I Gradiški polumaraton: Organizator očekuje 1000 učesnika

Godina na isteku se može opisati kao prilično uspješna na planu razvoja rekreativnog trčanja u Bosni i Hercegovini. Zabilježen je ohrabrujući porast i popularizacija rekreativnih trkača. Da se pozitivni trend nastavi očekujemo svi i u 2017. godini. U tom tonu dolazi i najava još jedne nove utrke u našoj zemlji i to I Gradiški polumaraton

1289
Foto: ARK Gradiška Facebook

Pripremio: Nicolae Golea

Za manje od godinu dana trojica gradiških entuzijasta i zaljubljenika u trčanje osnovali su rekreativni klub trčanja, uspješno ga i zakonski registrirali, te potom usudili se upustiti u organizaciju prve službene utrke.

U priču o konstantnom porastu trčanja u BiH se uklapa još jedno saznanje, za naše prilike velika stvar. A to je datum, 9. april, dan kada će Bosna i Hercegovina vjerovatno imati dvije polumaratonske utrke isti dan i da bi bilo još zanimljivije: jedna je na Sjeveru, a druga na njenom Jugu, u Mostaru (za što još čekamo definitivnu potvrdu).

gradiska2

Atletsko rekreativni klub Gradiška osnovan je prije nekih deset mjeseci, predsjednik je Aleksandar Raca. Glavna podrška su mu Dejan Jakeljić i Dane Budić. Oni sačinjavaju najaktivniji trio koji ima hrabre ali plemenite ideje, od polumaratona pokrenuti značajniji razvoj rekreativnog trčanja i zdravijeg načina življenja u Gradišci.

– Nismo zadovoljni sa razvojem rekreativnog trčanja u našem kraju. Jako slabo je razvijen sport i atletika općenito. Zato nam i jest cilj da popularišemo sport u našem gradu i to kroz polumaraton. Volio bih da imamo grupne treninge i da imamo trenera za djecu ali to bi trebalo doći sve na svoje vremenom, kaže Dejan Jakeljić, najbrži od trkača iz Gradiške i zauzima jako dobro 13. mjesto na listi najboljih bh. polumaratonaca u 2016. godini. U Sarajevu je istrčao polumaraton za 1:23:25.

15622272_345476319166938_7339236334590507183_n

Uz polumaraton organizirat će još dvije utrke. Trka zadovoljstva na 5km i za djecu utrka na 1km. Uskoro će promovirati službenu stranicu polumaratona preko koje ćete se moći prijaviti. Cijene kotizacija su već poznate, polumaratonska utrka je 25 konvertibilnih maraka, a da biste učestvovali na Trci zadovoljstva uplatit ćete 10 KM.

– Trčimo već dvije godine, imamo deset članova i tridesetak istrčanih utrka. Proputovali smo cijelu BiH, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju. Volimo to, to nas ispunjava. Imamo dobre rezultate, upoznali smo dosta ljudi, a pomoći će nam naša opština i Vladimir Selec, organizator polumaratona u Banja Luci, govori predsjednik kluba Aleksandar Raca i nastavlja optimistično najavljujući:

– To naš grad nikad nije imao, a svugdje smo ostavili utisak i zato očekujemo oko 1000 ljudi. Klub ARK Gradiška postoji deset mjeseci, zovu nas „Gradiške zvijeri“. Polumaratone obožavamo, termini drugih utrka nas ne zabrinjavaju, mi imamo dosta ljudi kod kojih smo mi bili, tako će nam se vratiti.

 

Vaši komentari

Banner