Odabir patika za maratonsku utrku

U proteklih nekoliko godina tehnologija izrade patika za trčanje je doživila značajan napredak.

2106
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Đani Kosović

Patike za maraton su sada brže i generalno udobnije.

Uz ovaj napredak, današnje tržište patika, više nego ikad, pruža brojne izbore pa se opravdano postavlja pitanje izbora optimalnih patika za maraton.

Na šta obratiti pažnju

Koja bi bila najznačajnija stavka na koju treba obratiti pažnju pri izboru? Ako ćemo odgovor potražiti u okviru studija i istraživanja provedenih na ovu temu, odgovor bi glasio: „Udobnost pri trčanju“. Naime, 2021. godine je u European Journal of Sport Science (Studija1) objavljena analiza koja je objedinila rezultate 4 prethodne studije na sličnu temu, te je ista pokazala da komforna obuća statistički gledano, pruža značajno poboljšanje po pitanju trkačke efikasnosti, u odnosu na manje udobnu obuću.

Udobne patike (high cushioned modeli) su vjerovatno optimalan izbor za odabir maratonskih patika. Jedan pokusni ogled, objavljen u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise 2022. godine (Studija2), kao zaključak je imao tvrdnju da visoko udobne patike smanjuju potrošnju kisika te poboljšavaju izvedbu, čak i u slučajevima kada dođe do oštećenja mišića. Oštećenje mišića često može biti limitirajući faktor po pitanju uspjeha na maratonu. I dok maksimalno udobne patike nisu neophodne baš svakom trkaču, patike za maraton bi trebale imati dovoljno udobnosti kako bi trkač svoju izvedbu zadržao na visokom nivou usprkos mišićnom oštećenju.

Trkač bi trebao težiti patici u kojoj se osjeća komforno, a koja istovremeno pruža dovoljno udobnosti za maratonsku dužinu. Konkretno, patika bi trebala imati srednji do visoki nivo udobnosti. Raniji trendovi u vidu minimalističkog pristupa patikama su prošlost, današnje patike, opremljene sa karbonskim ulošcima uglavnom imaju visok stepen udobnosti (high cushioning).

Trebaju li svima patike sa karbonskim ulošcima?

Patike sa karbonskim ulošcima zaista pomažu da trčimo brže na dužim dionicama. Studija objavljena 2019. godine u časopisu Journal of Sports Sciense (Studija3) je pokazala da Nike Vaporfly patike (prve patike sa karbonskim ulošcima) poboljšavaju trkačku efikasnost. Ovo dobiva dodatno na značaju budući da je trkačka efikasnost (running economy) jedan od važnijih parametara maratonskih utrka te znatno utiče na rezultat trkača. Tvrdnja vrijedi za sve vrste maratonskih (uličnih) utrka, ravne, sa dosta uspona kao i one sa dosta trčanja nizbrdo.

Sve ovo rečeno za patike sa karbonima ne znači da isti pomažu svakom trkaču. Pojedini trkači su otkrili da ih stopala bole u ovoj vrsti patika te da nisu primijetili promjene po pitanju trkačke efikasnosti. Kao i za svaku vrstu patika za trčanje, lični osjećaj i individualni pristup i ovdje važi te je od izuzetnog značaja za samog trkača.

Više o temi patika sa karbonima na linkovima: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4.

Ukoliko planirate nabavku ovakvih patika, pobrinite se da iste provjerite te da ste sigurni da će vam biti udobne na dužinama kakva je maraton. Prijedlog je da patike testirate na dužinskim treninzima, jedan do dva treninga dužine (30 kilometara npr i to na planiranom tempu maratona). Naravno, vodite računa da patike sa karbonskim ulošcima imaju ograničen vijek trajanja, obično dosta niži od „klasičnih“ patika za trčanje, te iste nemojte previše „potrošiti“ na samim treninzima. Optimalan prijedlog je recimo do 150 km prije same utrke.

Recimo ovdje da nisu svi karbonski ulošci isti, ima ih tvrđih i mekših, postoje full karbon ulošci kao i samo djelimični, također mogu se naći umjesto karbonskih i najlonski ulošci i sl. Ukupna težina patika također je vrlo bitna, a upotrebom novijih materijala patike stalno postaju sve laganije od svojih prethodnih verzija.

Naravno poslije ovih razmatranja, odgovor na pitanje da li su nam „karboni“ neophodni za maratonsku utrku, je naravno da nisu. Znači, pored toga što se radi o dosta skupim patikama, dobar dio trkača jednostavno od istih nema nikakvog benefita na utrci. Studija objavljena ranije ove godine u časopisu International Journal of Sports Physiology (Studija4) utvrdila je da nisu svi rekreativni trkači profitirali korištenjem patika sa karbonima. Pet od 16, odnosno 31% trkača imalo je lošije izvedbe u ovim „super patikama“ nego u regularnim patikama za trčanje.

Kako dakle odabrati idealnu patiku?

Bilo da se odlučite za patike sa karbonskim ulošcima ili neki „tradicionalni“ model, potrebno je odabrati patiku koja vama odgovara. Popularne i često korištene patike (npr ranije spominjani Nike Vaporfly) jednostavno nemaju efekta kod svih trkača. Trkač može doživiti ozljedu trčeći u neodgovarajućoj patiki, dok drugi trkač u istoj toj obući će ostvariti svoj lični rekord na maratonu. Neki od faktora na koje treba obratiti pažnju su npr:

  • Pad prsti – peta (heel-to-toe drop) koji vam odgovara ne biste trebali mijenjati, odnosno ne biste trebali praviti neke radikalne promjene. Ako obično trčite u patikama sa padom od npr 4mm, sigurno da ne trebate posegnuti za patikama od npr 12 mm čak i ako je o karbonima riječ.
  • Odgovarajuća udobnost treba da je izražena, tako da na dužim dionicama ne osjetite probleme (level of cushioning – mid to max),
  • U obući u kojoj trčite trebate se osjećati udobno. Ukoliko primijetite konstantni diskomfort, odnosno neudobnost prilikom trčanja (jednostavno ne možete da se naviknete na novu patiku!) ili eventualno kontinuirano osjećate čudne grčeve i sijevanja, to je gotovo siguran znak da patika nije za vas.
  • Ukoliko koristite neutralne patike – držite se neutralnih modela i obratno, ukoliko koristite patike sa faktorom stabilizacije (pronatori i sl) ostanite pri toj vrsti obuće.

Zaključak

Svi vodeći proizvođači patika za trčanje imaju široku lepezu svojih proizvoda prilagođenu brojnim različitim potrebama trkača. Odabir idealnog modela i vrste je prije svega lični izbor svakog od trkača te bi se time trebali voditi. Sigurno da dobre recenzije, preporuke kolega, popularnost i sl. pojedinih modela ne mogu biti loš znak, ali ipak konačnu odluku trebate donijeti po vlastitoj procjeni i uvažiti specifičnosti koje kao trkač imate.

(Izvor: lauranorrisrunning.com)

Vaši komentari

Banner