Milan Stupar, predsjednik AK Sloboda: Mislim da Novi Grad ima najviše maratonaca u BiH

Atletski klub Sloboda iz Novog Grada osnovan je 2011. godine. Tri godine kasnije organizovali su Školu atletike za djecu, prepoznatljivu po ženskoj selekciji mlađih pionirki koje ostvaruju izuzetne rezultate na takmičenjima u BiH i inostranstvu, a od 2013. ovaj atletski klub organizuje i jedinu maratonsku trku u BiH.

1494
Maraton Stazama Branka Ćopića

Piše: Ljilja Lukić

O osnivanju i radu Kluba razgovarali smo sa predsjednikom Milanom Stuparom:

– Nakon što su 2010. godine Dalibor Nedimović i Branislav Pavić istrčali Zagrebački maraton došli su na ideju da osnuju atletski klub. Ta ideja je zaživjela početkom 2011. godine. Prva trka gdje je AK Sloboda nastupila bio je Beogradski maraton. Bio je to zanimljiv događaj, a anegdote sa ove trke se i danas prepričavaju u klubu.

U Beograd su pored Dalibora i Branislava putovali i Dejan Blagojević, Zoran Stupar i sadašnji predsjednik AK Sloboda, Milan Stupar.

Milan Stupar

– U to vrijeme trkačka zajednica u BiH nije bila toliko razvijena, a sajtovi sa informacijama o treningu bili su rijetki, pa smo pred put u Beograd razvili jedinstvenu taktiku: trčati što brže i ne uzimati ništa na okrepnim stanicama da ne gubimo vrijeme. Ova taktika je jedinstvena i do tad neviđena u svijetu atletike. Možda zvuči nevjerovatno, ali tada smo svi završili maraton, iako smo se poslije 20-og km više valjali po asfaltu nego što smo trčali. Poslije te trke priključili su nam se i drugi rekreativci iz grada koji i danas čine okosnicu kluba, priča Milan.

AK Sloboda je osnovana na principima prijateljstva, povjerenja, druženja, i pomaganja jedni drugima i, kako kaže Milan, to je ono što čini ovaj klub uspješnim.

– Cilj kluba je promovisanje rekreativnog trčanja, tako da je klub sastavljen od rekreativnih trkača kojima rezultat nije u prvom planu. Mnogim rekreativcima su se svidjeli principi AK Sloboda pa tako danas klub ima članove ne samo u Novom Gradu nego širom svijeta (Srbija, Hrvatska, Švedska, Njemačka, SAD…). Iako je na početku klub imao poteškoća sa prihvatanjem u našoj sredini, danas je jedan od najboljih sportskih kolektiva koji ponosno predstavlja Novi Grad.

AK Sloboda

Trkačka zajednica u Novom Gradu je razvijena, a svakako da je jedan od najvećih uticaja na to imao i ovaj klub.

– Mislim da u Novom Gradu ima više trkača koji su istrčali maraton nego u bilo kom drugom gradu u BiH. Pokušavamo da zajedničko trčanje organizujemo jednom sedmično, iako je to vrlo teško zbog privatnih obaveza. Novski rekreativci najčešće trče na stadionu Mlakve koji ima atletsku stazu, ili na nekom od lokalnih puteva. U gradu postoji i dosta zaljubljenika u trail trčanje, tako da se po brdima i šumama u okolini grada uvijek može sresti po neki trkač.

Škola atletike za djecu Atletskog kluba Sloboda počela je sa radom 10. 06. 2014. godine, a sastoji se od glavnih osnova atletike rađenih po projektu Kids Athletics koji se uspješno realizuje u cijelom svijetu pod pokroviteljstvom IAAF-e.

