine. Najjači lični rekord je postavila na 100m prije dvadesetak dana sa 11.18, što je tri stotinke slabije od norme za OI. To je čini i četvrtom najbržom Australkom svih vremena.

S lijeva: Armin, Mia, Hana, Zana

Počela sa gimnastikom

Starija kćerka Mia je postala advokatica, a Hana je trenutno najbrža australska sprinterka. Ipak njen prvi sport je gimnastika u kojoj je u mlađim dobnim kategorijama osvojila dvije titule državne prvakinje.

– Roditelji su mi bili velika podrška, nisu me forsirali, nije bilo ništa slično iskustvu Jelene Dokić. Zahvalna sam što sam radila gimnastiku, to je majka svih sportova. Izgradila sam snagu, fleksibilnost, koordinaciju, sve. To me danas čini boljom sprinterkom, kaže Hana.

Već 2014. godine je predstavljala Australiju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u svojoj glavnoj disciplini: 100m. Tad je trčala 11.64, a onda sljedećih šest godina stagnirala na sličnim rezultatima. Trčanje joj nije ni bilo prioritet, školovala se, a ljeti putovala po Europi, uz obaveznu posjetu BiH.

– Bila sam pomalo izgubljena, trenirala sam, ali više zato jer ne znam drugačije, nego sam stvarno imala cilj.

Pandemijska transformacija

Na atletskom prvenstvu Australije Hana je upravo jučer po prvi put osvojila titulu prvakinje ove zemlje sa istrčanih 11.23, čime je izjednačila rekord državnog prvenstva (VIDEO LINK). Bila je to prva u seriji prilika pred njom da ispuni normu za Olimpijske igre u Tokiju (11.15).

– Presretna sam zbog titule. Posljednjih nekoliko sedmica su moje najljepše u životu. Osjećam da imam normu u nogama i uradit ću sve da je ispunim što prije, kazala je Bašić.

Promjenu je za nju donijela pandemija Covid-19 jer se u tom periodu više posvetila sportu. Promijenila je trenera, trening i ishranu te se u “lockdownu” više okrenula atletici.

– Vrlo brzo se promijenilo i moje tijelo jer sam počela ličiti na atletičarku, što nije bio slučaj nekoliko prethodnih godina, govori Hana.

Njeni rezultati su od kraja prošle godine imali dramatičnu progresiju. U decembru je trčala 11.64, u februaru 11.37, i konačno 27. marta ove godine na Queensland Track Classicu: 11.18. Trenutno se priprema za napad na olimpijsku normu u Tokiju koja iznosi 11.15 te za australski državni rekord od 11.11 koji drži Melissa Breen od 2014. godine.

– Kad se sjetim šta su sve moji roditelji uradili da bi bili ovdje, značilo bi mi sve da oborim rekord ili se plasiram na OI u Tokio, kazala je Hana Bašić.

Čak i ako ne ispuni normu za OI u predstojećem periodu, najvjerovatnije će putovati u Tokio jer je prvakinja Australije na 100m i vrlo visoko plasirana na IAAF bodovnim tablicama u sprintu.

Jučerašnje prvenstvo Australije

Top sprinterke naših korijena

Sličnu, i trenutno još uspješniju priču, iza sebe ima Hanina vršnjakinja Ajla Del Ponte (rođena 15. jula 1996. godine), Švicarka čija je majka iz Jajca Senada Del Ponte, djevojački Polažanin. Ajla Del Ponte ima lični rekord na 100m: 11.08, jedna je od trenutno najboljih svjetskih sprinterki i sportistkinja 2020. godine u Švicarskoj. Europska je dvoranska prvakinja na 60m. Poređenja radi, državni rekord BiH na 100m od 1978. godine drži Dragana Manojlović sa 12.00.

Ajla Del Ponte

Vaši komentari

Banner