Čvrsnica ultra trail: Tri atraktivne trke prirodnim ljepotama PP Blidinje

Pored cestovnog trčanja koje, zadnju godinu pogotovo, doživljava veliku ekspanziju u BiH, dobar razvoj bilježimo i u trail trčanju što također pokazuje sve više novih trail trka.

1369

Moje trčanje – www.trcanje.net

Jedna od novih trail poslastica je Čvrsnica ultra trail koja će se trčati 19. augusta na području Parka prirode Blidinje.

Utrka koja će vas odvesti na Čvrsnicu i Vran, „svete“ planine Hercegovine koje su prožete historijom uklesanom kako prirodom tako i ljudskom rukom. Na ovoj trci ćete protrčati pored prirodnog fenomena Hajdučkih vrata na planini Čvrsnici, ali i nekropole stećaka u podnožju planine Vran. Najviši vrhovi ovih planina, Pločno (2228 mnv), Veliki Vran (2074 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv) natjerati će vas da s poštovanjem prođete preko ovih hercegovačkih divova.

Hajdučka vrata

Voditelj samog projekta je udruga Visit Blidinje koja uz potporu svih planinarskih društava sa područja Hercegovine i stanica Gorskih službi spašavanja želi obogatiti sportsko rekreacijsku ponudu Parka prirode Blidinje kao destinacije planinskog turizma tijekom cijele godine.

Ivan Leženić (foto: Vučko trail)

– Ideja o trail utrci na Čvrsnici se kuhala duži period, posebno nakon otkazivanja Čvrsnica treking utrke 2015. godine u organizaciji Treking lige iz Hrvatske koju predvodi doajen hrvatskog trail i treking trčanja Šimun Cimerman. Očito je da su se u 2017. godini morale poklopiti neke stvari i zagrizli smo u organizaciju Čvrsnica ultra trail utrke, u organizaciji HPD Prenj 1933 iz Mostara i udruge Visit Blidinje iz Posušja. Osim navedenih udruga u projekt su uključene planinarske udruge i gorske službe iz gradova koje gravitiraju Parku prirode Blidinje odnosno Čvrsnici, (PSD Vilinac iz Jablanice, PD Orlova stina iz Tomislavgrada, HPD Pločno iz Posušja). U Hercegovini se već petu godinu organizira trail utrka Mostar Challenge, tako da nam je i ta utrka bila putokaz u kojem smjeru trebamo krenuti u organizaciju Čvrsnica ultra traila, riječi su Ivana Leženića iz Organizacijskog odbora Čvrsnica ultra traila.

Cilj je trkačima pored same trke pružiti potpuni doživljaj kroz gastronomsku ponudu tradicionalnih jela, obilazak jezera, kao i kulturnih te prirodnih fenomena ovoga Parka prirode poručuje Leženić.

– Čvrsnica i Park prirode Blidinje su izabrani prvenstveno zbog svojih prirodnih ljepota, vrhova Pločno, Veliki Vilinac, Mali Vilinac te naravno najviši vrh susjedne planine Vran, Veliki Vran i na kraju jezero koji se proteže dolinom koja spaja Čvrsnicu i Vran, Blidinjsko jezero koje je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Naravno tu ne treba zaboraviti Hajdučka vrata koja su simbol Čvrsnice, a u jednu ruku i planina u Hercegovini. Dakle, trkači zasigurno neće biti zakinuti prirodnim ljepotama hercegovačkih planina, kao ni težinom staza, jer će prevaliti velike visinske razlike na surovom hercegovačkom kamenu, ovo se posebno odnosi na trkače koji budu trčali 48 km.

U svom prvom izdanju Čvrsnica ultra trail nudi tri distance za trkače različitog profila od onih najspremnijih do onih koje se tek žele okušati u trail trčanju i pronaći osvježenje na čistom planinskom zraku:
Green trail – trka od 12 km namijenjena za sve početnike koji će kroz 886 metara visinske razlike moći doživjeti čari planinskog trčanja.
Blue trail – trka od 22 km namijenjena za potpuni ulazak u svijet traila.
Red trail – trka od 48 km i kraljevska disciplina koja će spojiti Vran i Čvrsnicu sa njenim najvišim vrhom (Pločno 2228m) i prirodnim fenomenom Hajdučkim vratima.
Prijave na trke možete izvršiti OVDJE.

– Hercegovina je u trkačkim povojima, bar kada je u pitanju trail trčanje, unatoč velikom potencijalu planina koje nas okružuju imamo jako mali broj trail trkača, ali i ovo se počinje mijenjati, tako da kroz par godina očekujemo povećanje trkačke trail zajednice. Hercegovci inače skloni sportu kad sažive sa trailom očekujem da će kroz koju godinu biti trkačka elita u Bosni i Hercegovini, kaže Leženić.

Start sve tri kategorije biti će ispred restorana „Hajdučke vrleti“ dok je cilj u restoranu „Staza“ koji se nalazi na samom skijalištu Risovac.

Trenutno organizatorima trka na Čvrsnici problem pravi požar i o tome ćemo uskoro saznati više hoće li i koliko uticati na staze.

Vaši komentari

Banner