JESTE LI SVJESNI? Amel Tuka je već sad najbolji bh. sportista svih vremena

Da sportska javnost, sponzori i mediji ne pridaju dovoljnu pozornost i podršku atletici nije neka novost, a izražene razlike nema ni kad je u pitanju najbolji bh. atletičar Amel Tuka.

3048
Slavlje tima Europa poslije pobjede u “najvećem rivalstvu u istoriji atletike”
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Iako se njegovi uspjesi dosta prate, u godinama kad imamo atletičara kakvog Bosna i Hercegovina vjerojatno više neće imati u ovom vijeku, čini se da se njegovi rezultati ponekad prihvaćaju “zdravo za gotovo”, nekad podcjenjuju, a način trčanja često kritizira (“Zašto uvijek kreće iz pozadine!?”).

Njegov taktički pristup bržeg drugog kruga i snaga koja mu omogućuje jak finiš, učinili su da nikad niste mogli vidjeti razočaravajuću situaciju da se “ugasi” u završnici kao njegov veliki rival Nijel Amos (Bocvana) na nedavnom finalu Dijamantne lige u Zurichu, i na taj način izgubi trku.

Ako je moguće porediti…

U individualnom sportu kakav je jedna atletska disciplina poput ove na 800m biti u svoje vrijeme jedan od najboljih je mnogo teže nego osvajati trofeje u ekipnim sportovima i na snagu kolektiva. Ako se prevede u najpopularnije sportove, fudbal, košarku… Tuka trenutno nije “rame uz rame” sa onim bh. sportistima koji su osvajali trofeje sa reprezentacijom bivše Jugoslavije, nego je “rame uz rame” sa individualno najboljim svjetskim sportistima u svojim kategorijama. To su oni koji su samo nekoliko stepenica iza npr. Lionela Messija u fudbalu ili LeBrona Jamesa u košarci. Nije Messi ili James, ali jeste Ronaldo ili Durant. Ovdje napominjemo da se Tuka takmiči na 800m u vrijeme najjače konkurencije u istoriji ovog sporta, svjetskog rekordera Davida Rudishe, koji je istrčao tri najbolja rezultata u ovoj disciplini (istina, posljednje dvije godine više ne nastupa), te Nijela Amosa koji je treći najbrži čovjek svih vremena (na drugom mjestu je Wilson Kipketer). Upravo iza svjetskog prvaka Rudishe, Tuka je u Pekingu 2015. godine osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Osim toga Tuka je sa 1:42.51 iz Monaca (17. jula 2015.) i dalje 12. najbrži čovjek svih vremena u disciplini na 800m! Biti 12. u nečemu svih vremena individualno je često mnogo veći rezultat od osvajanja trofeja u ekipnom sportu gdje ne odlučuje kvalitet pojedinca. Njegov ovogodišnji rezultat iz Monaca 12. jula (1:43.62) je jednak rezultatu 82. najbržeg 800-metraša svih vremena (Amerikanac Earl Jones).

NAJBRŽIH 12 SVIH VREMENA

1:40.91           David Rudisha (Kenija)

1:41.11           Wilson Kipketer (Danska)

1:41.73           Sebastian Coe (V. Britanija)

1:41.73           Nijel Amos (Bocvana)

1:41.77           Joaquim Cruz (Brazil)

1:42.05           Emmanuel Korir (Kenija)

1:42.23           Abubaker Kaki Khamis (Sudan)

1:42.28           Sammy Koskei (Kenija)

1:42.34           Wilfred Bungei (Kenija)

1:42.37           Mohammed Aman (Etiopija)

1:42.47           Yuriy Borzakovskiy (Rusija)

1:42.51           Amel Tuka (BiH)

Sve to ga već sad čini najboljim bosanskohercegovačkim sportistom svih vremena, a nove potvrde toga tek očekujemo jer pred Amelom bi trebalo biti još nekoliko velikih takmičenja na vrhuncu forme.

Maksimalan broj bodova

U dvodnevnom atletskom duelu Europe i SAD-a (nazvanom “The Match”) u Minsku (Bjelorusija), Tuka je donio maksimalan broj bodova Starom kontinentu. U istina revijalnom meču, Tuka je ipak demonstrirao odličnu formu prvo pobjedom na 800m sa 1:46.77 (VIDEO1), a potom i slavljem u mješovitoj štafeti (VIDEO2). Štafeta se sastojala od dvije žene i dva muškarca. Prve dvije izmjene su trčale po 200m, treća 400m i posljednja 800m. Uz Tuku su europsku štafetu činili još: Patrick Domogala i Jessica-Bianca Wessolly (Njemačka), te Iga Baumgart-Witan (Poljska).

“Ponosan sam što sam opravdao poziv Europe”

Europa je u konačnici dobila duel u Minsku sa 724.5 prema 601.5 bodova SAD-a.

– Ponosan sam što sam opravdao poziv reprezentacije Europe i donio maksimalne bodove u ukupnoj pobjedi nad SAD. A posebno sam ponosan na to što sam svoju, jednu jedinu, Bosnu i Hercegovinu predstavio u najljepšem svjetlu! Čestitam svim kolegama iz reprezentacije Europe, zaista smo bili pravi tim i zasluženo slavili, objavio je Tuka na društvenim mrežama.

Odlična forma pred Dohu

Tuka je dosad imao odličnu 2019. godinu. Trčao je odlične trke u kontinuitetu na 1:43, 1:44, 1:45, 1:46. Pobjede u Minsku (Europa vs SAD) su mu bile posljednje provjere pred Svjetsko prvenstvo u Dohi koje je na rasporedu od 27. septembra do 6. oktobra. Ostala je završna priprema u Veroni (Italija). Upravo na SP-u, održanom u Pekingu 2015., Tuka je ostvario svoj najveći plasmanski uspjeh karijere osvojivši bronzanu medalju sa rezultatom: 1:46.30. Najveći u istoriji u disciplini 800m, David Rudisha (Kenija), je tad uzeo zlato sa 1:45.84. Norma za SP u Dohi je bila 1:45.80.

Raspored za SP

Tuka će na stazu Khalifa International stadiona u Dohi drugog dana SP-a (28. septembra) u 16:05 sati kad su na rasporedu kvalifikacije. Morat će se sačuvati za dan kasnije kad je od 20:55 sati na redu polufinalna trka, dok je finale na rasporedu 1. oktobra od 21:10 sati. Kompletan raspored SP-a na LINK-u.

– Cilj je da u Dohi budem na 100 posto, a vjerujem da će tako i biti, izjavio je Tuka koji se poslije susreta u Minsku vratio treningu u Veroni (Italija).

Khalifa International stadion u Dohi

Vaši komentari

Banner