– U školici atletike u Novom Gradu imamo trkače, bacače i skakače, a sa njima radi trener Stefan Vojnović. Postali smo prepoznatljivi po ženskoj selekciji mlađih pionirki koje ostvaruju odlične rezultate širom Bosne i Hercegovine, kao i na međunarodnom nivou. Neki od najznačajnijih rezultata naše škole su naslovi ekipnih prvaka Republike Srpske za mlađe pionire/ke, drugo mjesto na ekipnom prvenstvu Republike Srpske u krosu za pionire/ke i treće mjesto na ekipnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u krosu za pionire/ke.

Pored ekipnih rezultata, klub u prethodne dvije godine ima osvojenih 517 medalja, od kojih su najznačajnije medalje sa državnih i republičkih takmičenja, kao i sa međunarodnih atletskih mitinga i uličnih trka.

Svlačionice kluba koje se nalaze na stadionu Mlakve uspješno su renovirane u junu 2016. godine i time su omogućeni kvalitetniji uslovi za rad za članove škole atletike za djecu. Što se tiče opreme za rad i treniranje, prošle godine smo nabavili osnovna atletska pomagala za rad i kvalitetnije treniranje kao što su startni blokovi, koordinacione ljestvice, medicinke, čunjevi, padobran za sprint, prepone, lat mašinu…

2012. godine u AK Sloboda se rodila i ideja za organizovanje trke „Stazama Branka Ćopića“, jedinog maratona u BiH.

– Razmišljali smo i odlučili da organizujemo trku u čast jednog od najvećih pisaca za djecu Branka Ćopića, a kako je Brankova škola i rodna kuća od Novoga Grada udaljena 42 km bilo je idealno da nam to bude trasa maratona. U početku priprema za organizovanje maratona možda i nismo bili svjesni koliko je to veliki projekat, koliko treba truda, rada, zalaganja, ali smo upornošću i voljom istrajali u namjeri i u maju 2013. godine Maraton Stazama Branka Ćopića doživio je svoje prvo izdanje. Ova manifestacija je postala tradicionalna, a drugo izdanje 2014. bilo je možda i najteže organizovati zbog poplava koje su tada zadesile čitav region. Tada smo maraton morali pomjerati i organizovati bez ikakve pomoći, ali nikada nismo odustali.

Maraton Stazama Branka Ćopića sastoji se od tri trke: trka građana, polumaraton (21.1 km) i maraton (42.195). Maratonska trka je jedina trka u BiH koja se trči u standardnoj olimpijskoj dužini od 42.195m.

– Prva tri izdanja su se odvijala na trasi od Novoga Grada do Hašana gdje se nalazi Brankova škola i kuća, ali smo od prošle godine zbog jednostavnije organizacije, lakše staze i na zahtjev mnogih učesnika okrenuli trasu u obrnutom smijeru. Trasa maratona se kreće prelijepim podnožjem Grmeča gdje je Branko Ćopić proveo djetinjstvo i napisao neke od svojih najpoznatijih priča, a u drugom djelu se većim djelom prolazi obalom rijeke Une, jedne od najljepših rijeka na svijetu, koja svojom bojom i čistoćom oduševljava svakog posjetioca. Cilj maratona je na trgu u Novom Gradu.

Iako je danas lakše organizovati maraton nego ranije, finansije su uvijek kamen spoticanja. Do sponzora se teško dolazi pogotovo u maloj sredini kao što je naša. Ono sa čim možemo biti zadovoljni je to da su Opština Novi Grad i Turistička organizacija Novog Grada prepoznale značaj i prednosti ovoga događaja te nam pomažu kako finansijski, tako i u vidu ljudskih resursa. Tu su i volonteri koji su spremni da pomognu da sam dan maratona prođe u najboljem redu, da okrepe budu dobro opremljene i spremne, te da izađu u susret svakom učesniku.

Peto izdanje maratona „Stazama Branka Ćopića“ zakazano je za 28. maj 2017. godine, i biće to najveće, a i najbolje izdanje do sada, kažu organizatori. Prijave su otvorene u januaru, a svi zainteresovani detaljne informacije kao i obrazac za prijavu mogu potražiti na stranici AK Sloboda.

Vaši komentari

Banner