Izgovori i motivacija

Između onog kakvi želimo da budemo i kakvi smo sada, često stoje izgovori. Svaki dan možete pronaći razlog da nešto ne uradite i opravdanje za to.

3032
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Pronašli ste trening plan za sebe, isplanirali treninge, a onda krenu opravdanja zašto baš danas ne možete da trčite.

U takvim situacijama je potrebno malo ohrabrenja i motivacije, ali nije loše ni da na one najčešće izgovore imate pripremljene razloge zašto bi trebalo da ipak ne preskačete trening.

Izgovor #1 – “Umoran/na sam”

Možda vam je ujutru teško da prikupite dovoljno energije i trčite, ali uvijek su tu rezerve dovoljne da krenete sa treningom, a onda će endorfin dalje odraditi svoje. Jedna od koristi od trčanja je bolji san, a dobar san povećava nivo energije. Znači, potrebno je samo početi, to je proces koji će dalje ići lakše.

Izgovor #2 – “Previše je hladno/toplo/mokro/vjetrovito”

U današnje vrijeme nije teško pronaći opremu koja odgovara doslovno svim vremenskim uslovima, a sasvim sigurno ste do sada već nabavili dosta toga za sve prilike. Znači, kada ustanete i pogledate kroz prozor treba samo da se obučete primjereno vremenu napolju.

Izgovor #3 – “Ne ide mi trčanje”

Ovo ne važi ni za jedno ljudsko biće. Ljudima trčanje jednostavno ide. A da bi išlo bolje i lakše, potrebno je da redovno trenirate.

Izgovor #4 – “Trčanje je dosadno”

Ima mnogo načina da se riješite osjećaja dosade dok trčite – trčanje u grupi, sa muzikom, novom rutom… a jedan od odličnih načina da zaobiđete dosadu je i fartlek trening.

Izgovor #5 – “Nemam vremena”

Imate vremena. Mnogo je stvari koje tokom dana radite bez potrebe i gubite vrijeme na njima, a možete ih zamijeniti treningom.

Izgovor #6 – “Nemam motivaciju”

Ovo je vjerovatno korijen svih izgovora. Biti motivisan znači odlučiti šta vas tjera naprijed i držati se toga dok ne ispunite cilj. Velika je borba da se disciplinujete, pridržavate trening plana. Podijelite to sa drugim trkačima, možda vam pomogne u ostvarenju cilja. Obavežite se na trčanje sa prijateljima ili u grupi.

Izgovor #7 – “Pod stresom sam”

Nebrojeno je mnogo dokaza da je trčanje dobro za mentalno zdravlje, pa imajte to na umu kada ste pod stresom.

Vaši komentari

Banner