OTPISANI: U MT ligi pronašli motiv za još jedan povratak na stazu

Ekipa “Otpisani” dolazi iz Bijeljine, a čine je Dajana Stevanović (1994. godište), po zanimanju kozmetičarka, a po trkačkom stažu polumaratonka, njen suprug Rade Stevanović, (1989. godište), profesionalni vojnik, trkač na 10k, Dragana Petrić (1981. godište) aktivistkinja u nevladinoj organizaciji, polumaratonka, Nenad Erić (1987. godište) zaposlen u bijeljinskom Vodovodu, polumaratonac i Bojan Marinković (1989. godište), profesionalni vojnik, polumaratonac.

1674
Nenad Erić, Dajana Stevanović i Bojan Marinković

Ekipu je sastavila Dajana, kako kaže, nasumice.

–  Vidjevši na vašem portalu tekst o ligi pozvala sam par prijatelje trkače koji su mi prvi pali na pamet, pored mog muža koji je tada sjedio pored mene, i pitala sam „Hoćemo li se prijaviti“? I bez puno muke, odgovor svih je bio potvrdan i odmah smo napravili ekipu “Otpisani”.

Upoznaj se sa propozicijama MT lige, prijavu pošalji preko ovog obrasca, i saznaj ko su svi učesnici takmičenja.

Dajana trči od prije godinu i po dana.

– Sport je moje drugo ime, a trčanje je moja nova ljubav. Za manje od godinu dana sam ostvarila svoj najveći cilj, a to je da postanem polumaratonac. Ja sam neko ko trči da bi uživao i opustio se, a ne da sebi zadaje glavobolje jer je neku trku istrčao za minut brže ili sporije. Suprug mi  je do skora bio samo moralna, ali sada je već i fizička podrška. Rade dva mjeseca trči aktivno. A moram i da spomenem to da je prošle godine bez i jednog treninga istrčao Vidovdansku trku u Brčkom od 10k sa vremenom od 56 min.

Rade i Dajana Stevanović

A ekipa je dobila ime zahvaljujući svojim povratcima trčanju i treninzima.

– S obzirom da se ekipa sastoji od četiri polumaratonaca, svi oni su različiti, a jedino zajedničko nam je to što smo svi često odlazili na kratke pauze, pa se vraćali tako što smo se motivisali i pripremali za nekakvu trku u regionu. U tom periodu vraćanja, često smo objavljivali neke od aktivnosti na društvenim mrežama, a opis nam je bio „povratak otpisanih”. Tako da smo se jednoglasno dogovorili da se tim zove “Otpisani”.

U ligu se uključila jer misli da je odličan motivator za treniranje i ostvarivanje ličnih rekorda.

– A ujedno i je i zabava i druženje na malo drugačiji način. Što se tiče ciljeva u ligi, nisu zacrtani na višem novou, važno je da učestvujemo, damo maksimum, a najbolji neka pobijedi. Sve pohvale za ideju za ovakvo takmičenje.

Dragana Petrić, još jedna polumaratonka u “Otpisanima” se trčanjem “ozbiljnije” bavi od 2015. godine, kad se u Bijeljini okupila neformalna grupa rekreativaca “Bijeljina trči rekreativno”.

Dragana Petrić

– I do tad sam dosta puta pokušavala da mi to bude dio životnog stila, ali nisam bila naročito istrajna i motivisana.  Moj interes za trčanje je dobio novu dimenziju sa tom grupom, jer sam imala kontinuitet u trenizima, motivaciju i stimulans od drugih članova grupe i veliki broj zacrtanih i ostvarenih ciljeva. Nakon nekog vremena, taj vid motivacije mi nije bio ključan, ali društvo i neka vrsta plana dobro dođe u periodima staganacije i manjka volje za trčanjem.

To je bio razlog i njenog pristanka da bude dio lige i tima.

– Iako sam u početku bila protiv te ideje, jer ne volim da drugi zavise od mene ili da ja nekog usporavam ili obaram rezultat zbog moje lijenosti, na kraju sam ipak popustila pod pritiskom, jer ako me ovo ne vrati na stazu, ne znam šta hoće. Mislim da smo mi ekipa koja je najviše ljenstvovala, pravila najveće pauze u trčanju i uvijek imala 101 izgovor zašto ne trčati.  Ne znam broj puta kad je svako od nas postavio na status o treningu propratni tekst “povratak otpisanih”… Pa evo, da vidimo kakva će nam ova epizoda biti.

I Dragana je pohvalila ideju o ligi.

– Mislim da je mnogima trebalo nešto ovog tipa, da bi malo zadovoljili svoj takmičarski duh, a u mom slučaju i da bi me nešto pokrenulo da se aktiviram. Jedini cilj mi je da se zabavim i da ne iznevjerim tim, iako sam na klupi za rezervne igrače.

Nenad Erić se u ligu uključio jer mu je ideja zanimljiva i voli izazove.

Nenad Erić

– Bitno je učestvovati, a najbolja ekipa neka pobijedi.

Bojan Marinković trči od januara 2019.

– Sve je počelo iz opklade sa prijateljem da mogu istrčati polumaraton. Prvi sam istrčao na Beogradskom maratonu 2019. Nakon toga sam ih istrčao još pet (Valjevo, Tuzla, Šabac, Apatin i Beograd) i dvije trke na 10k – Kragujevac i Ugljevik.

“Otpisani” su već upisali svoje prve rezultate u MT ligi na sve tri dužine, i u ukupnom poretku poslije prvog mjeseca su na 27. poziciji.

Bojan Marinković

Vaši komentari

Banner