Treba li vjerovati trkačkim mitovima?

Svijet trčanja može početnicima biti zbunjujući. Mnogo je pitanja: Da li je stvarno trčanje bez patika dobro? Treba li mi trening snage? Je li carbo loading obavezan?... Desiće se da dobijete različite odgovore.

2737
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Kod trčanja je bitno da slušate svoje tijelo, naročito kada tek počinjete, da ne idete preko svojih granica, ali bi trebalo i da se pridržavate nekih pravila koja su se pokazala kao dobri saveznici trkačima.

Istezanje prije i poslije trčanja?

Mada prije trčanja više koristi ima aktivno zagrijavanje, ni istezanje nije beskorisno. Pripremiće tijelo za trening, a povećaće i fleksibilnost, tj pokretljivost. To znači da ćete se lakše kretati, utrošiti manje energije i trčati duže. Istezanje nakon treninga opušta mišiće i potpomaže njihov oporavak.

Carb-loading je ključ dobre trke?

Mnogi misle da su velike količine ugljenih hidrata najbolji način da se pripremite, međutim nisu oni ključni za trčanje.

Mnogi trkači se drže uravnotežene ishrane, a onda samo gelovima na dan trke pojačaju unos ugljenih hidrata. Kako god, morate imati na umu da su prehrambene navike individualne i da sami morate otkriti šta vam prija.

Bosonogo trčanje je najbolje!

Neko vrijeme je bilo u trendu, ali mnogi još uvijek vjeruju u njega. Nije ni čudo, jer su ljudi dugo godina trčali bosi, prije nego su izmišljene patike.

Mnogi sportski brendovi ulažu milione u inovacije i tehnologiju koja će vam pomoći da trčanje bude što manje stersno za noge i tijelo, pa odgovarajuća patika može da pomogne, ne samo da trčite bolje, već i da se manje povrjeđujete.

Trkačima ne treba trening snage

Trening snage je dobar za sve, a biti fizički jak je jednako dobro kao i odraditi dobar kardio trening. Trčanje je odlično, ali ne treba biti jedini dio vašeg trening programa. Zato, ne zaboravite teretanu i gledajte kako se rezultati popravljaju.

Što više kilometara, to bolje

To možda jeste uopšteno pravilo, ali ne mora da bude i mjerilo. Svaki trkač se razlikuje, a dobar balans između treninga i odmora je glavni cilj. Da bi bili bolji trkač, bitno je da imate različite treninge, koji uključuju intervale, kratke i duge treninge.

Izgradite svoj trening u skladu sa svojim zdravljem, životnim navikama, ishranom, navikama spavanja… I ne zaboravite da odmorite, to je ključno, naročito u periodu priprema.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTRKAČKA FORMA: Malo truda – veći efekt
Sljedeći članakELIUD KIPCHOGE: Najveći maratonac svih vremena
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.