DR. MARKOTIĆ: Organizacija zdravstvene sigurnosti više razine na utrci u BiH

U petom mjesecu ove godine, točnije 30. 5. 2020.g. očekivali smo Ljubuški Outdoor Festival koji uz razne aktivnosti i sadržaje nudi i trkački dio događaja.

1936
Ljubuška desetka 2019. na bajeru
Banner
Banner

Isti će poslužiti kao poligon poligon ili pilot projekt za podizanje zdravstvene sigurnosti na visoki nivo, a vjerujem kako će poslužiti za primjer svim trkačkim događajima u Bosni i Hercegovini.

Obzirom na jako motiviran multidisciplinarni tim uključen u organizaciju, ništa neće biti prepušteno slučaju. O svakom detalju se već odavno raspravljalo (mjesecima prije planiranog termina).

U nastavku ću vam ukratko objasniti kako je zamišljena organizacija zdravstvene/medicinske podrške na utrci. Pratio sam smjernice europske atletske federacije, o čemu sam nedavno i pisao na portalu Moje trčanje.

Članovi zdravstvenog tima na utrci 21.1 km

  1. Vedran Markotić, direktor za zdravstvenu sigurnost na utrci;
  2. Dva tima hitne medicinske pomoći (liječnik, medicinski tehničar/sestra i vozač), u vozilu koje u opremi obavezno ima defibrilator (za slučaj srčanog aresta);
  3. Timovi sačinjeni od studenata medicine, članova Studentske sekcije za hitnu medicinu MF Mostar i učenika srednje medicinske škole u Ljubuškom;
  4. Članovi HGSS koji će biti raspoređeni s ostalim članovima timova na dijelu staze koji je teže dostupan za vozilo hitne pomoći (zbog mogućnosti komplikacija).

Raspored zdravstvenih timova

  • 2 tima će biti raspoređena na lokalitetu bajer (riječni nasip u Ljubuškom), na 4. i 7. kilometru (po dva studenta medicine s opremom za prvu pomoć, vodom i jednim spremnikom leda, dva srednjoškolca i dva člana HGSS s nosilima);
  • Ostali timovi prate lokacije okrijepnih stanica (ukupno 4 okrijepne stanice), 10. – 14. – 17. – 19. kilometar utrke (dva studenta medicine s opremom i dva srednjoškolca).
  • Tim u cilju, gdje će biti organiziran šator s nekoliko ležajeva kako bi se mogli zbrinuti trkači. Tim čine ostatak dostupnih studenata, srednjoškolaca i članova HGSS, a po mogućnosti i dodatni liječnik.

Raspored vozila hitne pomoći

  • Prvo vozilo ide ispred prvog trkača, zaobilazi bajer (šljunčani nasip) i čeka dolazak prvog trkača nakon čega nastavlja na čelu utrke.
  • Drugo vozilo kreće iza posljednjeg trkača, zaobilazi nedostupan dio terena i čeka prolazak posljednjeg trkača (o tome ih informiraju volonteri zaduženi za isto), a nakon toga nastavlja se voziti iza posljednjeg trkača.
  • Na kraju utrke oba tima i vozila ostaju sat vremena. Poslije tog vremena može ostati jedan tim s vozilom, obzirom na planirani program festivala.

Organizaciju studenata iz Mostara preuzimaju voditelj studentske sekcije Matej Lovrić i Vedran Markotić (priprema za događaj, troškovi prijevoza i dijela opreme, koordinacija na stazi). Organizator će za volontere u Ljubuškom osigurati hranu i piće nakon utrke, kao i prigodan znak pažnje i zahvalnosti.

Staza utrke od 10 km preklapa se većim dijelom sa stazom utrke na 21.1 km te će biti pokrivena zdravstvenim timovima koji su raspoređeni na tom dijelu staze.

Dodatno ćemo obavijestiti SKB Mostar o održavanju utrke, tako da su upozoreni na mogućnost transporta trkača u tu ustanovu, a u slučaju težih ozljeda ili utjecaja topline na trkače (ukoliko budu takvi vremenski uvjeti).

Nadam se kako ćemo svime planiranim uspjeti zadovoljiti sve zdravstveno – sigurnosne standarde i priuštiti svim gostima/trkačima ugodan doživljaj i iskustvo na utrci.

Iako su brojne utrke otkazane ili odgođene s novim datumima održavanja, ne znači da ne trebamo nastaviti raditi na unaprijeđivanju naše trkačke zajednice. Pogledajte sustave koji su kolabirali jer nisu bili pripremljeni za scenarij koji je donio korona virus. Pa zar ne prepoznajemo kako nam i veliki broj trkačkih događaja žudi za boljom i ozbiljnijom organizacijom po pitanju zdravstvene sigurnosti trkača i publike? Kad se oporavimo od ove situacije (nije prva pandemijska bolest koja je harala Zemljom) sigurno ćemo ponovno krenuti s odlascima na utrke. Na utrkama su mogući razni scenariji, o kojima sam pisao već ranije, u serijalu članaka o prvoj pomoći. Organizator je dužan osigurati znatno više od prve pomoći, kao što ste mogli pročitati ili pretpostaviti. Stoga, postavljajte pitanja i dajte prijedloge organizatoru kako unaprijediti zdravstvenu sigurnost na utrkama. Tražite ozbiljnost od organizatora. Bolje rečeno, zahtijevajte! Utrka koju planiramo u Ljubuškom u sklopu LJOF, barem ovako hipotetski (kako sad stvari stoje za ovu godinu) može biti primjer i recept ostalim sredinama i organizatorima trkačkih događaja. Svi koji budu htjeli detaljan plan o tome kako osigurati najviši nivo zdravstvene sigurnosti za trkače mogu se slobodno obratiti na moju e-mail adresu: vedranmarkoticz@gmail.com. Također, otvoren sam za sva vaša pitanja i prijedloge. Više nego ikad, u ovim trenucima pokazalo se koliko su zdrave navike temelj dobrog zdravlja (i imuniteta). Keep on running!

Vaši komentari

Banner