Kako ostati u formi tokom praznika?

Svi trkači vrlo dobro znaju da je bilo kakav trening bolji od nikakvog.

1689

Pripremio: Dražen Filipović

Bliži se vrijeme praznika, a to je često i razlog da počinjemo zaostajati za predviđenim planom treniranja. Sva sreća postoje različiti načini kako i tokom praznika zadržati dobru formu koju smo mukotrpno gradili mjesecima.

Ključ je usredotočiti se na redovitost, a ne savršenstvo treninga. Možda nećete dobiti željene rezultate koristeći ove prečace u treniranju, ali svakako je bolje imati bilo kakvu vrstu treninga, nego odustati.

Donosimo šest prečaca koje možete koristiti za vrijeme praznika i kada nemate vremena za vaš redoviti plan treniranja.

ik083180_942long

Trčite milju (1.6 km)

Napravite mikro verziju svog treninga i otrčite jednu milju. Ne samo da ćete izgubiti nekoliko kalorija nego i ostati na pravom putu redovitog treniranja. Ako ste na putovanju i nemate kod sebe opremu za trčanje, prehodajte jednu milju. Rekli bismo: bolje išta, nego ništa.

Probajte 25-to minutni trening

Ovaj mini trening se sastoji od: 3 minute zagrijavanja hodanjem, 5 minuta laganog trčanja i 15 minuta trčanja izvan zone komfora, odnosno tako da čujete svoje disanje, ali da tokom trčanja i dalje možete lagano pričati. Na kraju prehodajte 2 minuta i tako se ohladite.

Sagorite kalorije pomoću 25-to minutnog intervalnog treninga

Ubrzajte metabolizam na vrlo zabavan način. Zagrijte se kroz 2 minute sa laganim hodanjem koje postepeno prelazi u jogging. Trčite laganim tempom prvih 5 minuta kako bi nastavili zagrijavanje. Trčite sprint 30 sekundi, a zatim brzo hodajte i joggirajte sljedećih 90 sekundi radi oporavka. Napravite 8 ponavljanja sprinta i oporavka. Na kraju prehodajte 2 minuta radi hlađenja. Preporuka je jednom do dvaputa sedmično raditi ovakav oblik treninga.

Skratite svoje vježbe snage

Umjesto da radite sve vježbe snage odučite se za četiri ili pet i tako skratite vrijeme treninga. Ovdje je ključno da umjesto odmaranja nakon svake vježbe pravite pauze poslije svake druge vježbe. Broj ponavljanja uskladite sa slobodnim vremenom koje imate.

Izbacite hlađenje

Iako je proces hlađenja jako bitan možete ga obaviti u hodu do tuša kroz lagano hodanje, a kasnije i istezanje ispod tuša.

Ako sve propadne ostaju stepenice

Možda se nađete u takvoj situaciji kada su vam svi planovi za trening propali, ali i dalje imate nešto slobodnog vremena. Dvadesetminutno penjanje i silaženje stepenicama može biti vaš kratki trening.

Vaši komentari

Banner