Trening snage za trkače

Dok trening izdržljivosti jača srce, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam, trening snage gradi mišiće. Trkačima trebaju oba treninga. Kako važi pravilo da brzo trčanje i preveliki mišići ne idu zajedno, postavlja se pitanje koji je najbolji način za trkače da grade snagu?

6460
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trening snage se obično sastoji od nekoliko vježbi koje se rade u serijama.

Počinje sa lakšim vježbama i manjim težinama i postepeno se pojačava.

Trening sa većim težinama se postiže nakon dužeg vremena ponavljanja, ali treba voditi računa da takav trening može privremeno da uspori trčanje. Znači, treninge snage ne bi trebalo da radite bar dvije sedmice prije trke. Preporučuje se da ih uvrstite u svoj plan tokom priprema kada nema trka.

Koristi od vježbi sa vlastitim opterećenjem

Vježbe sa vlastitim opterećenjem su poželjan i vrlo prosupačan oblik treninga koji možete raditi bilo gdje i bilo kada.

Prednost fitnes centra

Vježbanje u fitnes centrima je vrlo popularno, i to ne bez razloga. Trening na spravama aktivira svaki mišić posebno, i gotovo je nemoguće vježbati nepravilno.

Trening snage prije ili poslije trčanja?

Ukoliko vam je dan za trening snage, onda taj trening odradite prvo, pa istrčite nekoliko kilometara. Ako je fokus na izdržljivosti, prvo trčite, a onda odradite vježbe snage. Naravno, ne treba napominjati da morate biti u odličnoj formi da bi bili u stanju da odrađujete obje vrste treninga u istom danu.

Koliko vam treba za oporavak od treninga snage?

Trening snage, naročito ako je visokog intenziteta, zahtijeva veći oporavak mišića od treninga izdržljivosti. Savjetuje se 48 do 72 sata između dva treninga snage. Naravno, to ne važi za vrhunske atletičare i rekreativce u top formi, koji vježbaju svakodnevno. Previše treninga snage povećava rizik od povreda i nećete napredovati onoliko koliko želite. Preporuka je da se trening snage ne radi više od tri puta sedmično.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNađite svoj trkački/životni balans
Sljedeći članakTRKAČKA 2017: BiH sa 202 maratonska finišera
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.