(VIDEO) SPLIT MARATHON: Još jedan splitski vikend za pamćenje uz veliko učešće bh. trkača

Smješten u praktično idealan termin, kad mnogi već požele nove velike trke, Splitski maraton je i prošle nedjelje bio domaćin odlične trkačke manifestacije.

873
Foto: Dinko Bažulić
Banner
Banner
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

Uoči samog događaja svi trkači su iščekivali konačnu vremensku prognozu i uslove u kojima će trčati, dok je nešto više uznemirenosti kod maratonaca pobudila promjena dijela staze u zadnji tren.

S obzirom na radove na potezu Riva – Žnjan, maratonska ruta je imala malo drugačiju stazu u posljednjoj trećini trke, a činjenica da će dva puta trčati Marjan je pomalo izazivala strepnju kod trkača. Kako je to zaista bilo, sljedećih dana pobliže ćemo saznati na Moje trčanje iz pera onih koji su trčali 42.195 metara.

Same vremenske prilike su kao i najčešće u Splitu u ovom periodu bile vrlo povoljne (oko 11 stepeni, bez jakog vjetra i sa povremenom laganom kišom), a to je, uz naravno sve ono prethodno što je trebalo posložiti (prvenstveno kvalitetne pripreme), donijelo i dobre rezultate, uprkos često spominjanoj činjenici da Split ima ponešto uspona na stazi.

Sa staze

Pet minuta pred start je održana minuta šutnje u čast poginulog Kelvina Kiptuma, a start polumaratona, maratona i štefetnog maratona uz uobičajenu “Ništa kontra Splita” je bio u nedjelju u 9 sati. Lično sam peti put prošao stazu polumaratona, a šta je zabilježila MT kamera na tom putu, možete vidjeti u prilogu. Prvi put sam ovu stazu pretrčao 2016. godine i ona mi djeluje kao jedna od onih ruta koja ne treba nikakve promjene, posebno u drugom dijelu od ulaska na vojnu luku Lora, preko Poljuda i Marjana; kao i sa prepoznatljivim navijačkim punktovima. Mislim da Alen Bošković iz Du Motiona stoji na tom 17. kilometru od 2016. godine (možda griješim tačnu godinu) i uz megafon bodri trkače pred spust na Rivu. Na Marjanu je malo ranije i naša vesela sarajevska ekipa iz NGO Marathon. Dominiraju Emina Murtić i Alija Imamović.

Kristijan Sindik, direktor trke

O trci iza nas…

Kristijan Sindik

– Postavili smo rekord po pitanju broja posjećenosti zemalja, imali smo učesnike iz 55 zemalja. Kenijac je postavio novi rekord staze na maratonu (Shedrack Kimaiyo, 2:17:45), a nažalost svi Kenijci nisu mogli doći jer su bili na sahrani Kelvina Kiptuma. Prvi put smo imali trku na 10km, a stazu za maraton smo morali mijenjati jer je cijeli istočni dio grada u radovima i biće gotov tek za godinu i pol dana. Tako da i iduće godine idemo novom stazom maratona. Općenito su dojmovi učesnika da je bila daleko najbolja organizacija, da se podigla za dva do tri stepena više. Krenuli smo već u organizaciju 2025. godine.

Već je najavljeno da će Splitski maraton imati novi termin, za jednu sedmicu ranije (16. 2. 2025.).

– Napravili smo statistički pregled vremenskih prilika i saznali da je sredinom drugog mjeseca lijepo vrijeme, a kad je prijelaz sa drugog na treći mjesec obično bude ružno, odnosno promjenjivo i nestabilno. To je jedan razlog, a drugi su praznici u Hrvatskoj. Uz pomak se nadamo da će određeni broj ljudi doći u Split. Malo ćemo se odmaknuti i od prvenstva Hrvatske na 50 i 100km, tako da i po tom pitanju imamo veću posjećenost, ali i zbog toga što je u ovom periodu manja prisutnost generalno po pitanju maratonskih trka u Europi.

Statistika

Split je i ove godine imao veliki broj učesnika kroz dvodnevnu trkačku manifestaciju koja je prvog dana bila domaćin 5K i 10K trka, potom sljedećeg dana polumaratona i maratona. Očekivano je opet bilo najviše finišera na polumaratonu (1152), maraton je imao 416, 5K trka njih 301, dok je 10K skupila 281 učesnika – finišera. Bilo je trideset četveročlanih štafeta, odnosno ukupno 120 trkača na štafetnom maratonu. Ukupno 2270 finišera (s tim da su neki trčali i po dvije trke, npr 5K u subotu, polumaraton u nedjelju). BiH je tradicionalno imala veliku “koloniju” u Splitu, sa 32 trkača/trkačice na maratonu, 191 na polumaratonu, 45 na 10K, 50 na 5K i 3 štafete (12 trkačica/trkača). Ukupno 330 trkača/trkačica iz BiH. Toliko često ne mogu okupiti domaće trke.

Rezultati

Na maratonu su dominirali stranci, prvenstveno Kenijci koji su osvojili prva mjesta, dok su simpatije domaćih opet pobrale splitske sestre blizanke. Nataša Šustić je pobijedila na 10K, a Nikolina Šustić Stanković bila druga na maratonu. Od bh. trkača najbolji su bili Aldin Rizvić (2:51:30), Antonio Frankić (2:52:32), Mirzet Halilović (3:00:07), Ernad Bajrektar (3:21:10) koji su svi trčali debele lične rekorde, zatim Zoran Dedić (3:45:27) koji je bio prvi u kategoriji M65, Dijana Manđeralo sa 3:23:37 itd.

Jasniji poredak bh. konkurencije na polumaratonu i maratonu poslije Splita možete provjeriti i kroz MT tabele: LINK.

Na polumaratonu su naši najbolji bili Ilija Jukić (1:12:14) i Irma Kristić (1:31:22), zatim Alen Memić (1:19:23), Sanel Uzunović (1:20:49), na 10km je pobijedio Amerikanac sa adresom u Sarajevu, Caleb Greenwich (33:53), Jelena Bobetić je bila četvrta sa 44:38, Trčanje i to ženska maratonska štafeta je bila drugoplasirana, itd. Kompletne rezultate provjerite na LINK-u.

Vaši komentari

Banner