ČETIRI GRUPE: Frekvencija pražnjenja crijeva kao parametar trenutnog i dugoročnog zdravlja

Nova studija sugerira da nije važan samo kvalitet vaše "stolice", već i koliko često idete u toalet.

221

Moje trčanje – trcanje.net

Dosta je varijacija izvan osnovne činjenice da svi imaju stolicu, s obzirom da je neki ljudi imaju više puta dnevno, dok drugi imaju samo jednom svakih nekoliko dana.

Također, kvalitet vaše probave dovoljno je važan da postoji mjerenje koje se naziva Bristolska tabela stolice, koja fekalnu tvar svrstava u sedam različitih kategorija.

Ovi faktori mogu biti presudni za određivanje vašeg trenutnog probavnog zdravlja, ali također mogu biti povezani sa vašim dugoročnim zdravljem, konkretno prema učestalosti stolice – a prema novom istraživanju objavljenom u Cell Reports Medicine.

Promatrajući više od 1.400 zdravih odraslih osoba koje su dale informacije o učestalosti pražnjenja crijeva, istraživači su ih podijelili u četiri grupe:

 – Zatvor: jedno do dva pražnjenja crijeva sedmično,

 – Nisko normalo: između tri do šest pražnjenja crijeva sedmično,

 – Visoko normalno: jedno do tri pražnjenja crijeva dnevno,

 – Proljev (dijareja): više od tri pražnjenja crijeva dnevno.

Poredeći ovo sa ukupnim zdravljem i specifičnim medicinskim problemima, manja učestalost pražnjenja crijeva bila je povezana sa većim rizikom za dugoročne zdravstvene probleme, od bolesti bubrega do neurodegenerativnih poremećaja, prema Seanu Gibbonsu, Ph.D., dopisnom autoru studije i istraživaču na Institutu za sistemsku biologiju u Seattleu.

– To bi moglo biti zbog načina na koji stolica može uticati na rad crijeva. Na primjer, stolica koja je u probavnom traktu duže od jednog dana uzrokuje promjenu u mikrobnom sastavu crijeva, što dovodi do jače fermentacije proteina umjesto vlakana – procesa koji proizvodi toksine kao nusproizvod, a oni mogu prijeći u krvotok i uticati na druge organske sisteme, posebice bubrege, ali može biti pogođen i mozak. Tako postoji povezanost između zatvora i oštećenja organa. To bi moglo objasniti zašto bi mogla postojati veza između učestalosti pražnjenja crijeva i problema s mentalnim zdravljem poput tjeskobe i depresije, rekao je Gibbons za Runner’s World.

Naučnici zbog toga zlatnom zonom učestalosti pražnjenja crijeva smatraju grupu “visoko normalno”.

Savjeti za poboljšanje učestalosti

Prevelik stres zbog nastojanja da podignete frekvenciju odlaska u toalet može biti kontraproduktivan jer stres uzrokuje napetost u mišićima koja usporava probavu. Tako bi fokus na opuštanje mogao pomoći da dođete do “zlatne zone”.

Održavanje nivoa fizičke aktivnosti može biti još jedan benefit, jer to također pomaže u smanjenju emocionalne napetosti, a istovremeno poboljšava protok krvi u probavnom sistemu – stvarajući usput veću efikasnost. Tjelovježba čak mijenja i vrstu korisnih bakterija u crijevima. Ne samo da sretan crijevni mikrobiom može poboljšati učestalost pražnjenja crijeva, već je to povezano i sa dugoročnim zdravljem. Ipak, najvažnija strategija je ona koja se često ponavlja, ali se još uvijek ne slijedi dovoljno: Jedite više vlakana, poručio je za Runner’s World dr. Rudolph Bedford, gastroenterologu u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Kaliforniji.

Više vlakana u prehrani vodi ka većem pražnjenu crijeva.

– Nažalost, vrsta prehrane koja prevladava u zapadnom društvu više se temelji na proteinima nego na vlaknima. Dok oni koji često vježbaju, poput trkača, trebaju više proteina za održavanje mišićne mase, dobro bi im došlo i dodavanje više vlakana, pojasnio je Bedford.

Najbolji izvori su voće i povrće u cjelovitom obliku, a ne u soku, na način koji uklanja vlakna. S druge strane određivanje vremena unosa vlakana je korisno, jer konzumiranje previše prije trčanja može uzrokovati probavne smetnje. Još jedna važna stvar je ostati hidriran, s obzirom na to da je tekućina ono što pokreće ta vlakna kroz probavni sistem.

Ukupno, kretanje, dobra hidratacija i konzumiranje vlakana mogu poboljšati frekvenciju pražnjenja crijeva, a time možete optimizirati svoje zdravlje.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakRAZVOJ TRENING PLANA (5): Kako uspostaviti optimalan intenzitet za napredak?
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.