RAZVOJ TRENING PLANA (3): Spriječavanje pretreniranosti

Najčešći rezultat nepravilnog trening plana je ulazak u stanje pretreniranosti, kada više nije moguće ostvariti napredak, već dolazi do stagnacije.

691
Foto: pexels.com

Piše: Uroš Gutić

Potrebno je razlikovati stanje pretreniranosti, preopterećenja i zamora nakon pojedinačnog treninga.

Preopterećenje je mnogo češći oblik, nego pretreniranost. Nažalost, ovo je zona gdje mnogi trkači provode veći dio svog vremena. Preopterećenje se dešava kada se naniže previše dana napornog treninga.

Uroš Gutić je jedan od najboljih bh. atletičara u trkačkim disciplinama. Završio je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, smjer Atletika. Paralelno sa trkačkom karijerom se bavi i trenerskim poslom. Za stručno vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook profila.

Zamor mišića se najvjerovatnije akumulira zbog nedostatka glikogena i treba vrijeme za metabolički oporavak. Nekoliko dana umjerenog treninga u kombinaciji s ishranom bogatom ugljenim hidratima trebalo bi brzo popraviti situaciju. Prekomjerno opterećenje također može biti uzrokovano dehidratacijom, nedostatkom sna ili drugim životnim stresorima pored vašeg normalnog treninga. U svim ovim slučajevima,  tijelo bi se trebalo oporaviti za manje od sedam dana kada se dodatni stres ukloni.

Međutim, ukoliko se to ne dogodi, odnosno ukoliko se stres od treninga i ostalih životnih okolnosti ne sanira, na kraju to dovodi do sindroma pretreniranosti. Jednostavno objašnjenje sindroma pretreniranosti je kada je  kombinacija opterećenja prilikom treninga i drugih životnih stresova veća od sposobnosti tijela da se oporavi i prilagodi na duži vremenski period. Pretreniranost je uzrokovana lošim planiranjem i neobraćanjem pažnje na svoje tijelo. Postoje različiti siptomi i uzroci pretreniranosti.

U nekim slučajevima  sindromu pretreniranosti faktor koji doprinosi je neravnoteža između unesenih i utrošenih kalorija. Kada imate kalorijski deficit tokom dužeg perioda u kombinaciji sa napornim treningom, hormonski sistem tijela prolazi kroz modifikacije koje su povezane sa sindromom pretreniranosti. U ovoj situaciji, tjelesna težina može ostati ista ili se samo neznatno smanjiti jer se vaš metabolizam smanjuje kako se tijelo pokušava prilagoditi na manje kalorija. Zatim česte prehlade, spori oporavak od treninga, gubitak želje za treniranjem i trkanjem, česte povrede, hronični umor, a kod žena gubitak menstruacije su neki od znakova pretreniranosti.

Kako izaći iz stanja pretreniranosti?

Osim ako se ne radi o posebno teškom slučaju pretreniranosti, 3 do 5 nedjelja znatno smanjenog treninga trebalo bi da vrati nivo energije u normalu. Smatra se da je  smanjenje intenziteta treninga važnije od smanjenja obima treninga u izlasku iz sindroma pretreniranosti.  Smanjenje intenziteta treninga tako da radite samo lagano aerobno trčanje je najvažniji korak u izlasku iz pretreniranosti. Međutim, takođe potrebno je smanjiti i volumen treninga. Tačan iznos za smanjenje obima treninga zavisi od individualnih okolnosti i koliko dugo traje pretreniranost. Kao pravilo, smanjenje kilometraže za 50% trebalo bi biti dovoljno da omogući tijelu da se oporavi. Osim toga, u tom periodu nije potrebno raditi dva treninga dnevno, bez obzira da li je to prije rađeno.

Jedan od glavnih zadataka trening plana je da se ne uđe u stanje pretreniranosti. U tom stanju nije moguće ostvariti dalji napredak i potrebno je vrijeme da se izađe iz tog stanja, a zatim opet krene u pripreme sa slabijeg nivoa.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakADI MUSLI: Put do Ironmana ispod 10 sati
Sljedeći članakFAMILY RUN SARAJEVO: Poveži porodične niti!
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.