Bihać, grad ultramaratonaca

Bihać je već dao jedno respektabilno trkačko ime u liku Rasima Junuzovića, ultramaratonca koji je istrčao nekoliko velikih i teških utrka poput Ultrabalatona (dva puta) i Spartatlona. Ali grad na Uni se može pohvaliti sa još jednom grupom trkača, ultraša, koji odnedavno svoje treninge i nastupe dijele na facebook profilu Ultrarunning Bihać. Tako smo i saznali za njih i odlučili otkriti ko se krije iza tog profila.

1702
Foto: Facebook Ultrarunning Bihać

Piše: Nicolae Golea

Iako je mala trkačka zajednica Bosne i Hercegovine, tek u razvoju zapravo, već ima solidan broj ultramaratonaca. Kada ističem “solidan broj”, uzimam u obzir broj ultramaratonaca finišera na sveukupni broj trkača rekreativaca u našoj zemlji.

Ultramaraton je bilo koja istrčana distanca preko 42,195km. Standardne ultramaratonske distance su 50km, 100km, 100milja, a sve su češće i u našem okruženju utrke koje se odvijaju u određenom vremenskom periodu (12 sati, 24 sata, 48 sati, 6 dana) gdje je pobjednik onaj ultramaratonac koji je istrčao najviše kilometara za propisano vrijeme.

14563383_160984701026154_5510162886993458703_n

Na nedavno održanom Dalmacija ultra trailu dobili smo još nekoliko novih ultraša te se ta brojka konstantno povećava pa je tako pokrenuto i pitanje o ultramaratonskoj reprezentaciji BiH o čemu donosimo uskoro više. Već sljedeće godine će se ta brojka popeti za nekoliko novih, a jedan od tih bi trebao biti i Ermin Bajrić iz Ultrarunning Bihać koji planira nastupiti na Supermaratonu Zagreb-Čazma 2017. Oni su skupina zaljubljenika u trčanje bihaćkog kraja koju krasi ustrajnost i marljivost. Vremenski uvjeti, koji bi se nekim trkačima učinili kao prepreka da izađu na trening, njima ne predstavljaju poteškoću pa se tako može vidjeti da trče i po jakoj kiši, ledu i snijegu, na brdima, planinama. To su Boris Krmpotić, Eldar Osmančević, Enes Ibrahimagić i već spomenuti Ermin Bajrić koji se nedavno pridružio ovoj družini, a prijemnica mu je bila istrčani prvi maraton. Treniraju, kako kažu, najmanje pet puta sedmično i već 2-3 godine. Za usporedbu, prosječni rekreativac trenira tri puta sedmično.

Samo neke od istrčanih utrka do sada: Velebit Ultra Trail, Supermaraton Zagreb-Čazma, Maraton maratona – utrka na 12 sati, BTL round n round – utrka na 8 sati. Zatim Maraton Branko Ćopić Novi Grad, Zagreb maraton, Grawe maraton, polumaraton u Banja Luci itd.

Na treninzima trče uglavnom zajedno i redovito. Istrčali su gotovo sve moguće staze Unsko-sanskog kantona, pogotovo na dužinskim treninzima od preko 40 kilometara. Zasigurno je mnogo lakše istrčati zahtjevan ultramaratonski trening gdje je aktivnost višesatna u grupi nego sam. Tada je i motivacija veća, te grupa vuče ukoliko upadneš u krizu.

Trkačka zajednica u Bosni i Hercegovini se širi što je najvažnije, ali je i jako bitno da se umjereno raspoređuje u svim pravcima i postepeno se profiliraju različite kategorije trkača. Od sljedeće godine ćemo dobiti i nekoliko novih ultri i to u sklopu Skakavac traila, uz već postojeće Jahorina ultra trail i Vučko trail. Za cestovnu ultra utrku ćemo morati još sačekati, ali doći će ubrzo ne sumnjamo.

Vaši komentari

Banner