Osam lakih načina da ubrzate mršavljenje

Mnogi počinju da trče da bi smršali, ali uz trčanje taj proces možete ubrzati još nekim jednostavnim trikovima.

4175
Banner
Banner
Banner

Priremila: Ljilja Lukić

Planirate da smršate uz pomoć trčanja?

Evo nekih brzih savjeta kako da ubrzate gubitak kilograma.

1. Vodite dnevnik

Zapišite šta jedete, kako se osjećate, koliko spavate, a onda nakon nekoliko sedmica pogledajte zabilješke i vidite šta biste mogli promijeniti. Budite iskreni prema sebi i brzo ćete shvatiti šta treba da promijenite i čega da se čuvate.

2. Jedite malo i često

Jedite često male porcije. Potrudite se da imate pet različitih boja na tanjiru i miks ugljenih hidrata, kvalitetnih proteina, dobrih masti i mnogo povrća i voća. Izbjegavajte šećer, prerađene ugljene hidrate i brzu hranu.

3. Uvijek doručkujte

Ubrzajte metabolizam doručkom i potrudite se da jedete što manje poslije osam uveče. Najbolje vrijeme za kvalitetan san je od 22 do 6 ujutru.

4. Svaki dan pomalo

Krećite se svaki dan najmanje 20 do 30 minuta.

5. Planirajte unaprijed

Planirajte treninge trčanja svake sedmice u dnevniku, kombinujte izdržljivost, tempo i snagu. Svaka četvrta ili šesta sedmica bi trebalo da bude sedmica za oporavak koja služi za podizanje motivacije. Dajte tijelu vrijeme da se navikne, a mišićima da se oporave.

6. Pazite na grickalice

Zaslađena pića ili grickalice, čips i alkohol poremetiće nivo šećera u krvi što će uzrokovati pad energije. Ako već ne možete bez grickalica, neka to bude povrće, humus, jogurt ili protenski šejk.

7. Gradite mišiće

Sedmično odradite bar dva treninga snage, to će zategnuti mišiće i ubrzati metabolizam, ali i sagorijevati masnoće dok odmarate.

8. Osjećajte se bolje u svojoj koži

Naučite da izgradite mentalnu snagu, samopouzdanje i pozitivan stav o sebi. Fokusirajte se na ono što želite i izbjegavajte negativne misli.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakŠta treba da znate o ugljenim hidratima
Sljedeći članakCiljajte pametno
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.