7. Noćni maraton u Novom Sadu: Draž trčanja je u nepresušnom izvoru izazova

Jedna od ključnih ljepota i draži trčanja je u tome što je to sport za čitav život, sport koji uvijek iznova, i unatoč tome koliko iskustva imali, može donijeti još jedan izazov te ambiciju koja će predstavljati snažan pokretačko - motivacijski motor. Tako i novosadski Noćni maraton nudi tri utrke. Ako niste spremni za maraton (42,2km) kao najizazovniju disciplinu Kraljice sportova, tu je polumaraton (21,1km) ili minimaraton (7km).

1302

Trči i piše: Ersan Bijedić

20160625_145520
Promo majica 7. noćnog maratona Novi Sad

Pomalo i u periodu kad dugoprugaško trčanje nije imalo tako veliki uzlet kao prethodnih par godina, organizatori jedne od utrka u Novom Sadu su se odlučili načiniti korak više spram onoga što su radili ostali domaćini ovakvih događaja te prije sedam ljeta pokrenuli prvi Noćni maraton u regiji.

Bila je to novina u regiji (već ove godine noćni maraton je moguće po treći puta trčati i u Zagrebu 27. kolovoza) i hrabar potez s obzirom da se s dosta problema u organizaciji suočavaju svi domaćini utrka, a pogotovo oni u jednoj noćnoj verziji. Organizatori iz ARK Fruška gora danas su međutim sretni što je Noćni maraton, koji ujedno proslavlja međunarodni Dan Dunava, uz čiju obalu se utrka i održava, ponos Novog Sada.

Prva noćna utrka u regiji

Trkačima koji u svoj kalendar uvrste ovu utrku pružena je mogućnost da stazom tri dionice (maraton, polumaraton i minimaraton na 7km) vide dio glavnog grada Vojvodine. Osim primamljive turističko – trkačke destinacije, upravo postojanje tri različite dionice/utrke su primjer objašnjenja onoga što ovaj sport čini kontinuirano privlačnim. Nije to ništa novo, svaki ovakav događaj ima po nekoliko utrka, ali ono što želimo istaknuti je jedna od prednosti ovoga sporta s obzirom da se često postavlja pitanje kako trkači zadržavaju motivaciju jer je potrebna ogromna posvećenost za višesatni trening iz tjedna u tjedan? Jedna od draži trčanja je upravo nepresušan izvor izazova koje nudi. Objektivno dugoprugaško trčanje neće privući TV gledateljstvo čak ni tijekom Olimpijskih igara jer je maraton zanimljiv za gledati eventualno samo onima koji se time aktivno bave. Ali osim nogometa danas je zanimanje za praćenje utakmica/ priredbi i svih ostalih sportova svedeno na lokalnu razinu – gledaju ih pretežito samo tamo gdje imaju uspješne klubove. Trčanje nije ni u toj kategoriji, jer se širi gotovo isključivo među aktivnim sudionicima, pretežito rekreativcima koji traže aktivni odmor/događaj koji će donijeti impuls više spram klasičnih turističkih obilazaka.

20160625_145356
Atmosfera sa podizanja startnih brojeva

Otkud motivacija?

A kako održavaju motivaciju, volju, posvećenost? Tako što je to, ponovno ističemo, sport s nepresušnim izvorom izazova. Zato i novosadski Noćni maraton nudi tri utrke. Ako niste spremni za maraton (42,2km) kao najizazovniju disciplinu Kraljice sportova, tu je polumaraton (21,1km) ili minimaraton (7km). Oni koji imaju više iskustva i nije im cilj samo istrčati neku od dionica, teže k boljem, bržem rezultatu (što je samo po sebi višegodišnji izazov jer vrhunac napretka trkači prosječno dostižu u sedmoj godini treninga). Kad dostignu brzinske limite (ili se prirodno uspore poslije 40. godine života) neki se okreću dužim dionicima, odnosno većim izazovima izdržljivosti (ultramaratoni s distancama od 50km pa na više), drugi plasmanu po starosnim kategorijama, treći broju istrčanih utrka, izazovu da se zadrže na zahtjevnoj fizičkoj razini kakvu traži trčanje ovakvih disciplina i tako dalje.

Bit je u tome da je jedna od ključnih ljepota i draži trčanja jednostavno u tome što je to sport za čitav život, sport koji uvijek iznova, i unatoč tome koliko iskustva imali, može donijeti još jedan izazov te ambiciju koja će predstavljati snažan pokretačko – motivacijski motor.

Žene se sve više uključuju

Novosadski Noćni maraton je pohodilo oko 1500 sudionika iz 15-tak zemalja s tim da je najpopularniju dugoprugašku disciplinu, polumaraton, istrčalo oko 850 natjecatelja. Priroda staze u Novom Sadu je zahtijevala da organizatori broj sudionika na polumaratonu limitiraju na 1000 sudionika, koliko se i prijavilo za ovu dionicu. Maraton je trčalo blizu 200 sudionika, a takozvanu “trku za sve generacije”, ili minimaraton na 7km, oko 400 trkača. I ova manifestacija je ukupno, kao i sve trkačke u regiji kroz posljednje dvije godine, ponovno zabilježila uspon broja trkača spram prethodnog svog izdanja, a ovoga puta je bio primijetan i porast ženske populacije jer su predstavljale oko 40 posto od ukupnog broja.

20160625_205512
Nakon utrke polumaratona

Organizatorima utrka nagrada za trud

Trkačima u Novom Sadu je malo što nedostajalo, organizatori su uradili odličan posao.

– Prezadovoljni smo činjenicom da smo ponovno ubilježili porast sudionika što se u kontinuitetu događa svake godine, a drago nam je vidjeti da se stalno uvećava i broj trkača iz BiH. Ovo sve radi ekipa ljudi koji imaju svoje druge i stalne poslove, a u slobodno vrijeme organiziraju utrku. Ponekad se zapitam zašto mi to treba zbog obima posla, ali atmosfera na utrci nam bude nagrada za sve, kazala je ispred organizatora Bojana Kačar Stupar.

20160625_234257
Tim trcanje.net i organizatori

HP Investing i Carski vinogradiindeksiraj

Aktivno sudjelovanje na 7. Noćnom maratonu u Novom Sadu, o čemu sam dojmove iznio u Dnevnom listu i trcanje.net, omogućili su mi sponzori Preduzeće za projektiranje i građevinu, HP Investing, i Vinarija Carski vinogradi Mostar. Osobno sam u Novom Sadu trčao svoj sedmi polumaraton i tom prilikom zauzeo 8. mjesto u muškoj konkurenciji, 9. ukupno (od oko 850 finišera) i 1. od bh. trkača, s vremenom 1:28:48, čime sam popravio svoj osobni rekord za 37 sekundi.

REZULTATI:

MARATON

ŽENE

 1. Nora Trklja 3:11:11
 2. Biljana Bursać 3:28:32
 3. Danijela Cvetković 3:37:26

MUŠKARCI

 1. Mladen Stevanović 2:56:27
 2. Zoran Radičanin 3:20:21
 3. Goran Vendlener 3:26:36

POLUMARATON

ŽENE

 1. Danijela Kuna 1:23:49
 2. Jelena Kosić 1:32:01
 3. Emira Hukić 1:34:39

 MUŠKARCI

 1. Aleksandar Adžić 1:18:58
 2. Darko Pleh 1:22:30
 3. Marko Medojević 1:23:16

 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTrčimo domaće!
Sljedeći članakPostaju li mišići manji pod uticajem trčanja?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.