5. Mostar Challenge: Plakalović popravio rekord staze za 14 minuta

Peto izdanje Mostar Challengea (uz izazove Hobby na 12km u parovima i Challenge na 22km individualno) je donijelo trku koja je već uz prvi Mostarski polumaraton možda malo otišla u sjenu popularne cestovne manifestacije, ali i dalje kao najstariji živući bh. trail ipak privukla solidan broj trkača, dobru atmosferu i odlične rezultate takmičara.

1493

Piše: Ersan Bijedić

Tako je Mladen Plakalović, dvostruki bh olimpijac u skijaškom trčanju (Vancouver 2010. i Soči 2014.) te učesnik četiri Svjetska prvenstva u nordijskom skijanju, očekivano osvojio prvo mjesto, ali i dosta popravio rekord staze na dionici od 22km.

Prve tri u ženskoj konkurenciji

On je stazu prešao za 2:31:05, što je dosta bolje od prošlogodišnjeg pobjedničkog vremena (2:45:06). Ukupno su četiri trkača bila brža od prošlogodišnjeg pobjedničkog rezultata.

– Zadovoljan sam, bila je dobra trka, a najteže mi je pao zadnji dio kad smo se morali vratiti s vrha Jastrebinka zbog čega imam ogromne žuljeve na nogama. Na početku isto nije bilo lako jer je neki momak (Benjamin Murić koji se takmičio u parovima na 12km, op.a.) postavio jak tempo pa dok sam to ispratio…, priča Plakalović, a ukupno o samom događaju dodaje:

– Prvi put sam tu, organizacija je super, nisam nikakvog propusta vidio. Možda samo da se ovih zadnjih 5km spusta proba promijeniti. Ali ne mora radi mene. Ako drugima odgovara, onda je to – to.

Trail trke kao priprema za ZOI

Plakalović je u Mostaru nastupio kao dio tima Jahorina Ultra Trail, a ističe da su mu ovakve trail trke odlična opcija za pripremu.

– Počeo sam 1. maja s aktivnim treninzima za nordijsko skijanje, jedan dan idem biciklirati, drugi dan kros pohod kao što je ovaj. Znači mi to dosta, ovo je pravi trening za naš sport i svi ga koriste, pojašnjava dvostruki bh. olimpijac objašnjavajući da mu nema smisla trčati cestovne trke.

Prva tri u muškoj konkurenciji

– Ne dolazi u obzir cestovno trčanje jer šteti koljenima s kojima imam problema. Nama je najvažniji trening uzbrdo, nemamo potrebu za trčanjem nizbrdo. Često se pripremamo na Žabljaku i nama bi najbolje bilo kad bi nas neko mogao spustiti s Bobotovog kuka kad se popnemo gore. Nizbrdo ništa ne dobijamo, samo se mišići stresu, a počnu i grčevi hvatati.

U februaru ga očekuje ZOI u Pjongčangu (Južna Koreja).

– Već odavno imam A normu, ali iskreno bih najviše volio da se zaposlim i bavim se sportom usput koliko stignem. Jer u našoj zemlji od sporta se ništa nema, kaže Plakalović i o svojim sportskim ciljevima na Olimpijadi ističe:

– Na Olimpijadi ću trčati 15km slobodno što je moja disciplina. Ako nastavim s ovakvim tempom treninga mogu očekivati solidne rezultate.

Fair play gest Pajevića

Iako svi iskusniji trail trkači ističu da je staza u Mostaru dobro označena, lično mi se drugi put zaredom desilo da se izgubim (na različitim dijelovima staze) u povratku sa vrha Jastrebinka. Tamo sam, na posljednjem prolazu, ispred prvog pratioca Jasmina Pajevića imao prednost od 3 minute, ali sam onda u završnici, krećući se u pogrešnom smjeru, naletio upravo na njega. U ovako specifičnoj poziciji nije imao nikakvu obavezu, ali je pokazao trkačku kolegijalnost, vratio me na stazu, a onda i da nije sve u takmičenju, pa nije htio zapeti u finišu.

– Dosta duže sam u trail trčanju i mogu razumiti da se dogodi. Smatram da si po toku trke zaslužio plasman ispred, rekao je Pajević poslije trke.

Nagradu za treće mjesto smo podijelili.

REZULTATI
CHALLENGER 22km, 1300m uspona
Muškarci
1. Mladen Plakalović 2:31:05
2. Stefan Anić 2:31:56
3. Ersan Bijedić 2:40:54
Žene
1. Dijana Manđeralo 2:53:20
2. Sanja Kavaz 3:19:41
3. Ana Perić 3:41:44

 

HOBBY 12km, 650m uspona
1. Ivo Primorac i Darko Vidović 1:29:15
2. Miloš Čolić i Strahinja Erić 1:40:19
3. Marko Ćorluka i Tomislav Karačić 1:41:11

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakSagorite više kalorija
Sljedeći članakMAPA Dva slapa polumaraton Ljubuški
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.