PROCES OPORAVKA: Greške koje bi trebali izbjeći

Kada trčite, izlažete tijelo intenzivnim stimulansima. Vaši mišići su zategnuti, zglobovi jače rade, a mozak vam je u ubrzanju, jer se morate koncentrisati na svaki korak.

3958

Pripremila: Ljilja Lukić

Čim završite sa treningom, započinje vrlo važna faza: oporavak.

Sada tijelo nadoknađuje za stres kojem je bilo izloženo da bi prešlo na sljedeći nivo performansi. Međutim, mnogi trkači prave greške nakon trčanja koje su štetne za proces oporavka.

Preskakanje “hlađenja”

Napravili ste posljednji korak u patikama i srušili se na sofu? Velika greška – nikada ne biste trebali tako naglo da okončate trening trčanja. Dajte tijelu vremena da se polako ohladi nakon svakog treninga.

Nedovoljna hidratacija

Vaše tijelo može pravilno raditi i eliminisati metabolički otpad (npr. mliječnu kiselinu, koja se stvara poslije intenzivnog treninga) pravilno, ako se rehidrirate nakon trčanja. Zbog toga morate da popijete dovoljno vode ili napitaka koji zamjenjuju elektrolite u roku od dva sata nakon trčanja. Tako ćete brzo opskrbiti mišiće kiseonikom i hranjivim tvarima koji čine tijelo fleksibilnim.

Ne dopunjavate glikogenske džepove

Koristili ste energiju tokom trčanja, sagorijevali kalorije i potrošili sve resurse, aktivirajući mišiće, tetive, ligamente i koštani sistem. Te resurse treba nadopuniti što je brže moguće. Zašto? Ako ne opskrbite tijelo energijom nakon treninga, sprječavate rast mišića i ometate oporavak, što može dovesti do povreda.

Jedete sve što vam padne pod ruku

Mnogi trkači precjenjuju koliko kalorija su sagorjeli tokom trčanja. Oni koji se redovno nagrađuju slatkišima, čipsom ili pivom nakon trčanja rizikuju da pojedu više kalorija od onoga što su sagorjeli tokom treninga. Hrana sa visokom količinom masti i šećera ili alkohol ne sadrže samo puno praznih kalorija, već sprječavaju i važan oporavak nakon treninga.

Ne date tijelu vrijeme za oporavak

Vaše tijelo je pod velikim stresom kada trčite. Potreban mu je odmor za razvoj (poput povećanja nivoa izdržljivosti). Obavezno se dovoljno naspavajte. Kada spavate, mišići, kosti i tetive imaju šansu da se oporave. Ljudskom tijelu je potrebno između sedam i osam sati neprekidnog sna da nadoknadi ono što mu uradite trčanjem. Dremka nakon ručka još više podstiče oporavak.

Izvor: Runtastic

Vaši komentari

Banner