Istražili smo: Patike za trčanje na policama naših trgovaca!

Proljetna sezona se bliži, a već su počele i utrke. Pored tempiranja forme za novu sezonu, slijedi nam i osvježenje i dopuna opreme. Donosimo vam mini reportažu stanja i dostupnosti sportske opreme za trčanje. Posjetili smo četiri sarajevske sportske trgovine i porazgovarali sa dostupnim osobljem. Radi se o uzorku od dvije monobrend i dvije multibrend trgovine.

1289

Na samom početku moramo istaknuti da je kod pojedinih prodavača vidljiv napredak u poznavanju opreme za trčanje, što donedavno i nije bilo baš na nekom nivou. Primjetna je ljubaznost i otvorenost osoblja. Spremni su na duže razgovore u kojima nastoje, onoliko koliko znaju i koliko su se sami informirali putem interneta, pojasniti namjenu i tehnologije pojedinih modela patika. Sve ovisi o osobnoj motiviranosti uposlenika i želje za napredovanjem. Nema potvrđenog organiziranog obrazovanja od strane poslodavca putem nekog seminara ili tečaja za prodavače koji bi se bolje educirali o različitim vrstama patika, za koju distancu i vrstu treninga su namijenjene, tehnologijama itd. Također, spremni su preporučiti drugu radnju ukoliko nemaju model koji ste vi zatražili.
Nadalje, uočena je još jedna pozitivna stvar. Konačno su neke radnje, u zadnjih pola godine – godinu, izdvojile natpisom ili drugačijim obilježjem modele patika koji su namijenjeni isključivo za trčanje.
Ponuda patika za trčanje u ovom trenutku je solidna ako ćemo paziti na to da potražnja nije velika jer je trkača ipak malo. Određeni top modeli još nisu dostupni. Osoblje obećava da uskoro stižu novi sezonski modeli i da će ponuda biti znatno bogatija. Točnije datume nismo dobili. Valja spomenuti da očekuju skori dolazak top modela svjetskog brenda koji je promoviran tek prije nekih mjesec dana širom svijeta. Što i nije toliko loše, ne kasnimo mnogo.

Što se tiče zainteresiranosti kupaca i potražnje situacija je dosta zanimljiva. Prohtjevi kupaca su različiti ali najviše vođeni udobnošću a ne svrhom određenog modela patika. Tako dolazimo do toga da određene modele koji su namijenjeni za trčanje ljudi kupuju i koriste kao lifestyle modele i svakodnevno korištenje za razne svrhe i terene.

U monobrend radnjama zastupljenost muških i ženskih modela je ujednačena, što je poželjno. Ono što nije baš poželjno za bosanskohercegovački standard su cijene. Većina modela za duže distance koštaju jako puno novaca za naše prilike, ako uzmemo da je prosječna plata u BiH oko 800 KM po Agenciji za statistiku iz decembra prošle godine. Općenito gledano, cijene patika za trčanje kod monobrend trgovina se kreću iznad 200KM. Tek jedan model smo zatekli koji košta ispod te cijene. Ili, ukoliko ste sretnik da naiđete na neku akciju.
Ukoliko tražite jeftinije modele za trening ili kraće distance pronaći ćete ih prije u multibrend radnjama. Tu cijene znaju biti na podnošljivijem nivou, čak i ispod 100 KM. Većinom su u pitanju sniženja, stariji modeli, rasprodaja i slično. Kod multibrend trgovina često je primjetna natrpanost robom i bez osjećaja za estetski, prezentacijski dio.
Ponuda ostale opreme za trčanje je zadovoljavajuća. Odnosi se na standardne dijelove: dry-fit majice, šuškavce, šorceve, tajice, kape, marame itd. Kompresijske čarape nismo zatekli na stanju. Cijene su izrazito visoke, osobito kod vodećih svjetskih brendova. Na jednom mjestu smo našli tajice sa posebnom tehnologijom koje koštaju 250 KM.

08_physed-tmagArticle

Ostaje nam da vidimo koliko će zaista u proljetnoj sezoni biti obogaćena ponuda opreme za trčanje, prije svega patika. Ono što možemo zaključiti u ovom kratkom izvještaju je to da je vidljiv napredak u davanju na značaju i pažnji odvojenom programu za trčanje.

Potražnja se blago povećava i svijest se mijenja. Trgovci se informiraju o vrstama i tehnologijama te su spremni usmjeriti, koliko-toliko, kupce. Ipak, savjetujemo vam da pri konačnoj kupovini, ukoliko niste iskusan trkač i poznavatelj opreme, kontaktirate ili iskusnijeg trkača ili se informirate putem dostupnih recenzija na internetu o pojedinim modelima za koje se interesirate. Također, dobro je da inzistiramo kod prodavača da nam daju što više informacija i znanja radi obostranog unapređenja.
Opširnije izvješće napraviti ćemo u samom jeku sezone i provjeriti kakva je dostupnost opreme za trčanje u trenutcima kada su kapaciteti na vrhuncu. To jest, kada se poveća i potražnja a i trgovine ponude najširi izbor svega.
Ukoliko imate neka iskustva vezana za kupovinu opreme za trčanje, savjete i preporuke, javite nam se s Vašom pričom na mojetrcanje@gmail.com!

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTrail trčanje za početnike
Sljedeći članakUvodni pozdrav: “Dobrodošli na trcanje.net!”
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.