Nađite svoj trkački/životni balans

Koliko puta ste čuli da neko kaže “Trčanje? Nemam ja vremena za to.”. Mnogo je toga što vas sprječava da budete aktivni, i često nemate dovoljno vremena za ono što znate da bi trebalo da vam je prioritet. Svi imamo obaveza na poslu, pa porodične, privatne… I sve to treba upakovati u 24 sata, što je ponekad skoro nemoguće.

1629
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Kreiranje balansa znači izdvajanje onog što vam je važno i odeđivanje prioriteta.

Da li stvarno treba da sjedite 40 minuta ispred TV-a, ili umjesto toga možete da trčite? Je li bitnije da ujutru odrijemate ili poranite i istrčite trening? Sve je u balansu između onog što radite i onog što treba da uradite.

Sloboda da izaberete svoj stil života  je važna, i utiče na vašu energiju, vrijeme, porodicu, posao, društveni život, pa i zaradu. Uspostavljanje balansa nekada može da bude problem, ali nije nemoguće. Dodavanje vremena za trčanje u već zgusnut raspored obaveza možda vas baš neće oduševiti, ali jednom kada uspijete da trčanje “ugurate” u svakodnevni ritam, i kada vam postane navika, planiranje treninga postaje mnogo lakše.

Evo nekih od načina kako da nađete vrijeme za trčanje:

1. Napravite balans

Znati šta su prioriteti, pa odabir bitnijih, je ono što čini vaš život. Balansirajte između onog što radite i onog što bi trebalo da uradite.

2. Zaštitite vrijeme za trčanje

Napravite granice i limite kako provodite vrijeme tokom dana i pridržavajte se toga. Ne propuštajte ono što ste isplanirali. Nađite vrijeme tokom dana koje nije prekratko i koje nećete zamijeniti nekom drugom aktivnošću. Jednom kada propustite trening, velike su šanse da ćete ponovo tražiti izgovore da ne odete na trčanje.

3. Budite organizovani

Budite kreativni i pametno uredite dnevni raspored obaveza. Držite plan na oku, a nek bude vidljiv i ostalim ukućanima. Držite svu opremu za trčanje na jednom mjestu, tako da uvijek znate gdje vam je, pa možete lako i brzo da se spremite za trening.

4. Budite disciplinovani

Pridržavajte se sedmičnog rasporeda. Planirajte, ali vodite računa da životne okolnosti mogu nekad da vam poremete planove.

5. Budite fleksibilni

Ako ne ide po planu, ne brinite. Prihvatite i idite dalje. Oprostite sebi kad ne ide onako kako ste planirali i nemojte da vas grize savjest jer niste trčali. Vjerovatno ćete imati priliku da se uskladite neki drugi dan.

6. Bez osjećaja krivice

Nemojte da mislite da je vrijeme za trening nešto što je propušteno vrijeme, i da žalite što ste ga utrošili na trčanje. Vrijeme provedeno na treningu neće koristiti samo vama, već i vašoj porodici i poslu.

7. Napravite prioritete

Odlučite šta vam je stvarno bitno i provedite kvalitetno vrijeme radeći to. Manje vremena posvetite onom što vam nije prioritetno, a više onom što jeste.

8. Trčite rano ili kasno

Trčite prije nego što se ostali ukućani probude i prije nego što uradite bilo šta drugo – razbudiće vas, ubrzati metabolizam i pripremiti za radni dan. Ili, trčite odmah nakon posla, prije nego što vas kućne obaveze odvuku na drugu stranu.

9. Ne odlažite

Ne tražite izgovore, obujte patike i idite na trčanje.

10. Kratki treninzi

Možda pomislite da nema svrhe trčati “samo” pola sata, ali to se i te kako broji. 30 minuta možete iskoristiti za odličan trening tempa.

Vaši komentari

Banner