“Nemam vremena” i drugi izgovori

Vjerovatno imate bar jednog prijatelja koga ste nagovarali da počne da trči, a on se izvlačio nekim od izgovora tipa – nemam vremena, ne mogu od djece, moram da radim… a možda ste se i sami izvlačili na neki od njih kada ste počinjali sa trčanjem.

2551

Piše: Ljilja Lukić

Jedan izgovor za drugim neće vas daleko odvesti, a oni koji redovno trče i vježbaju će vrlo brzo provaliti da su svi prazna priča.

Evo onih najčešćih i kako da sami sebe razuvjerite i napravite taj odlučujući prvi korak:

“Danas nemam vremena”

Puno posla planirate za danas? Potrudite se da veče prije spakujete torbu sa opremom za trčanje, pripremite omiljenu play listu i budete spremni da odmah poslije radnog vremena istrčite na stazu.

“Nemam vremena od djece”

Ako imate bebu, trčati možete i sa kolicima, a starije klince možete zabaviti nekim dobrim crtaćem, nećete im nedostajati sat vremena koliko je dovoljno za trening, a sasvim sigurno možete naći nekog starijeg ko će im praviti društvo za to vrijeme.

“Umoran sam od juče”

Umor od juče može puno da utiče na trening danas. Dobro zagrijte mišiće prije treninga, a poslije trčanja se obavezno istegnite, imaćete manje problema sa umorom sljedeći dan.

“Sinoć sam malo pretjerao/la”

Možda ne zvuči tako, ali poslije izlaska i pijanke, najbolje će vas dobar trening riješiti mamurluka. Držite se ustaljenog tempa, odložite trening intervala i ne zaboravite da se hidrirate – puno vode i elektrolita će vam itekako prijati.

“Nisam u dobroj formi i ne želim da me svi gledaju”

Jednom morate da počnete, a ako čekate savršen trenutak, on nikad neće doći. Za početak, nosite komotniju odjeću, i izaberite vrijeme za trening kada je manja gužva (rano ujutru bi bilo idealno). I zapamtite – postoji poseban krug pakla za one koji ismijavaju ljude koji pokušavaju da se dovedu u formu.

“Sutra ću”

Nema boljeg tajminga od danas. Pokušajte da se motivišete sa vizuelnim podsjetnicima, okačite na frižider ili drugo vidno mjesto plan trčanja, crvenim markerom obilježite svaki dan koji istrčite i brzo ćete primjetiti kako se bližite zacrtanom cilju.

“Imam puno posla koji moram da završim”

Redovni treninzi redukuju stres, što može da vam pomogne da se bolje fokusirate i budete efikasniji u poslu. Primjetićete da vam je i koncentracija bolja, a sve zahvaljujući tome što se niste izvlačili sa treninga nekim od izgovora.

Vaši komentari

Banner