OI RIO Muški maraton: Kipchoge očekivano uzeo zlato, Rupp veliko iznenađenje

Kipchoge je potvrdio ulogu favorita te se oko 31. kilometra izdvojio iz vodeće skupine, potom pobjegao i najvjernijim pratiteljima, Feyisi Lilesi (Etiopija) i Galenu Ruppu (SAD) te suvereno stigao do zlata.

1681
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Atletski dio XXXI Olimpijskih igara u Rio de Janeiru je okončan muškim maratonom koji je održan u nešto povoljnijim uvjetima nego ženski tjedan dana prije, ali s temperaturom od oko 25 stupnjeva – ipak daleko od idealnih.

Na Sambodromu, gdje se održava Karneval u Riju, startalo je 155 trkača, a utrku na istom mjestu završio 141.

Pobjednik je Kenijac Eliud Kipchoge s odličnih 2:08:44, a  koji je i uoči utrke razumljivo bio proglašavan najvećim favoritom. Kipchoge ove godine ima daleko najbolji rezultat jer je na Londonskom maratonu trčao 2:03:05, odnosno samo 8 sekundi sporije od svjetskog rekorda (2:02:57).

Za Keniju je ovo drugo zlato na olimpijskom maratonu koji je osvojio još pokojni Samuel Wanjiru u Pekingu 2008. (koji je i vlasnik olimpijskog rekorda sa 2:06:32)

epa05504771 Feyisa Lilesa of Ethiopia, Eliud Kipchoge of Kenya and Galen Rupp of the US during the Men's Marathon at the Rio 2016 Olympic Games Athletics, Track and Field events in Rio de Janeiro, Brazil, 21 August 2016. EPA/YOAN VALAT
Osvajači medalja: Eliud Kipchoge (Kenija), Feyisa Lilesa (Etiopija) i Galen Rupp (SAD)

Kenijac se oko 31. kilometra izdvojio iz vodeće skupine, potom pobjegao i najvjernijim pratiteljima, Feyisi Lilesi (Etiopija) i Galenu Ruppu (SAD) te suvereno stigao do svog prvog zlata na olimpijskom maratonu. Njemu to nije i prva olimpijska medalja jer je u Ateni 2004. osvojio broncu na 5.000m, a u istoj disciplini i srebro u Pekingu 2008. Za Kipchogea je ovo bio ukupno 8. maraton u karijeri i njegova 7. pobjeda. Za njegovu zemlju, Keniju, je ovo drugo zlato na olimpijskom maratonu koji je osvojio još pokojni Samuel Wanjiru u Pekingu 2008. (koji je i vlasnik olimpijskog rekorda sa 2:06:32).

Drugo mjesto je na kraju sačuvao Feyisa Lilesa (Etiopija) sa 2:09:54, a kao veliko iznenađenje broncu osvojio Galen Rupp (SAD) s osobnim rekordom od 2:10:05 i to ispred nekoliko favoriziranih afričkih trkača kao što su svjetski prvak Ghirmay Ghebrealassie (Eritreja), Kenijci Stanley Biwott (koji je odustao) i Wesley Korir, Stephen Kiprotich (Uganda) koji je olimpijski pobjednik iz Londona 2012…

Jedan od pritajenih favorita, Tesfaye Abera (Etiopija) je odustao na pola utrke, a podsjećamo da je njihov Savez pomalo šokirao javnost izostavljanjem iz tima trostrukog olimpijskog pobjednika i svjetskog rekordera na 5 i 10km, Kenenisu Bekelea, koji ih je nazvao “neznalicama”.

Kosmač 117., Rističević 119.

S prostora bivše države maraton u muškoj konkurenciji su trčali Anđelko Rističević iz Srbije te Slovenac Anton Kosmač. Nešto bolji je bio 39-godišnji Kosmač s plasmanom na 117. mjesto i vremenom od 2:29:48. Rističević (31) je bio dva mjesta slabiji s vremenom od 2:30:17.

 

 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakXVI KUTINA – VOLODER: Trčite u čast Franje Mihalića
Sljedeći članakRekordi po dobnim skupinama
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.