ŠTO JE LAGAO – LAGAO: Alex Kiprop Lagat priznao doping za suspenziju na tri godine

Kenijac Alex Kiprop Lagat iz mađarskog Benedek Teama, koji je bio pozitivan na doping i u vrijeme kad je nastupio na prošlogodišnjem Sarajevskom polumaratonu, je suspendovan na tri godine.

1329
Alex Kiprop Lagat na Sarajevskom polumaratonu (Foto: Jadran Čilić)

Piše: Ersan Bijedić

Pauza se računa od 26. decembra 2023. godine do 25. decembra 2026. godine, objavio je ADAC (Kenijska antidopinška agencija).

U Sarajevu je Lagat 17. septembra 2023. bio drugoplasirani iako je već ranije bio pozitivan na doping testu koji je radio u sklopu polumaratona u Tychyju (Poljska) 3. septembra.

Kod njega je otkriven triamcinolon, glukokortikosteroid. Prema POLADA-i (Poljska antidoping agencija) to je zabranjena tvar za licencirane profesionalne takmičare nacionalne i međunarodne razine. To je također lijek koji se koristi u terapeutske svrhe zbog čega su u Benedek Teamu (konkretno voditelj projekta Zsolt Benedek) tvrdili da ga je Lagat koristio zbog povrede.

Iako pozitivan na doping osvojio je nagrade na niz trka u Hrvatskoj, Poljskoj, Srbiji, Češkoj i Bosni i Hercegovini.

Na kraju je potpisao izjavu prema kojoj se slaže sa suspenzijom na tri godine, priznanje da je ubrizgao nedozvoljeno sredstvo, da će poštovati period suspenzije, da su svi njegovi rezultati postignuti poslije 3. septembra 2023. godine diskvalifikovani te da prihvata da mu budu oduzete medalje i nagrade.

„Mađarski Kenijci“, kako na našim prostorima zovu članove Benedek Teama iz Debrecena, se i dalje po regiji dosta takmiče i skupljaju novčane nagrade na amaterskim trkačkim događajima. Posljednji primjeri su spajanje trkačkog vikenda u Travniku i Rami gdje su u manje od 24 sata njihova dva trkača oborila tri rekorda staze.

Vaši komentari

Banner