DAVOR VIDOVIĆ: U debitantskom maratonu postao prvak RS, drugi mu donio titulu prvaka BiH

Iza Davora Vidovića je odlična dugoprugaška sezona.

3407
Davor Vidović: Prvak BiH na BL City Night Run (29. 9. 2018.)
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Već dokazan na kraćim distancama, ove godine je trčao i svoja prva dva maratona, disciplinu koju ističe kao svoju najdražu.

Na svom prvom maratonu u Novom Gradu je postao prvak RS sa 3:19:15, da bi na državnom prvenstvu u Banjaluci pokazao puni talenat i istrčao svoj drugi maraton za 2:55:01, a što je bilo dovoljno za titulu prvaka BiH.

Bavio se fudbalom i tenisom

Vidović je rođen 22. aprila 1991. godine u Banjaluci, atletičar je u AK Marathon iz Brčkog, apsolvent na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport (smjer kondicioni trener) te fitnes trener sa evropskom licencom.

Foto: Vladimir Stojaković

– Još kao malo dijete, otac me je odveo na prvi trening, i to fudbalski u FK Borac iz Banja Luke. Moj otac je bio zagriženi fudbaler, u mnogim fudbalskim krugovima dosta poznat iako se nikad aktivno i profesionalno nije sa njim bavio, te je ostao legenda sa malih terena širom Banja Luke. Tu je ljubav prema fudbalu i uopšte prema sportu prenio i na mene. No, valjda kao i moj otac, ni ja se nisam zadržao u klubovima pod strogim praćenjem trenera i tog režima treniranja. Tako da sam više igrao za raju, priča Davor Vidović o svojim sportskim počecima.

Bavio se i tenisom, ističući da je ta sportska ljubav bila veća nego prema fudbalu, ali se opet nakon svega vratio fudbalu.

– Onako prezasićen svega toga, trebalo mi je nešto novo. Počeo sam prije malo više od 3 godine da trčim i to vrlo rijetko svega 1-2 puta sedmično i ne dugo. Ali sam sve više počeo da se zaljubljujem u trčanje. Sjećam se da sam jedan dan došao u park gdje inače trčim i rekao sebi idem da istrčim tih 10 krugova (nešto više od 10km). Kada sam ih završio osjećaj je bio neopisiv. Sljedeći put je cilj bio veći. Istrčao sam 21 krug i osjećaj je bio nestvaran.

Pravi napredak u AK Marathon Brčko

Poslije toga se Davor javio u AK Banja Luka kako bi pod pratnjom trenera još više napredovao.

– No tu sam se malo i razočarao. Stavili su me da radim sprinterske treninge, dosta kratkih dionica, vježbica. Nikad nisam bio za te stvari. Ja volim da trčim i to dugo da trčim. Zbog nekih razmirica u klubu u vezi moje discipline i loše politike u tom klubu koju nisam podržavao, sam dobio ispisnicu, te sve do ove 2018. godine nisam trčao na državnim prvenstvima.

Smatra da se ozbiljno počeo baviti atletikom u decembru 2017. kad je prešao u AK Marathon iz Brčkog gdje radi uz pratnju Srđana Samardžića.

– Od tada bilježim veliki napredak u svom trčanju. Tako sam ove godine prvi put trčao na prvenstvima države gdje imam i zvanične rezultate na 3.000m (9:48), 5.000m (16:50), 10.000m (35:09), polumaraton (1:17:41), te maraton (2:55:01).

Najveći uspjesi

Svojim najvećim uspjehom Vidović smatra titulu prvaka države u maratonu u rodnoj Banja Luci, osvojenu  29. septembra.

– Osim toga osvojio sam 3. mjesto na prvenstvu države na 10.000m na cesti u Brčkom, prvak sam RS u maratonu održanom u Novom Gradu, osvojio sam 3. mjesto na prvenstvu RS u polumaratonu u Banja Luci.

Iako je najteža disciplina u atletici, maraton ističe svojom najdražom distancom.

– Samo spremanje za moj prvi maraton u Novom Gradu (gdje sam postao prvak RS u maratonu) je za mene predstavljalo izazov. Smatram da je maraton kralj svih atletskih disciplina. Trudiću se da još više napredujem. Cilj mi je popraviti svoja lična vremena i još više imati uspjeha u daljem bavljenju trčanjem, te jednog dana i nastupati na nekom velikom takmičenju. Trčanje je moja najveća ljubav, ono me zaista ispunjava i čini me srećnim, zaključio je Davor Vidović.

Vaši komentari

Banner