MT REFLEKTOR: Žarko Jovanović

MT REFLEKTOR (8): Predstavljamo Žarka Jovanovića.

1161
Foto: Jadran Čilić
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Moje ime je Žarko Jovanović, 36 godina, iz Modriče sam i treniram u AK Doboj.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Trčanjem sam se počeo baviti 2018. godine sasvim slučajno, kada sam na nagovor radnog kolege da prijavimo štafetnu trku, odlučio da pokušam spremiti tada za mene magičnih 5 kilometara.

  1. Koliko često trčite?

 – Trčim 5 puta sedmično, i već 3 godine godišnji obim fiksiram na 3650 kilometara.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Omiljena trkačka disciplina mi je maraton, godišnje istrčim minimum 4 maratona, i zadnjih 10 maratona su mi svi Sub-3 pa tako da mogu reći da imam višegodišnji kontinuitet rezultata.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – U prosjeku trčim 2 trke mjesečno, tako da je to negdje oko 25 trka godišnje (trčim sve discipline od 3.000m do ultramaratona).

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Za trčanje koristim 2 para patika, za treninge koristim ON Cloudflow, dok za trke ove sezone koristim ON Cloudboom ECHO. Ovim brendom sam više nego zadovoljan, jer sa jednim parom „gazim“ po 1500 – 1800 kilometara u prilično jakom tempu i 99% je na asfaltnoj podlozi.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

– 5k PB – 16:12, 10k PB – 33:45, 21k PB – 01:15:43, 42K – 2:48:05.

Naveo sam samo  „službene“ PB, dok na treninzima imam i bolje rezultate, ali će oni sačekati službenu potvrdu.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Kod trčanja, kada govorimo o rekreativnom, sviđa mi se što trkačka zajednica raste, razvija se, ljudi se druže, takmiče, organizuju razne trkačke „evente“, tako da se pruža mogućnost da kroz trčanje upoznamo neke nove gradove,  turističke destinacije, ali i ljude koji su kao i ja sam zaljubljenici u trčanje. Ono što mi se ne sviđa je odnos bh. atletske federacije prema trčanju kao takmičarskoj disciplini, njihova nebriga o talentima, netransparentnost rada, način organizovanja atletskih takmičenja i delegiranju sportista na međunarodna takmičenja.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Gotovo čitavu godinu sam u maratonskom trenažnom ciklusu, i najdraži, a ujedno i najteži dio spremanja za maraton, su mi tempo dužine kada trčim 30 – 35 kilometara u tempu bržem od planiranog tempa maratona.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Uglavnom trčim sam, jer većina mojih treninga je preteška za ostale trkače rekreativce koji me okružuju, ali rado pozovem i njih na tzv. EZ trčanja srijedom i nedeljom kada radim laganija trčanja. Takođe u ljetnom periodu između dva maratonska ciklusa radim samo laganija trčanja i tada koristim priliku i trčim u društvu.

  1. Omiljena trkačka trening ruta?

Svi koji me prate na Stravi mogu primjetiti da su moje trkačke rute veoma jednolične i da se sve svodi na zagrijavanje kroz grad, pa da glavni dio treninga radim na improvizovanom krugu od 2km u prigradskom naselju MD5, i onda laganiji povratak kući. Tu me već znaju svi, čak više i psi ne laju kada ja prođem.  U nedostatku atletske staze, improvizovao sam sebi krug od 200 metara na parkingu Rafinerije, gdje noću radim dionice od 200 i 400 metara, tako da često i tu derem patike.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Moj prvi polumaraton u Apatinu 2018. godine, kada sam nedovoljno spreman, onako iz inata prijavio i istrčao za mene tada svemirskih 1:34, kao i prvog Sub-3 maratona u Banjaluci kada sam probio granicu i koju ću, nadam se pomjeriti još dalje.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Pod sloganom „trčimo domaće“ redovno učestvujem na trkama u BiH i okruženju, rado idem na trke u Banja Luku, Sarajevo, Ugljevik, komšijske trke u Srebrenik, Gračanicu, trejl na Majevicu, svake godine gostujem u Srbiji  – Kula, Beograd, Apatin, Hrvatska – Đakovo. Sve su to mjesta gdje se lijepo osjećam, srdačni domaćini, organizacija fer i poštena.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Ja sam skroman po pitanju minimuma standarda trkačkog događaja i veoma me je teško razočarati, ali zbog loše organizacije više ne učestvujem na Banjalučkom maratonu, iako sam tu diplomirao na temi maratonskog trčanja.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Kada bi odradili cost – benefit analizu trčanja, svakako da rezultati ne bi bili baš pozitivni, ali ono što nam trčanje pruža, zdravlje, dobru atmosferu, nova poznanstva, radosti novih trkačkih rezultata i  osmjesi nakon postignutih ličnih rekorda… to se ne može platiti novcem.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Motivaciju pronalazim u rezultatima, svakim treningom osjetim da napredujem i kroz to dobijam motivaciju za daljnji rad. Trčanje mi takođe dođe kao antistres terapija nakon radnog dana.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Atletiku pratim od malih nogu, i uvijek sam volio da gledam mitinge Zlatne lige, evropska i svjetska prvenstva, kao i Olimpijske igre. Obožavao sam nastupe Gebreselasija, moćnog Asafe Powela, Boltovo pomjeranje granica na 100 metara. Kao maratonskog uzora vidim Kipchogea, koji je rođen na isti dan kao i ja (slučajnost ili ne, ne znam), za kojeg vjerujem da još nije završio sa svojom misijom i da će još jednom potvrditi da je on GOAT.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Naravno, trčanje je bazna aktivnost za sve sportove, i sa jakom trkačkom bazom lako je raditi nadogradnju svih ostalih elemenata. 15 minuta trčanja dnevno je dovoljno da značajno poboljšamo zdravlje, dok 30 minuta redovnog i pravilnog trčanja čini čuda kada je u pitanju imunološki sistem. Takođe kroz trčanje trenira se um koliko i tijelo. Zato probajte, pokajati ćete se sigurno (haha).

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Pored nastupa na maratonu u Parizu 2024. koji se održava u sklopu Olimpijskih igara, i za koji sam se već počeo spremati (i fizički, a i finansijski), planiram da se okušam i na nekoj od ultra disciplina i da polako fokus trčanja prebacujem na  ultra distance.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Na kraju bih želio da se zahvalim portalu na ukazanom prostoru i odvojenom vremenu, i da vam poželim uspješan rad kao i mnoštvo zanimljivih tema iz domaće trkačke zajednice.

Vaši komentari

Banner