Uobičajeni trkački problemi i kako ih izbjeći

Svakom trkaču (od početnika do profesionalca) poznati su povremeni grčevi ili bolovi tokom trčanja. Teške noge, bol u koljenu ili trnjenje stopala su u stvari upozoravajući signali koje vam šalje tijelo.

11062

Pripremila: Ljilja Lukić

Dobra stvar je da ti problemi ne vode uvijek nekoj ozbiljnoj povredi. Evo nekih od uobičajenih trkačkih problema i načina kako da ih izbjegnete:

1. Bolovi u mišićima

Čest problem trkača su bolovi u mišićima. Javljaju se par sati nakon trčanja, a najjači su 24 sata poslije i traju nekoliko dana. Rezultat su mikro povreda u mišićima uzrokovanih novim ili prejakim treninzima. Ukoliko želite da trenirate bez obzira na bol, trebalo bi da sačekate da se intenzitet upale smanji, a možete trčanje da zamjenite plivanjem, vožnjom bicikla ili rolera. Savjeti kako da preživite bolove u mišićima: Tuširajte se naizmjenično hladnom i vrućom vodom, preznojite se u sauni ili uzimajte dosta vitamina E. Ima ga u biljnim uljima, npr. suncokretovom, u lješnicima i pšeničnim klicama.

2. Vrtoglavica

Ako odmah nakon trčanja osjetite vrtoglavicu, treba da znate da nju može izazvati nekoliko stvari:

  • Ako ste počeli trening gladni ili na prazan stomak, brzo iscrpite zalihe energije i pada vam šećer. Uzmite energetsku pločicu, gel ili voćku prije trčanja. Pojedite nešto odmah kad osjetite vrtoglavicu.
  • Dehidracija takođe može da dovede do vrtoglavice. Tijelu treba 30 ml vode po kg tjelesne mase na dan. Za svaki sat treninga dodajte još 500 do 700 ml.
  • Bolest koja je tek počela ili vas drži neko vrijeme (prehlada, visoka temperatura, stomačni virus…). Dajte tijelu vremena da se oporavi. Ne vraćajte se treninzima dok ne osjetite da ste se 100 posto oporavili.

3. Žuljevi

Mogu biti bolni, ali su obično bezopasni. Uzrokuju ih tijesne, neodgovarajuće patike ili čarape. Nikada ne trenirajte u novim patikama ili čarapama, bar ne treninge dužine, ako ih niste proveli neko vrijeme u njima prije trčanja.

4. Glavobolja

Boli vas glava dok trčite? Mogući razlozi su:

  • Dehidracija ili nedostatak natrija. Sportska pića sa elektrolitima mogu da pomognu.
  • Pretežak i iscrpljujući trening
  • Preduga izloženost suncu
  • Loše držanje tokom trčanja dovodi do bola u vratu. Provjerite  da li vam se ruke slobodno kreću ili su vam ramena i vrat pogrbljeni. Da li vam je glava podignuta i poravnata sa kičmom ili je previše nageta naprijed ili pozadi? Ukoliko se glavobolja često javlja i ne prolazi, trebalo bi da se obratite  ljekaru.

5. Noćni bolovi u nogama

Bolovi u nogama tokom noći se najčešće javljaju zbog upale mišića, i to zbog prejakog treninga. Pokušajte da redukujete trening, pa povećavate postepeno da biste izbjegli bolove i pretreniranost. Ponekad bolovi mogu da budu i znak da vam se tijelo navikava na trening. Kako vam se kondicija poboljšava, problema će biti sve manje. Ukoliko nije tako, trebalo bi da se konsultujete sa ljekarom. Bolovi u nogama mogu da ukazuju i na lošu cirkulaciju ili na neurološke probleme.

Vaši komentari

Banner