(VIDEO) 16. SARAJEVSKI POLUMARATON: Sarajevo, New York, Ruma i malo teži trening blok

Za vikend je u Sarajevu održana trkačka manifestacija "Run Fest Sarajevo 2023" koja je osim tradicionalnog polumaratona u svom programu imala i štafetni polumaraton (tročlani timovi), Fun Run trku na 2.2km, te dječju trku na 350m.

956
Foto: Jadran Čilić
Banner
Banner
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

Ukupno je u Sarajevu distancu od 21.097,5 metara završilo 695 trkača (prošle godine je bilo 690), što znači da i ove godine najbrojnija trka u BiH na ovoj distanci ostaje Mostarski polumaraton (održan 19. marta ove godine) koji je imao 801 finišera.

Brojke učesnika

Iako djeluje da se ove godine brojnost učesnika vratila na vrijeme prije pandemije, odnosno rekordne 2019. godine, vjerovatno uvećan broj trka u BiH utiče na to da su trkači razvučeni na sve strane pa nijedan polumaraton ne može da dostigne brojke od preko 1.000 učesnika koliko su u par trka ranije imali Sarajevo i Banjaluka.

Štafetni polumaraton je imao 44 tima, što znači da se ukupno na trci od 21.097,5m takmičilo nešto više od 800 ljudi. Tu su naravno i Fun Run te dječja trka, za koje nemamo egzaktne brojke, ali koje manifestaciji sigurno daju cifru od preko 1.000 trkača.

Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Dominacija Kenijaca

Kenijski trkači iz mađarskog tima Benedek su rezultatski opet obilježili trku. Kod muških je najbolji bio Kennedy Kimutai Kaptila koji je sa 1:03:03 istrčao vrhunski rezultat u ovoj disciplini, a uz to i rekord staze u Sarajevu. Kenijci su pokupili po prva tri mjesta u obje konkurencije. Iza Kimutaija su stigli njegovi sunarodnjaci Alex Kiprop Lagat (1:05:56) i Laban Cheruiyot (1:09:20). U ženskoj konkurenciji je najbolja bila Rebecca Chepkemoi sa 1:14:00. Druga je bila Ruth Nundu Nbatha (1:19:10), a treća Ruth Chemisto Matebo (1:21:40).

U videu možete vidjeti malo atmosfere kakva je vladala tokom i poslije trke u Sarajevu.

Sarajevska Rut(h)a

Ova posljednja je već skoro domaća trkačica, a dobrim dijelom trke je bila na mom tempu. Na izlazu iz Vilsonovog šetališta je krenula desno, umjesto prema Željinom stadionu (volonteri su je vratili), a pamtimo je i sa Sarajevskog maratona ljetos kad je također zalutala na ruti pa tokom proglašenja najboljih na podij izišla vidno ljuta zbog izgubljene pozicije. Završila je u nedjelju za 1:21:40, a onda ste je poslije toga mogli opet naći i u rezultatima Rumskog polumaratona koji je istrčala za 1:21:14.

Sarajevo, New York, Ruma

U Rumi je bila druga. A iz Sarajeva trećeplasirani Laban Cheruiyot je u Rumi bio prvi sa 1:06:58. Start Sarajevskog polumaratona je bio u nedjelju od 9h, a start Rumskog polumaratona u nedjelju u 16h. Od Sarajeva do Rume je oko 4 i pol sata vožnje. Prije nego neko pomisli da nije moguće istrčati takva dva polumaratona: za npr. Ruth Matebo kao trkačicu koja ima 1:13 na polumaratonu i 2:32 na maratonu, to je ipak samo teži trening blok. Ali se naravno postavlja pitanje koliko to ima smisla? Koliko je dobro i za ugled tih trka? Još jedan primjer jednog od razloga za razmatranje opcija o preraspodjeli nagradnog fonda (LINK).

Najbolji iz BiH

U Sarajevu su nastupili i jaki ruski atletičari, ali Kenijcima/Kenijkama nisu mogli parirati. Također trčalo je puno stranih učesnika, primijetili smo posebno puno Nijemaca, Engleza, Turaka… možda više nego je to bio slučaj na prethodnim trkama. U sklopu ovog polumaratona u Sarajevu je održano i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine na ovoj distanci, a najbolji su bili Mlađen Samardžić iz AK Marathon Brčko (1:12:59) i Danijela Kuna iz AK Puls Tomislavgrad (1:26:03). Drugi je na prvenstvu bio Žarko Jovanović koji je sa 1:14:08 trčao lični rekord. Odličan napredak su potvrdili i Hadis Kozlo (1:16:45), Aldin Rizvić (1:19:08), Antonio Frankić (1:22:08), Irma Kristić (1:30:31), Edina Harbinja (1:34:07)…

Aleksandar Stojanović, Rabecaa Chepkwemoi, Žarko Jovanović (Foto: Anes A./NGO Marathon Sarajevo)

Uslovi na trci

Na stazi sa skoro identična dva kruga se već treću godinu odvija Sarajevski polumaraton koji je time dobio bržu rutu za one koji žele probati postići što bolje rezultate. Neke trkače su poremetili poispadali brojevi sa majica, a iz organizacije trke su već najavili da će sljedeće godine poraditi na tome kako bi takmičarski brojevi bili kreirani od kvalitetnijih materijala. Startni paket je bio vrlo bogat. Generalno je trka protekla uredno, trkači su imali uslove da ispune svoje ciljeve, sa dovoljno okrepne podrške na stazi, pa je uglavnom sve zavisilo od njih samih. Ponešto ipak i od vlažnog zraka sa temperaturom koja se kretala između 16 i 25 stepeni do kraja trke, što ipak nije blizu onoga potrebnog za idealnu „vožnju“. Ipak pali su brojni lični rekordi, mnogi su uspjeli ostvariti svoje ciljeve i zadovoljni zaključiti još jedan Sarajevski polumaraton, održan po 16. put. Njih još jednom pozivamo da kroz rubriku Moje iskustvo na MT prenesu svoje dojmove.

Zaključak

Ukupno odlična manifestacija u Sarajevu na osnovu koje će se trkači na ovu najstariju uličnu trku ove dužine vratiti i sljedeće godine, a sigurno da će ovim nivoom organizacije privući i dodatne učesnike.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMT REFLEKTOR: Ante Pokrajčić
Sljedeći članakAMRA TURALIĆ: Pustolovine sa prvog polumaratona
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.