7. MOSTARSKI POLUMARATON: Uhvatite rane prijave i trčite u Mostaru 18. 3. 2023.

Sedmo izdanje Mostarskog polumaratona u organizaciji udruženja "Zdrav život - Kinezis" je zakazano za 18. 3. 2023. godine.

2507
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Mostar je već tradicionalno proljetna trka sa kojom veliki broj trkača otvara trkačku sezonu.

Iako je polumaraton centralni događaj Mostar Run Weekenda trkači u Mostaru dobiju puno više od same trke. Tradicionalno je tu Run konferencija koja se održava dan ranije i koja trkačima ponudi zanimljiva predavanja i edukacije iz različitih trkačkih područja. Također tu je i mali sportski sajam drugih trka i sportskih partnera manifestacije. Sami događaj uvijek ima i posebnu društvenu odgovornost kroz humanitarnu trku u dužini od 4 kilometra koja je i svojevrsni inkubator trkača od kojeg velikom broju njih ovo bude prva trka i ulazak u svijet trčanja.

Start i prijave

Start trka je u subotu u ranom jutarnjem terminu od 8:30h. Polumaraton mostova starta sa mosta u Vojnom i trkače vodi preko 7 mostarskih mostova, a humanitarna trka ide užim centrom grada sa startom i ciljem ispred Mepas Malla. Registracije za trke su otvorene od 1. 9. i ukoliko požurite još stignete uhvatiti rane prijave na LINK-u.

Više o trci saznajte iz MT izvještaja (LINK).

Jedan od najatraktivnijih

Mostarski polumaraton se posljednjih godina definitivno isprofilirao u jednu od najatraktivnijih trka ovog tipa u Bosni Hercegovini i regiji, a tome u prilog govori i sama činjenica brojnosti trkača koji su se odlučili ukazati povjerenje mostarskim stazama. Tako je ove godine Mostar imao ukupno 1268 finišera, od čega 694 na 4km, a 574 na polumaratonu. Samo Sarajevski polumaraton je ove godine imao više finišera na polumaratonu (690). Od prve trke održane 2017. godine Mostar je bilježio stalni uspon, a organizatori se nadaju da će u jednakom smjeru nastaviti i sljedeće godine gdje je trka limitirana na 800 prijavljenih takmičara.

Rijač organizatora

Franjo Lovrić

Predsjednik organizacijskog odbora dr. sc. Franjo Lovrić kao i uvijek najavljuje najbolje izdanje trke do sada.

– Naš tim vrijedno radi cijele godine na organizaciji i promociji Mostarskog polumaratona. Svjesni smo svih prednosti Mostara kao najatraktivnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini i taj potencijal želimo iskoristiti i kroz našu trku privući aktivne turiste, odnosno trkače sa svojim obiteljima iz svih krajeva svijeta. Također, lokalnim trkačima želimo omogućiti vrhunsku trku koja će u svim segmentima biti na razini velikih svjetskih trka uz dodatnu dozu pristupačnosti i otvorenosti koja ide uz naš mentalitet, izjavio je Lovrić.

Staza i podrška

Mostarski polumaraton je trka mostova koji spajaju, zbližavaju i na najbolji način vas upoznaju sa najljepšim dijelovima Mostara. Polumaraton je u prošlom izdanju uz odlične okrepne stanice koje su držali Udruga Zemlja Sunca-ZeS, Ženski odbojkaški klub Blato, Škola trčanja Sanus Motus, Splitski maraton i Bokeški polumaraton, Du Motion, imali iznenađenja u vidu muzičkih i navijačkih punktova na kojima planiraju i u budućnosti pokušati graditi sinergiju između manifestacije, izvođača i građana Mostara koji bi trebali biti dodatni vjetar u leđa svim trkačima.

Foto: Jadran Čilić

Bogat paket

Startni paket koji uključuje vrhunske majice, ulaznice za Run konferenciju, proizvode partnera, finišerske medalje, još je jedan segment kojem organizatori u Mostaru poklanjaju veliki dio svoje pažnje i zbog kojeg se veliki broj trkača vraća u Mostar.

Junaci iz sjene

Zanimljivi detalji koji su obilježili prethodno izdanje utrke:

– Na manifestaciji su učestvovali trkači iz 20 zemalja;

– Mostarac Vedran Ugljen je istrčao unazad Mostarski polumaraton uz pomoć pratnje;

– Da godine nisu prepreka pokazao je Božo Marković iz kluba AK Puls Tomislavgrad koji je sa punih 71 godinu istrčao Mostarski polumaraton za 1:54;

8.500KM je prikupljeno kroz humanitarnu trku u Mostaru za partnera, udruženje Minores koja pomaže beskućnicima i socijalno ugroženim osobama na području Mostara.

Vaši komentari

Banner