Kratke smjernice cestovnim trkačima za trail trku

Dolazi nam najbolja trail trka u BiH, a to je Vučko, na koju se prijavio velik broj trkača koji uglavnom trče po cestama.

2762
Foto: Vučko Trail Facebook
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

U nastavku ćemo pružiti kratke smjernice namijenjene upravo tim trkačima kako bi se pripremili za ovu vrstu trke.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Kada je riječ o trčanju po šumi i stazama, treba shvatiti ozbiljno da ova vrsta trke zahtijeva poseban pristup, naročito ukoliko se prethodno niste pripremali za takvo iskustvo. Iako će kraći izlet i promjena okruženja svakako biti dobrodošli, morate biti oprezni kako biste izbjegli povrede i ostali fokusirani na svoje ciljeve. Slijedi nekoliko kratkih smjernica koje su namijenjene upravo vama, a koje vam mogu biti od pomoći u pripremi za ovu trku.

Ego ostavite ispred vrata

Kada se susretnete s nepoznatim izazovima s kojima se ranije niste suočili, važno je ostaviti svoj ego po strani i potražiti savjet od iskusnih trkača koji su već trčali trail trke. Vjerujem da poznajete barem jednog takvog trkača koji je spreman da vam pruži pomoć. Konsultovanjem s njim možete se pripremiti za situacije koje vam možda nisu poznate.

Budite otvoreni za učenje i postavljajte pitanja o svemu što vas zanima u vezi s trkom. Iskusni trail trkači će vam moći pružiti dragocjene informacije o terenu, zahtjevima trke, mogućim izazovima i načinima kako se najbolje nositi s njima. Ova vrsta savjeta i mentorstva može biti od velike koristi za vašu pripremu i samopouzdanje na trci.

Ukratko, ne oklijevajte da se posavetujete sa iskusnim trkačem kako biste stekli uvid u situacije s kojima se možda ranije niste susreli. Budite skromni, otvoreni i spremni za učenje, jer ćete na taj način biti bolje pripremljeni za sve izazove koji vas mogu očekivati na trci.

Foto: Jadran Čilić

Trkački sat

Garmin satovi za trčanje nude nekoliko korisnih funkcija, a jedna od njih je mogućnost postavljanja kontakta za hitne situacije i omogućavanje toj osobi da prati vašu trku.

Ako ste odlučili da se upustite u dužu trku, a nemate iskustva s takvim terenom, bilo bi pametno da iskoristite ovu mogućnost. Na taj način ćete olakšati sebi i organizaciji posao u slučaju da se nešto desi na stazi.

Takođe, preporučuje se da preuzmete GPX datoteku staze na svoj Garmin sat. Ova funkcionalnost će vam omogućiti da u svakom trenutku znate da li se držite staze ili ne. To će vam pomoći da ostanete na pravom putu i smanjite mogućnost da se izgubite tokom trke.

Takođe, dobra opcija koju vaš Garmin sat podržava je ProPace. Ova funkcija vam omogućava praćenje vašeg tempa tokom trke, što je korisno za održavanje željenog ritma i postizanje svojih ciljeva. Koristeći ove funkcije vašeg Garmin sata, možete unaprijediti svoje iskustvo tokom trke, povećati sigurnost i bolje se pripremiti za izazove koje donosi trčanje u prirodi.

Oprema

Kada se pripremate za trku, važno je pažljivo pročitati upute organizatora i prema njima se rukovoditi. Organizatori su dobro upoznati s karakteristikama trke i terena na kojem će se odvijati, stoga njihove upute mogu biti dragocjen izvor informacija o tome šta možete očekivati.

Takođe, preporučuje se da pripremite osnovnu opremu prema uputama organizatora. Oni će imati dobre preporuke o tome šta je potrebno za trku. Iako možda već imate većinu opreme, sitnice koje se preporučuju mogu biti od velike pomoći. Nositi ih sa sobom u torbi neće biti preveliko opterećenje, a mogu vam pružiti dodatnu sigurnost i podršku tokom trke.

Uzimanje u obzir preporuka organizatora i pravilna priprema opreme pomoći će vam da se bolje pripremite za trku i smanjite rizik od nepredviđenih situacija. Ne postoji razlog da rizikujete prekoračenje sopstvenih granica na nepotreban način, kada organizatori i iskusni trkači pružaju vrijedne savjete.

