TEHNOLOŠKA TRKA: Nike vs. Adidas, najbolje/najbrže tek dolazi?

Uz novu tehnologiju u patikama, koja je evidentno donijela revoluciju u trčanje, vezani su različiti komentari i shvatanja, pozitivne i negativne reakcije zbog “tehnološkog dopinga”.

2253
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Možda nešto slično kao VAR tehnologija u fudbalu jer je puno njihovih protivnika. Uz svakakva tumačenja za oba slučaja je zajedničko i to da sigurno neće biti povučeni iz upotrebe.

Vaporfly skeptici

Patike su donijele značajan pomak u rezultatima, ne za 4 posto kako su najavljivane nove moćne Nike patike za Breaking2 projekt 2017. godine, ali statistička analiza rekorda ukazuje na minimalno 1 posto pomaka, u nekim slučajevima i do 3 posto.

Pratili smo na Moje trčanje ovaj tehnološki boom od početka, kad je bilo puno skeptika sa vrlo “mudrim” komentarima tipa “ne trče patike”, “obični marketing” i slično, iako je statistika i tad bila neumoljiva. (Kasnije je stigao i fenomen “korona skeptika” pa se prisjetim kako često naivno uspijem podcijeniti ljudsku glupost – Vaporfly skeptici su mala maca). Danas se možemo lijepo tabelarnim prikazom osvrnuti na postignuto kroz svjetske rekorde ostvarene u posljednje dvije godine. Uz napomenu da se radi samo o svjetskim rekordima, jer je u istom periodu uz to oboren i niz državnih i kontinentalnih rekorda.


Procentualna progresija

Lični rekord Eliuda Kipchogea u maratonu prije Vaporfly tehnologije je bio 2:04:00, a današnjih 2:01:39 znači pomak od 1.93 posto.

U nastavku donosimo i tabelu kolega sa Lets Run, koja pokazuje procentualnu progresiju rekorda u polumaratonu i maratonu (prije i poslije Vaporfly tehnologije). Tabela je napravljena prije rekorda koji je postavio Kibiwott Kandie u Valenciji 6. decembra (57:32 na polumaratonu). Činjenica da je dotadašnja progresija na polumaratonu bila samo 0.63 posto je ukazivala da je ovaj rekord itekako ranjiv, a onda su četiri trkača na istoj trci u Valenciji išli ispod 58 minuta. Procentualni progres prije i poslije Vaporflyja je sad u muškom polumaratonu: 1.48 posto. Ako gledamo po ovome, neki drugi rekordi su itekako dostižni u sljedećim godinama i sa tehnološkim pomakom.

Trideset trkača je u Valenciji 6. decembra trčalo maraton ispod 2:10, što je rekord jedne trke.

Prije i poslije Vaporfly tehnologije

Adidasovih pet šipki

Dok se nova tehnologija ne ukorijeni, vjerovatno ćemo se pitati koliko su stvarno napredovali atletičari? Npr. Kibiwott Kandie je prije novog adidas modela trčao najbolji polumaraton za 58:58. Sa 57:32 ima pomak od oko 2 posto. Šta je tu njegov trening napredak, a šta pomoć patika?

Valencija je još 2019. godine imala najveći broj trkača ispod 2:20 u jednoj maratonskoj trci, a ako pogledate start te trke, teško ćete vidjeti bilo koga da nije u Nike Vaporfly modelu. Ali ove godine je konačno stigao odgovor Adidasa. Model adidas adizero Adios Pro je uzeo četiri od šest mjesta na polumaratonskom postolju u Valenciji. Izgleda da je neko konačno napravio model koji može adekvatno parirati Vaporflyju i Alphaflyju. Adidasov model se razlikuje po tome što nema jednu karbonsku pločicu duž stopala, već jedinstven sistem: pet karbonskih šipki u prednjem dijelu stopala i odvojenu karbonsku pločicu u peti! Osim što djeluje da je adidas napravio pravi pandan Nike modelima, dodatni udarac je konkurenciji zadao i povoljnijom cijenom.

Po izvoru Lets Runa iz industrije patika, ovo je tek najava “rata patikama” koji bi se trebao nastaviti na uličnim trkama, ali i sa sprintericama na atletskoj stazi. Rekordi će i dalje padati.

Model adidas adizero Adios Pro je uzeo četiri od šest mjesta na polumaratonskom postolju u Valenciji

Prototipovi pušteni kao “razvojne patike”

Svjetska atletika je na dan trke u Valenciji (6. 12.) objavila da je napravila novu izmjenu u svojim tehničkim pravilima po pitanju patika. Početkom ove godine je objavljeno da su zabranjene patike sa đonom debljim od 40mm i prototipovi. Tako su na takmičenjima trkači mogli nastupiti samo u patikama koje su već u slobodnoj prodaji. Međutim Svjetska atletika je povukla ovaj dio pravila, tako da će trkači na većini takmičenja (osim Olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i kontinentalnih kupova) moći nastupiti u prototip patikama. Svjetska atletika ih sad naziva “razvojnim patikama” koje imaju rok od 12 mjeseci, nakon čega trebaju biti puštene u slobodnu prodaju. Cilj je proizvođačima pružiti vremenski okvir od godinu dana kako bi testirali patike na trkama. Koliko će ovo otvoriti prostora za manipulaciju, tek ćemo saznati.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakZIMSKI KILOGRAMI: Mit ili stvarnost?
Sljedeći članakADI ŠALJIĆ: Na trčanje me poslao trener košarke
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.