6. NOĆNA ULIČNA UTRKA ”KAKANJ ZA 5”: Osjeti snagu trčanja

Šesta po redu noćna ulična utrka "Kakanj za 5" se održava 5. avgusta 2023. godine.

2345

Moje trčanje – trcanje.net

Ovaj jedinstveni događaj okuplja vrhunske sportaše, amaterske trkače i rekreativce kako bi zajedno proživjeli nevjerojatno iskustvo trčanja na stazi dugoj 5000 metara.

Jedna od glavnih motivacija organizatora je suprotstaviti se trendovima modernog društva u kojima prevladavaju mobiteli, televizori i drugi digitalni uređaji. Umjesto toga, žele potaknuti sudionike da se izdignu iz udobnosti svojih domova i izađu na stazu kako bi iskusili snagu i zadovoljstvo fizičke aktivnosti.

Ova utrka ima poseban fokus na privlačenje što većeg broja djece i žena, s namjerom da promovira ravnopravnost spolova u sportskim aktivnostima te da stimuliše najmlađe na aktivan i zdrav način života. Organizatori su odlučni u tome da potaknu lokalno stanovništvo da se uključi u sportske aktivnosti. Posebna draž ulične utrke je što čini jedinstvenu priliku za građane da od pasivnih posmatrača postanu aktivni sudionici sportskog događaja.

Utrka “Kakanj za 5” ne samo da promovira rekreativno trčanje, već i stvara jedinstvenu priliku za povezivanje lokalne zajednice. Ovaj sportski događaj postaje epicentar druženja, podrške i inspiracije među trkačima i gledateljima. Ohrabruje se međusobno bodrenje, dijeljenje iskustava i izgradnja novih prijateljstava. Jedna od prepoznatljivih dimenzija ove utrke je i učešće cijelih porodica na trčanju.

Ulična utrka je uvijek  mnogo više od obične utrke. To je događaj koji spaja zajednicu, promoviše zdrav način života, potiče fizičku aktivnost i daje priliku svakome da bude dio nečeg većeg.

Organizatori većine domaćih uličnih utrka se još uvijek susreću sa administrativnim teškoća oko dobivanja saglasnosti za održavanja utrka i privremenu obustavu saobraćaja u centralnim gradskim zonama u trajanju od 30-60 minuta te prigovorima nestrpljivih vozača. Dok u isto vrijeme u svjetskim metropolama poput Istanbula, Njujorka, Pariza za vrijeme održavanja ovakvih događaja saobraćaj se zaustavlja skoro na cio dan. Kakanjska ‘petica’ je konačno dobila svoju ustaljenu stazu od dva kruga kroz centar grada.

Ulične utrke su prilika lokalnim zajednicama da iskuse nešto pozitivno i nešto drugačije od uobičajene svakodnevnice. Donose znatno više koristi u odnosu na uložena sredstva.

Očekuje se oko 400 trkača na stazi. Osim glavne utrke bit će upriličena zabavna utrka na 400 metara za djecu. Organizator i ove godine očekuje podršku volontera koji će pomoći u organizaciji događaja i pobrinuti se za sigurnost sudionika.

Kuriozitet kakanjske petice je da je u dosadašnjih pet izdanja imala samo tri pobjednika. U muškoj konkurenciji na prve dvije utrke je pobijedio rahmetli Osman Junuzović iz Doboja, a na zadnje tri Uroš Gutić iz Nevesinja, dok je u ženskoj konkurenciji neprikosnovena Alma Hrnjić sa pobjedom na svakoj od dosadašnjih utrka.

Kao prethodnih godina nastoji se pokazati senzibilitet prema osobama sa invaliditetom i iste potaći na uključivanje u društveni život i sportske aktivnosti. Osobe sa invaliditetom su oslobođenje kotizacije.

Svi se mogu prijaviti za trku preko LINK-a.

Senad Bajrić

– Utrka je otvorena za sve počevši od profesionalnih atletičara, rekreativaca i totalnih početnika. Pozivamo sve koji mogu da učestvuju u ovom događaju i osjete fizičku i mentalnu snagu trčanja, poručio je ispred organizatora Senad Bajrić.

Pokrovitelj utrke je općina Kakanj, a veliku tehničku pomoć u organizaciji pruža JU KSC Kakanj koja je na neki način i suorganizator ovog događaja. Zajedničkim naporima udruženja ‘KA plus’ i JU KSC do sada je uspješno realizovano pet izdanja utrke. Generalni sponzor utrke je market ‘Crvena Jabuka’. Zahvaljujući između ostalog i podršci sponzora kotizacija za utrku je među najnižim u BiH (20 KM – puni paket) uz solidne novčane nagrade pobjednicima.

Vaši komentari

Banner