Foto: Vučko Trail Facebook

Čizma glavu čuva, a trailaša tena

Ako je ovo vaš prvi ili jedini u godini izlet u svijet trail trčanja, razumijem da želite da vodite računa o svom budžetu. U tom slučaju, ne morate se opterećivati velikim troškovima. Međutim, važno je da imate odgovarajuće patike za trčanje.

Podloga na stazama za trčanje u prirodi je drugačija u poređenju s asfaltom, pa patike za trčanje po cesti jednostavno nisu adekvatne. Investiranje u par odgovarajućih patika za trčanje u prirodi može smanjiti šanse za povrede i pružiti vam bolju podršku i trakciju tokom trke.

Možete se konsultovati s kolegama sa trail u vezi patika za trail trčanje kako biste pronašli pristupačne opcije koje odgovaraju vašem budžetu. Za ovu vrstu trke, pravilan izbor patika je ključan faktor za smanjenje rizika od povreda. Uz adekvatne patike, moći ćete uživati u trci i bolje se nositi s različitim terenima.

Ishrana u toku trke

Ako planirate trčanje na bilo kojoj dužini, važno je razraditi plan ishrane tokom trke. Umjesto gelova, možete razmotriti korištenje energetskih pločica koje mogu obaviti isti posao. Takođe, bitno je nositi sa sobom dovoljno vode tokom trke.

Plan ishrane tokom trke može vam pomoći da održavate energiju i hidriranost. Energetske pločice mogu pružiti neophodne nutrijente i kalorije koje vam trebaju tokom napora. Preporučuje se da vodu nosite sa sobom kako biste mogli redovno hidrirati organizam tokom trke.

Važno je napomenuti da je voda takođe korisna u slučaju da se desi pad ili povreda. Ne možete očistiti ranu ili povredu sa energetskim pićem ili sokom. Stoga, voda je bitna za osnovne higijenske potrebe tokom trke.

Foto: Jadran Čilić

Takođe, solne tablete su dobra opcija, posebno ako primećujete da gubite puno soli tokom trčanja. One mogu pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita i spriječiti grčeve mišića usljed gubitka soli.

Imajte na umu da je plan ishrane tokom trke lična odluka i da je važno eksperimentisati i pronaći ono što najbolje odgovara vašim potrebama i tijelu na treningu, a da na trci to već znate. Konsultacija sa stručnjakom za ishranu ili trkačkim trenerom takođe može biti od pomoći pri izradi plana ishrane koji će vam omogućiti optimalne rezultate tokom trke.

Trka

Na samoj stazi, bitno je dobro pratiti markacije i uslove na stazi. Kako sada stvari stoje moguće da će trka biti kišna. To stvara izazovne, ali “prelijepe” uslove za one koji uživaju u trčanju kroz blato.

Važno je procijeniti situaciju i poštovati kolege trkače. Nema potrebe da se gurate na uskim dijelovima staze i ugrožavate sebe i druge. Pustite brže trkače da prođu ukoliko je potrebno i održavajte poštovanje među učesnicima.

Imajte na umu da kao cestovni trkači vjerovatno niste posebno pripremljeni za ovakav izazov, pa nema potrebe da se takmičite za prva mjesta. Uvijek će biti trkača koji su iskusniji u takvim uslovima. Fokusirajte se na sopstvenu trku i uživajte u iskustvu.

Ako niste ekspert za biljke, preporučuje se da izbjegavate konzumiranje plodova za koje niste sigurni da nisu otrovni. Bezbjednost je važna, pa je bolje biti oprezan kada je u pitanju ishrana na stazi. Ako primjetite nekoga ko je u potrebi za pomoć, pokušajte obezbjediti uslove da im se pomoć pruži. Solidarnost među trkačima je važna, i svi treba da se podržavamo i brinemo jedni o drugima.

Takođe, rado bih čuo dodatne savjete od iskusnih trail trkača, koji će sigurno imati dragocjene informacije i iskustva za dijeljenje. Znam da trčanje dužih doonica pogotovo u trailu može biti izazovno, ali svako ima svoj “Everest”. Uživajte u putovanju, jer trka je i avantura i prilika za lični rast i ispunjenje.

Vaši komentari

Banner