TRČANJE U FILMU: O trkačima, trčanju i bliskim im temama (3)

Nastojat ćemo kroz serijal tekstova predstaviti što veći broj filmova koji se bave trčanjem ili trkačima, filmova koji su se na bilo koji način dotakli našeg sporta.

3198

Piše: Ersan Bijedić

Ovo neće biti lista tipa “najboljih 10, 20 ili 100 filmova o trčanju”, već što kompletnija lista filmova koji su na neki način obrađivali trčanje ili bliske mu teme.

Nadam se da ćete u tome pronaći nešto za sebe, a sigurno je da su mnoga od tih ostvarenja stvarno inspirativna, zanimljiva, motivirajuća.

Prva dva dijela: LINK1, LINK2.

18. Yiannis Kouros – Forever Running (2004)

“Svi su me osuđivali jer sam u Tripoliju (Grčka) izgradio kuću odmah do groblja. Govore da je pogled prema groblju previše pesimističan. Po mom shvaćanju to je inspirativno jer te drži prizemljenim. Pogled na groblje me podsjeća da danas moram uraditi nešto važno jer na groblju ćemo svi završiti. Ova misao me drži koncentriranim na moju misiju u ovom svijetu”, govori u ovom filmu Yiannis Kouros (danas 64-godišnjak).

Puno je inspirativnih trkačkih postignuća i zanimljivih priča koje smo dijelom predstavili i kroz ovu temu, međutim Yiannis Kouros je jednostavno neka druga dimenzija ne samo kao trkač, već i kao osoba. Zato bih ovaj film preporučio svima. Da probaju dokučiti i više saznati o kakvom se to mentalnom sklopu radi kad je u pitanju najbolji ultramaratonac svih vremena. Kouros voli poeziju (napisao je preko 1000 pjesama), muziku i slikanje, a i u vrijeme ostvarivanja najvećih rezultata nastojao im je pokloniti puno svog vremena. “Moji konkurenti iz Francuske i Rusije treniraju tri puta dnevno. Gdje je tu vrijeme za nešto drugo, za duhovnost? Kad na ultra trkama tijelo više nije u kontroli, ja pobjeđujem”.

Ovaj grčki film sa engleskim titlovima možete pogledati na Youtube. Više o “Gospodaru patnje” možete saznati i na MT. Kouros je svoju ultra karijeru trasirao pobjedom na prvom Spartathlonu 1983. godine u trci gdje mu je prvi konkurent bio Dušan Mravlje. U vezi toga pogledajte dokumentarac “In the footsteps of Pheidippides” na Youtube.

Yiannis Kouros – Forever Running

19. Brittany Runs a Marathon (2019)

Zabavan film sa elementima komedije je zasnovan na priči iz stvarnog života, a što i nije neobično jer se mnogi rekreativni trkači mogu poistovjetiti na neki način upravo sa ovim iskustvom. Mnogi od njih su neki oblik pozitivne promjene u životu i podizanja samopouzdanja postigli upravo kao Brittany – kroz trčanje. Ovo je njen put iz potpune neaktivnosti i pretilosti do istrčanog New York City Marathona.

Brittany Runs a Marathon

20. De marathon (2012)

Holandski film sa dosta odličnog humora, ali i maratonske i životne drame, koji bih lično uvijek preporučio prije Brittany Runs a Marathon. Rotterdam ima jedan od najpopularnijih maratona u Europi, a svakako jednu od najbržih staza. Oko tog maratona je snimljen i ovaj film koji se bavi petoricom automehaničara čija je radiona u poreznom dugu od 40.000 eura. Trčanje maratona četvorice ljudi (peti je trener) koji su potpuno van forme je šansa da spase posao. Imaju šest mjeseci da se pripreme.

De marathon

21. Endurance (1998)

Dokumentarni film o putu koji je Haile Gebrselassie (rođen 18. 4. 1973.) morao proći kroz djetinjstvo, težak život u neimaštini i nerazumijevanje oca za njegovo trčanje, preko prvog maratona koji je jedva završio (99. mjesto), do velikih atletskih uspjeha i zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine u trci na 10.000m. Gebrselassie je kasnije postao jedan od najvećih dugoprugaša svih vremena (sa dvije zlatne olimpijske medalje i četiri zlata sa svjetskih prvenstava), a danas je jako uspješan biznismen te predsjednik Etiopskog atletskog saveza. Ovaj film možete pogledati i na Youtube.

Endurance

22. Run for Your Life (2008)

Dokumentarni film o rumunskom emigrantu Fredu Lebowu i tome kako je razvio trkačku priču u New Yorku, preselio trkače iz Bronxa u Central Park, a zatim i organizovao prvi New York City Marathon koji se u uvodnih pet izdanja trčao u Central Parku, da bi tek 1976. godine bio izmješten na ulice grada. Trčanje je tih godina postalo puno popularnije u SAD-u. Lebow je trčao prvi NY maraton 1970., a potom i izdanje iz 1992. godine kad mu je već dijagnosticiran tumor mozga. Sve trke između je organizovao. Za života je istrčao 69 maratona u 30 država.

Run for Your Life

23. The Loneliness of the Long Distance Runner (1962)

Crno – bijeli film je bio visoko cijenjen u svoje vrijeme, a ono ga je pomalo pregazilo. Fanove Iron Maidena će podsjetiti na istoimenu pjesmu. Oboje, i film i pjesma, u stvari predstavljaju drugu formu umjetničke adaptacije priče britanskog pisca Alana Sillitoea. Film više prikazuje život adolescenta u popravnom domu gdje biva otkriven trkački talenat Colina Smitha. On je i adut svoje ustanove na takmičenju koje ima potpuno neočekivan kraj.

The Loneliness of the Long Distance Runner

24./25. Marathon Man (1976) i Gallipoli (1981)

Tematski nemaju ništa zajedničko, ali ova dva filma sam vezao jer ćete ih naći u mnogim listama o trkačkim filmovima iako je u njima trčanje potpuno sporedno. Marathon Man ima i taj naziv koji bi vas mogao zavarati, ali radi se o dobrom kriminalističkom trileru u kojem je Dustin Hoffman samo usput trkač koji se priprema za maraton. S druge strane Galipolje je izvrsna priča iz Prvog svjetskog rata u koji odlaze dva mlada australska sprintera koje glume Mel Gibson i Mark Lee. Obojica mogu trčati 100 jardi (91.4m) ispod 10 sekundi, a u filmu možete između ostalog vidjeti i koliko je kome od njih to značilo u ratu. Oba ova filma sigurno vrijedi pogledati, ali ako ste u potrazi isključivo za trkačkom pričom, onda ipak potražite između prethodnih naslova.

Svi dijelovi serijala o filmovima: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5.

Vaši komentari

Banner