Savjeti za početak trčanja nakon 50. godine

Kada dosegnemo 50. godinu života, možda pomislimo da su intenzivne fizičke aktivnosti poput trčanja stvar prošlosti.

2010
Foto: Pexels
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Ali, istina je upravo suprotna.

Trčanje u kasnijim godinama može biti ne samo izvedivo, već i izuzetno korisno za naše zdravlje i dobrobit. Evo nekoliko ključnih smjernica kako započeti s trčanjem nakon 50. godine života:

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Provjerite svoje zdravstveno stanje: Prije nego što se upustite u trčanje, obavezno se savjetujte s liječnikom kako biste bili sigurni da ste spremni za ovu vrstu fizičke aktivnosti. Medicinski pregled će vam dati potrebne smjernice i osigurati da nema prepreka za vaše početke.

Odaberite prave patike: Oprema je ključna za udobno i sigurno trčanje. Odaberite kvalitetnu obuću koja odgovara vašim stopalima i podržava ih tokom trčanja. Iako nije potrebno investirati u najskuplje modele, vi možete za 100KM kupiti sasvim odgovarajuće patike za trčanje koje su vam odlične za početak.

Krenite polako: Počnite s laganim tempom trčanja i postepeno povećavajte trajanje i intenzitet kako se osjećate udobnije. Važno je dati tijelu vremena da se prilagodi novoj aktivnosti i izbjeći preopterećenje. Za početak je sasvim dovoljno da to budu dvije do tri sedmice sa tri trčanja od 20 do 30 minuta, bez intenziteta, brzina da možete da pričate.

Pratite strukturirani program: Razmislite o pridruživanju grupi trkača ili pratite strukturirani program treninga kako biste imali smjernice i podršku u svojim počecima. Ono šte se najčešće desi je da se trči svaki trening istim intenzitetom i to u dosta slučajeva jako brzo. To je prečica ka povredi.

Pazite na intenzitet treninga: Budite svjesni svojih granica i prilagodite intenzitet treninga prema svojim trenutnim mogućnostima. Prepoznajte znakove umora i ozljeda te odmarajte kada je potrebno.

Odmorite se: Odmor je ključan za oporavak tijela, pogotovo u kasnijim godinama. Osigurajte dovoljno vremena za oporavak nakon treninga i prihvatite važnost odmora.

Uravnotežena prehrana: Pravilna prehrana igra važnu ulogu u vašem oporavku i performansama. Pokušajte održavati uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima kako biste podržali svoje fizičke potrebe. Naravno to ne znači da se morate odreći svega, samo je potrebno imati granicu u svemu.

Postavite realne ciljeve: Postavite ciljeve koje možete postići i postupno radite na njima. Bilo da je to trčanje određene udaljenosti ili učestvovanje na trkama, važno je imati motivaciju i fokusirati se na postizanje svojih ciljeva.

Budite uporni: Napredak u trčanju može biti postepen, ali s predanošću i upornošću možete postići izvrsne rezultate. Nemojte se obeshrabriti ako su rezultati sporiji nego što ste očekivali.

Uživajte u procesu: Trčanje je više od fizičke aktivnosti – to je prilika za osjećaj slobode, zadovoljstva i mentalnog osvježenja. Uživajte u svakom koraku i cijenite svoje postignuće na putu ka boljem zdravlju i blagostanju.

Zapamtite, s pravim pristupom i predanošću, trčanje u dobi od 50+ godina može biti izuzetno ispunjavajuće iskustvo koje donosi brojne koristi za vaše zdravlje i dobrobit.

Vaši komentari

Banner