ARK BANOVIĆI: Kroz MT ligu želimo promovisati naš klub, grad i prirodne ljepote

Atletsko – rekreativni klub Banovići će u MT virtuelnoj ekipnoj ligi predstavljati kapiten Denis Šabanović, Emir Hodžić, Amor Mahmutbegović, Senad Mahmutbegović i Renato Šabanović.

2311

Sam naziv kaže da se u našem takmičenju pojavljuju ispred kluba koji je vrlo brzo od osnivanja okupio preko 50 članova svih uzrasta.

Iz ovog kluba ističu da su im ciljevi razvoj atletskog sporta, unaprjeđenje i očuvanje zdravlja, ali i razvijanje osobina poput: discipline, kreativnosti, komunikacije, samopouzdanja, odgovornosti, radnih i životnih navika do temeljnih ljudskih vrijednosti poput poštenja, solidarnosti, tolerancije i uzajamnog poštovanja.

Upoznaj se sa propozicijama MT lige, prijavu pošalji preko ovog obrasca, i saznaj ko su svi učesnici takmičenja.

Osnivanjem ARK Banovići, sredinom septembra 2019. godine, sjećanja su osvježena na nekadašnji atletski klub koji je postojao u ovom gradu, a kraljica sportova polako se vraća u mali rudarski gradić podno Konjuha gdje su, kao i u većini gradova u Bosni i Hercegovini, popularnost pokupili sportovi poput fudbala ili košarke. Zahvaljujući upornosti, hrabrosti, odlučnosti i velikoj želji manje grupe entuzijasta, na čelu sa sadašnjim predsjednikom Denisom Šabanovićem, krenulo se u osnivanje kluba za koji danas možemo reći da je jedna od najpozitivnijih sportskih priča u Banovićima.

Uvijek se rado odazivaju i podržavaju pozitivne priče pa tako ističu da su se htjeli uključiti i u MT ligu.

Denis Šabanović

– MT Liga je odlična zamisao, a kao ARK Banovići želimo kroz nju kao i uvijek promovisati naš klub, naš grad i naše prirodne ljepote, kaže Denis Šabanović čiji su lični rekordi: 5K: 21:55; 10K: 45:00; 21.1K: 1:47.

Mada je ARK Banovići još u povoju, već su sklopljena brojna prijateljstva, a osim zajedničkih druženja, treniranja, putovanja na takmičenja, organizovano je i nekoliko humanitarnih akcija u kojima je pružena pomoć i podrška socijalno ugroženim kategorijama. U banovićki tim svi su dobrodošli. „Niko nije prestar, prespor ili predebeo“, poručuju iz ARK Banovići.

Za vrijeme pandemije imali su adekvatna mjesta za izoliran trening.

– Obzirom da su Banovići okruženi planinom Konjuh, te mnogim prirodnim ljepotama, nije bilo teško naći stazu i mjesto za trčanje, hodanje, planinarenje.

Renato Šabanović (lični rekordi 5K: 23:52; 10K: 51:05; 21.1K: 2:15) kaže da mu se svidjela ideja jer voli izazov i samodokazivanje.

– Moja porodica ima jak sportski duh pa se međusobno nadopunjujemo. U ovo vrijeme, bez naših zajedničkih treninga dobio sam dodatnu motivaciju. Cilj mi je pokazati naš klub u pozitivnom svjetlu i svojom aktivnošću motivirati druge u našem klubu i šire, kazao je Renato Šabanović.

Dugoročni cilj kluba je da stvara vrhunske sportiste koji će biti ponos grada i države, ističu iz Banovića. Da bi se to postiglo moralo se krenuti od nule sa rekreativcima koji vrijedno treniraju, učestvuju na takmičenjima na kojima su već sada prepoznatljivi po svojoj brojnosti i koji daju maksimalan doprinos u nastojanju da se osiguraju adekvatni prostorni, infrastrukturni i drugi uslovi za rad.

