RUNNING OUT OF TIME: Priključi se štafeti za klimatske promjene kroz BiH 20./21. oktobra

Running Out of Time sa rekordnih 7767 km neprekidne štafete od Glasgowa do Sharm el-Sheika startala je 30. septembra i to sa ciljem promocije svijesti o klimatskim promjenama.

1079
Banner

Piše: Alma Strika

Štafeta će proći i kroz Bosnu i Hercegovinu 20. – 21. oktobra 2022. godine rutom od Broda do Mostara, odakle se preko Stoca i Trebinja nastavlja ka Crnoj Gori.

Ova trkačka štafeta sa čak 3000 učesnika krenula je iz Glasgowa, grada domaćina COP 26. Tokom svoje rute sastojat će se od 700+ etapa i prolazit će kroz 18 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Finalna odrednica štafete je Šarm el-Šeik u koji bi štafeta trebala stići 6. novembra ove godine na početak COP 27 (Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama). Štafetom će biti dostavljena poruka mladih o klimatskim promjenama, koja bi trebala doći do svjetskih lidera na COP 27.

Učesnici štafete će u svakoj od zemlja kroz koje budu prolazili imati lokalnu pratnju. Podršku štafeti do sada je dalo veći broj trkačkih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, a sresti ih možete na svim dionicama rute kroz našu državu. Štafetu će kroz Bosnu i Hercegovinu pratiti: Trčanje i to, Neformalna grupa građana Kilometar života iz Kaknja, U.G. “Kreni naprijed” Stolac, ekipa trkača iz Maglaja, Tešnja kao i drugih gradova.

Dio ove štafete možete postati kao trkač ili biciklista rezervacijom dijela rute. Minimalna dužina dionice je 10 km za trkače, a dionicu može istrčati jedna ili više osoba. Trkači iz Bosne i Hercegovine pozivaju sve rekreativce da učestvuju ili da podrže naše trkače i bicikliste i prijave svoje učešće klikom OVDJE. Na linku možete rezervisati svoj dio rute u Bosni i Hercegovini.

Napojena ljudima, suncem i vjetrom, štafeta će ujediniti trkače, bicikliste i jedriličare cijelom rutom u izvanrednoj i epskoj avanturi. Preći će mora, planine, glečere i pustinju. Posjetit će škole, rizične lokacije i lokalne aktiviste koji rade na podizanju svijesti o klimatskim promjenama. Prikupljajući podršku na svakom koraku, štafeta će stići na COP 27 uz podršku više od milion glasova.

Vaši komentari

Banner