Trčanje vas čini zdravijim

Postoji gomila naučnih dokaza da redovni treninzi (150 minuta sedmično, što je oko 30 minuta pet puta u sedmici) – a posebno trčanje – imaju bolji učinak na zdravlje od bilo kog lijeka koji doktor može da vam prepiše.

1862

Piše: Ljilja Lukić

Trčanje je odlična prevencija za gojaznost, dijabetes tip 2, bolesti srca, visok pritisak, moždani udar, neke oblike raka i mnoge druge probleme sa zdravljem.

Osim toga, dokazano je i da trčanje pozitivno utiče na emotivni život i mentalno zdravlje, evo i kako:

1. Čini vas sretnijim

Bez obzira koliko se dobro ili loše osjećate, trening će učiniti da se osjećate još bolje, a sve zbog navale hormona poznatog i kao endocannabinoid. Samo 30 minuta trčanja može da popravi raspoloženje osobe koja pati od depresije, a štiti vas od lošeg raspoloženja čak i u onim danima kada se jedva natjerate da obujete patike i krenete. Trčanje od 30 minuta tri puta sedmično popravlja kvalitet sna, raspoloženje i koncentraciju.

Vjerovatno ste čuli da neki ljudi trčanje nazivaju svojom drogom, što je djelimično i tačno, obzirom da izaziva istu vrstu neurohemijskih reakcija u mozgu kao i kod uzimanja narkotika.

2. Pomaže da ostanete fit

Kalorije se ne sagorijevaju samo dok vježbate, već i kad odmarate. „Afterburn“ efekat ćete imati i kada trčite umjereno, ali redovno.

3. Jača koljena, zglobove i kosti

Trčanje povećava gustinu kostiju i usporava proces starenja koštane mase. Vjerovatno će biti onih koji će vas upozoravati da ćete trčanjem uništiti koljena, ali nauka je dokazala da to nije tačno.

4. Čini vas oštroumnijim

Ako se bojite zaboravnosti koja ide sa godinama – trčite. Trčanje poboljšava memoriju, razmišljanje, koncetraciju, pažnju.

5. Smanjuje rizik od obolijevanja od raka

Trčanje ne liječi rak, ali je mnogo dokaza da je odlično za prevenciju.

6. Produžava život

Čak i ako minimalno trenirate (30 minuta pet puta sedmično), živit ćete duže, a obzirom na sve ostale koristi od trčanja, i zdravije.

Vaši komentari

Banner