Razotkrivanje tajne: Tajan

Posljednjih godina Tajan zasigurno sve više izlazi iz zone tajanstvenosti i svim putnicima namjernicima, planinarima i uopće ljubiteljima prirode, otkriva svoje ljepote, bogatstvo kanjona, pećina, gustih šuma, uređenih staza, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te brojne izvore čiste vode. Jedini uvjet je da se prepustite znatiželji i poslušate zov prirode.

2293
Banner

Pripremila: Rafaela Obučić

Šire područje Tajana proglašeno je Spomenikom prirode, što ga čini najmlađim i jedinim zaštićenim područjem u Zeničko-dobojskom kantonu. Smješteno je nedaleko od Zavidovića, na tromeđi kakanjske, zavidovićke i zeničke općine, a okružuje ga više srednjobosanskih gradova: Zenica, Zavidovići, Kakanj, Žepče i Vareš.

S nadmorskom visinom koja doseže do 1279 m, Tajan ne spada među najviše bh. planine, ali ga pozicija čini pristupačnim svima koji su željni aktivnog i raznovrsnog boravka u prirodi. Do vrha Tajana se može doći markiranim stazama s Ponijera (općina Kakanj), iz kanjona Suhe ili iz Kamenice (općina Zavidovići). Laganim usponom kroz borovu šumu, uz cvrkut ptica, razigrane leptire i raznobojne cvjetove izlazi se na vrh,  gdje vas očekuje prekrasan pogled na cijelo zaštićeno područje te planine Perun,Vranicu i Vlašić.

Za ljubitelje brdskog biciklizma Tajan je također idealan izbor, jer nudi više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica, markiranih i snimljenih GPS uređajem.

 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakBudite dio tima Moje trčanje!
Sljedeći članakPotrebe i želje trkača rekreativaca u BiH
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.