Renato Šabanović

Senad Mahmutbegović (lični rekordi 5K: 23:52; 10K: 51:05; 21.1K: 2:15) je po profesiji novinar. Rekreativnim trčanjem počeo se baviti prije šest mjeseci što je bio vid podrške 16-godišnjem sinu koji se odlučio okušati u ovom sportu.

– Za kratko vrijeme prešao sam put od rekreativca, bez ikakve ambicije da se ozbiljnije posveti trčanju i sa željom da skine višak kilograma, do istinskog zaljubljenika u rekreativno trčanje. U Ligu sam se uključio na prijedlog prijatelja želeći biti dio tima iz Banovića koji će na ovaj način promovirati klub, grad i rekreativno trčanje. Sama ideja o pokretanju Lige u startu mi se učinila jako zanimljivom iz više razloga. Prvenstveno nisam želio propustiti priliku da budem dio velike trkačke zajednice, priliku da isprobam nešto novo, a istovremeno se družim, takmičim i održavam mentalnu i fizičku snagu. Liga će sigurno imati i neke svoje manjkavosti, ali smatram da su one beznačajne u odnosu na benefit koji donosi svakom učesniku. Motivaciju pronalazim u svemu što me okružuje. Trčanjem dodatno upoznajem sebe i svoje mogućnosti, istražujem prirodne ljepote Konjuha, sklapam nova prijateljstva… Pandemija je sigurno i umnogome promijenila život svih nas, ali nam je i otvorila oči i ukazala na istinske vrijednosti u društvu. Na nama je da li ćemo ih prepoznati, izjavio je Senad Mahmutbegović.

Prvi Banovićki polumaraton održan prošle godine rezultirao je osnivanjem kluba, a ovogodišnji, koji je najavljen za 22. august, povodom dana općine Banovići, trebao bi umnogome doprinijeti omasovljenju i popularizaciji atletskog sporta u gradu rudara. Ohrabrujuće je da se u klub uključuje dosta mladih i djece od kojih su mnogi već pokazali potencijal i istrčali svoje prve petice, desetke i polumaratone.

Amor Mahmutbegović (lični rekordi 5K: 20:50; 10K: 45:03; 21.1K: 2:00) je rođen 18. 8. 2003. godine. Pohađa drugi razred srednje Ekonomske škole u Banovićima. Atletikom se počeo baviti prije osam mjeseci kada je uzeo učešće na Prvom banovićkom polumaratonu. Da se radi o istinskom potencijalu pokazalo je upravo takmičenje u Banovićima na kome je sa samo mjesec dana priprema i bez ikakvog atletskog iskustva uspio sa 16 godina istrčati svoj prvi polumaraton. Prepoznao je to i prvi čovjek atletskog kluba u gradu rudara Denis Šabanović koji ga je ubrzo uključio u rad kluba. Amor je mladi i perspektivni sportista iz Banovića koji, kako kaže, ima za cilj da svakodnevno napreduje, da u budućnosti postane vrhunski atletičar, a sve to uz naporan rad i maksimalnu posvećenost kraljici sportova. Ligu smatra odličnom idejom i idealnom prilikom da se okuša u konkurenciji sa starijim i iskusnijim kolegama, stekne potrebno iskustvo i nova prijateljstva.

Emir Hadžić (lični rekordi 5K: 22:30; 10K: 46:00; 21.1K: 1:45) je uputio punu podršku za realizaciju projekta MT lige i smatra da će mu biti od koristi na više načina.

– Sportske aktivnosti u mom gradu su postale i druženja, tako da za jedan trening i ne treba puno motivacije ako su tu prijatelji. Atletsku stazu u doba korona virusa zamijenio sam stazama zaštićenog pejzaža planine Konjuh. Od MT lige očekujem dobru zabavu i upoznavanje drugih trkača, kazao je Emir Hadžić.

Emir Hadžić

Vaši komentari

Banner