8. TUZLANSKI MARATON POWERED BY HERBALIFE: Veći i bolji uz brojne novitete

Osmi Tuzlanski maraton, planiran za 27. oktobar 2024., donosi značajne promjene koje obećavaju podizanje ovog sportskog događaja na viši nivo.

410

Tekst: Tuzlanski maraton PR

Novi organizacioni odbor, najavljuje unapređenja u organizaciji i infrastrukturi, koja su rezultat višegodišnjeg iskustva i izazova sa kojima se kao organizatori suočavaju.

Tuzlanski maraton je krenuo 2017. godine, a od tada je prerastao u prepoznatljiv sportski događaj sa međunarodnim učešćem. “Kroz sve ove godine, maraton se održavao uprkos usponima i padovima, a zadržali smo kontinuitet čak i tokom pandemije. Sve je realizirano zahvaljujući volonterskom radu i entuzijazmu,” poručuju iz organizacionog odbora, ističući da je cilj ove godine dodatno unaprijediti manifestaciju.

Novi pristup organizaciji i certificirane staze

Prošlogodišnji izazovi u organizaciji maratona, naročito sa saobraćajem, potaknuli su organizacijski odbor da preduzme konkretne korake kako bi unaprijedio iskustvo trkača i građana. “Prošle godine smo, prvi put, premjestili maratonske staze u gradsku zonu kako bismo trku učinili atraktivnijom za učesnike i publiku. Međutim, za nas i građane je to bilo prvo iskustvo s maratonom u centralnim dijelovima grada, što je rezultiralo problemima u saobraćaju na nekoliko ključnih raskrsnica. Ove godine smo taj problem rješavali uz pomoć stručnjaka iz oblasti saobraćaja. Uveli smo nove certificirane staze koje minimiziraju smetnje u saobraćaju, a detaljan saobraćajni elaborat omogućit će sukcesivno otvaranje dionica i sigurnu trku, a sve uz maksimalnu podršku Grada Tuzla, Turističke zajednice Grada Tuzla i Ministarstva unutrašnjih poslova”, navode iz organizacionog odbora maratona.

Važna promjena je i da će ovogodišnji maraton biti rezerviran za takmičare Državnog prvenstva u maratonu, sa vremenskim ograničenjem od 4 sata. Trka će se organizirati u saradnji s Atletskim savezom BiH, a prijave će se vršiti isključivo putem Open Track sistema. Svi ostali trkači moći će se takmičiti na certificiranom BINGO polumaratonu i na NLB  5 RUN stazi te Xella školskoj utrci.

Uključivanje mladih i zajednice

Jedan od najvažnijih ciljeva ove godine je uključivanje lokalne zajednice, a naročito mladih. U saradnji sa Školskim sportskim udruženjem grada Tuzla, organizatori će omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola da sudjeluju u posebnim trkama. “Ovo je sjajan način da mladi postanu dio ovakvog sportskog događaja i da ih potaknemo na zdrav način života,” ističu iz organizacionog odbora.

Također, pokrenuta je incijativa da Tuzla 27. oktobra obilježi i dan bez automobila. “Pozivamo sve građane da se pridruže našoj inicijativi, parkiraju svoja vozila i na taj način doprinesu zdravijoj okolini”.

Tuzla kao centar trkačkih događaja

Cilj ovogodišnjeg maratona je jasan – osigurati pozitivno iskustvo za svakog učesnika i dodatno pozicionirati Tuzlu kao atraktivnu destinaciju za trkačke manifestacije. “Do sada je na sve planirane trke pristiglo preko 700 prijava, što je jasan pokazatelj podrške i prepoznavanja nove energije koju donosi ovogodišnji Tuzlanski maraton. Ovaj odaziv trkača iz zemlje i inostranstva potvrđuje da su uvedene promjene i unapređenja naišle na pozitivan prijem u trkačkoj zajednici, što nas dodatno motivira da manifestaciju podignemo na još viši nivo. Tuzla je grad sporta i atletike, i zaslužuje veliki događaj ovog tipa. Želimo da svaki trkač osjeti gostoprimstvo našeg grada i da se trka nastavi razvijati u budućnosti,” poručuju organizatori.

Osmi Tuzlanski maraton powered by HerbaLife obećava nezaboravno iskustvo, a svi ljubitelji trčanja su pozvani da budu dio ovog sportskog spektakla.

Prijave na 8. Tuzlanski maraton traju do 13. 10. 2024. godine, a prijaviti se možete na web stranici organizatora: LINK.

Sve informacije i ažuriranja možete prati i preko FB stranice Tuzlanskog maratona: LINK.

Vaši komentari

Banner